Kommune evakuerer borgere før stormen Pia ankommer
I Frederikssund er det tirsdag blevet besluttet, at alle borgere, der modtager hjælp i eget hjem, skal evakueres torsdag i forbindelse med de varslede oversvømmelser fredag.
Det oplyser kommunen på sin hjemmeside.
“Det skyldes ikke kun risikoen for oversvømmelse, men også at en kommunens hjemmepleje ikke kan komme ind til boliger, som vil ligge bag watertubes,” lyder det.
Borgmester i Frederikssund Kommune, Tina Tving Stauning (S), oplyser til TV 2 Kosmopol, at krisestaben er trådt sammen og tager situationen "meget alvorligt."
- Vi har næsten det sorte bælte i at sætte watertubes, men vi ved, hvad der sker, når der kommer meget vand. Der skal bare ét brist til, og så kommer vandet, siger Tina Tving Stauning til TV 2 Kosmopol.
Kommunen oplyser desuden, at borgere i flere dele af kommunen nu er blevet bedt om at forlade deres boliger fredag morgen og formiddag.
“Selv om området søges sikret med watertubes, vil beredskabet ikke hurtigt nok kunne tilbyde hjælp og støtte til alle borgerne, hvis området alligevel bliver oversvømmet. Det vil heller ikke være muligt at komme ud af området, hvis vejene bliver oversvømmet,” skriver kommunen.
Borgerne i sommerhusområdet Hyllingeriis skal forlade deres bolig senest fredag morgen, mens fristen er fredag formiddag for borgerne i Kulhuse, Over Dråby Strand, Dalby Huse, på Smedeengen i Jægerspris, Tørslev Hage, Skuldelev Strand samt Skyllebakke Havn og de vestlige sideveje til Færgevej i Frederikssund.
- Jeg er som borgmester dybt ulykkelig over, at det her sker igen. Vi har arbejdet ihærdigt på at gøre diget i Hyllingeriis klar, men det står der ikke endnu, siger Tina Tving Stauning til TV 2 Kosmopol.
Kraftig vind i de kommende dage kan betyde, at flere kystområder i hovedstadsområdet fredag risikerer at blive oversvømmet, fordi vinden fra stormen Pia presser vand ind mod land.
Prognoserne fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) viser således lige nu, at vandstanden i Kattegat og den nordlige del af Øresund kan nå 130 til 160 centimeter over daglig vande. I Isefjorden og i Roskilde Fjord kan vandstanden dog nå 180 meter over normalen. Det vil være blandt de 10 højeste vandstande nogensinde målt i fjordene.
Frederikssund Kommune oplyser dog, at DMI's prognose for Roskilde Fjord nord for Kronprins Frederiks Bro lyder på 197 centimer over normal vandstand omkring klokken 17.00 fredag.
Også i Fredensborg Kommune forbereder man sig på forhøjet vandstand.
“Vi har akut brug for hjælp fra alle, der vil give en hånd med i forhold til at sikre bygninger og materiel på Nivå Havn!” lyder opfordringen eksempelvis fra Fredensborg Kommune tirsdag eftermiddag.
Borgere opfordres således til at møde op på Nivå Havn fra klokken 07.00 onsdag morgen for at hjælpe med at fylde sandsække.
“Medbring gerne skovl og trillebør, hvis det er muligt,” lyder det fra Fredensborg Kommune.
I Roskilde Kommune er borgerne - desværre - godt trænede i at håndtere voldsomt vejr, men der bliver holdt skarpt øje med prognoserne, lyder det fra borgmester Tomas Breddam (S).
- Vi forbereder os på den hårde situation - at der kan komme meget vand i Roskilde Fjord, siger han til TV 2 Kosmopol.
Der bliver sat to watertubes op ved henholdsvis Vikingeskibsmuseet og Tømmergrunden. Dertil kommer et mobilt dige ved Strandgade.