Kronprinsen: - I dag sørger vi over dem, der ikke er her mere
Søndag omkring middag deltog kronprins Frederik – sammen med blandt andre den franske ambassadør, statsministeren, ministre og partiledere – i en andagt og mindehøjtidelighed i Den Fransk Reformerte-kirke i København.
Her blev der sunget salmer på både dansk og fransk for at hylde og mindes de mange mennesker, der fredag mistede livet i terrorangrebet i Paris.
Efter andagten satte kronprinsen ord på sine tanker og følelser omkring terrorangrebet i Paris, som han kaldte ”uværdigt” og et angreb mod ”hele menneskeheden”.
- Min tanker er hos det franske folk, sagde en berørt kronprins, inden han kom med sit bud på, hvad vi som almindelige mennesker skal gøre i kølvandet på sådan en ufattelig tragedie.
- Vi skal gøre, som vi altid har gjort, når sådan noget her sker. Vi skal fortsætte vores måde at leve på og være frie i tankerne. Vi skal se lyst på livet, uagtet om nogen vil os det andet.
Prinsesse Marie i tårer efter terrorangreb
- Nu sørger vi over dem, der ikke er her mere. Men i morgen er der atter en dag, hvor solen står op, lød det fra kronprinsen.
Også andre medlemmer af kongehuset har gennem weekenden udtrykt deres sorg og chok over fredagens angreb.
Lørdag eftermiddag besøgte prinsesse Marie sammen med sin familie med den franske ambassadør, og prinsessen kunne ikke holde tårerne tilbage, da hun efterfølgende forsøgte at sætte ord på tragedien:
- At være franskmand... det er meget svært, at det kan ske i Frankrig. Selvfølgelig er det svært at forstå, at det kan ske i mange lande, sagde prinsesse Marie med tydlige grådkvalt stemme, inden hun fortalte, hvad der gik gennem hovedet på hende, da hun fik den forfærdelige nyhed.
- Jeg kunne ikke tro på det. Det kan man ikke. Det handler ikke om, hvilket land man kommer fra. Vi er alle berørte sagde Marie, der selv har franske rødder.
Prinsesse Marie havde taget sin ægtefælle prins Joachim og sine børn med til den franske ambassade – og også prins Joachim var tynget af fredagens triste og forfærdelige begivenheder i Paris.
Han havde følgende at sige til pressen efter sit besøg hos den franske ambassadør:
Op mod 100 døde til deres koncert – bandcrew meldt dræbt
Aflyser deres koncert i København
- Vi står sammen. Det er ikke kun Paris og Frankrig, der er ramt. Det er den frit-tænkende og fri- talende verden, der er ramt. Men vi lader os ikke nakke og bøje af fejhedens budskab, sagde prins Joachim, der fik nyheden om terrorangrebet, mens det udfoldede sig sent fredag aften:
- Jeg opdagede det i går aftes og blev derved endnu engang rystet, forfærdet og trist. Jeg blev trist ved tanken om, at det måske er den verden, vi overdrager til vores børn, sagde prins Joachim, inden han tilføjede:
- Det er derfor vi skal vise - ved vores fornuftlige handlinger – at vi ikke bliver knækket, men fortsætter og står sammen.
Terrorangrebet mod Frankrigs hovedstad begyndte sent fredag aften og varede i omkring tre timer, hvor gerningsmændene gennemførte tre koordinerede og blodige angreb.
Gerningsmænd åbnede ild mod en restaurant, der blev detoneret flere bomber ved fodboldstadionnet Stade de France, hvor Frankrig og Tyskland spillede venskabskamp, mens fire gerningsmænd angreb koncertspillestedet Bataclan. Det var her, at det blodigste angreb fandt sted.
Op mod 100 koncertgæster – der befandt sig i Bataclan for at overvære en Eagles of Death Metal-koncert – omkom, da gerningsmændene først åbnede ild og senere detonerede tre selvmordsbomber.
I alt er mindst 128 mennesker omkommet, mens 300 er indlagt på hospitaler – flere med livstruende kvæstelser. Islamisk Stat har påtaget sig skylden for terrorangrebet.