Ledte overalt efter forgiftede danske piger: De grinede af mig
En rejsekammerat til de to danske piger på 20 og 21 år, der mistede livet efter at være blevet forgiftet med metanol, fortæller nu, hvordan han ledte efter sine danske venner overalt i det sydøstasiatiske land - men også hvordan sundhedsmyndighederne i Laos nægtede at hjælpe ham.
Den unge belgiske mand, som rejste med de to danskere i Vietnam, inden de rejste til Laos, skriver til SE og HØR, at han ønsker at være anonym. Han frygter for sin egen sikkerhed på grund af “den korrupte regering og politi” i Laos. SE og HØR er bekendt med hans identitet.
Seks personer er de seneste uger afgået ved døden efter at være blevet forgiftet med metanol i Laos. Der er tale om to australske piger på 19 år, en britisk kvinde i tyverne, en amerikansk mand og de to danske piger på 20 og 21 år fra Sjælland. Mindst 10 er fortsat indlagt.
Fælles for dem er, at de har boet eller været på Nana Backpackers Hostel i byen Vang Vieng og har taget imod gratis shots fra baren på hostellet, som mistænkes for at være forgiftet med metanol.
Nu fortæller den belgiske rejsekammerat til SE og HØR, hvordan han rejste hele landet rundt for at finde sine danske venner. SE og HØR har været i skriftlig kontakt med rejsekammeraten, da han på grund af sagen er så påvirket, at han ikke har været i stand til at stille op til mundtligt interview.
Oplysningerne i hans historie stemmer overens med familien til en af de afdøde danske pigers historie, som TV2 kunne bringe tirsdag. SE og HØR har forsøgt at få bekræftet oplysningerne ved politiet i Laos og Nana Backpackers Hostel, men har ikke fået svar.
Den sidste kontakt
De to danske pigers rejsekammerat fortæller, at de mødtes i Vietnam i oktober, og at de hurtigt blev tætte venner.
- Vi havde en fantastisk tid sammen i Vietnam, og vi lovede hinanden, at vi skulle mødes i Laos for at bruge tid sammen der, og bagefter skulle vi rejse til Thailand, lyder det fra den unge belgier til SE og HØR.
De danske piger var rejst i forvejen til Laos. Men onsdag den 13. november dagen inden, at de skulle genforenes i Laos, fik han pludselig en besked fra en af pigerne.
- Hun skrev, at hun aldrig havde været så syg før, og at hun havde kastet op hele dagen og natten, skriver rejsekammeraten.
Han blev bekymret og besluttede sig for at rejse mod Laos med det samme for at overraske sine to danske venner, som forhåbentligt ville have det bedre, når han ankom.
Men beskeden blev den sidste, han fik fra pigerne. Han hørte ikke fra dem igen.
Forsvundet sporløst
Dagen efter ankom han til Vang Vieng, hvor han vidste, de boede. Med billeder og beskrivelser af de to danskere spurgte han på hostels, restauranter og barer efter de to danskere. Men ingen havde set dem.
- Da jeg havde ledt efter dem en hel dag, overhørte jeg så en historie om en syg pige, som var blevet indlagt på hospitalet, og at hun havde boet på Nana Backpackers Hostel, skriver rejsekammeraten til SE og HØR.
- Jeg skyndte mig over på hospitalet og viste sundhedspersonalet deres navne og billeder.
Men sundhedspersonalet kunne ikke hjælpe ham, og han måtte vende hjem uden at være kommet svaret nærmere, om hvad der var sket med hans venner.
To dage efter han sidst havde haft kontakt til hans danske venner fik han langt om længe hul igennem til hospitalet, hvor han havde fået et tip om, at de var indlagt. Men det gik på ingen måde, som han havde forventet.
- Lige så snart jeg fortalte om min situation, og om mine venner, der havde været forsvundet i mere end 50 timer på det tidspunkt, så blev de bare ved med at spørge mig om, hvad de skulle hjælpe med.
Ifølge belgieren var personalet på hospitalet enormt ubehøvlede og modvillige i forhold til at hjælpe ham. Selvom de lovede at undersøge, om danskerne var indlagt på hospitalet, så vendte de aldrig tilbage.
Men sent om natten fik rejsekammeraten pludselig et opkald fra hospitalet. En af de danske piger var afgået ved døden, sagde personen i den anden ende af røret.
Men det kunne han ikke tro på. Han havde været i kontakt med forældrene, som ikke havde hørt noget.
I et interview som TV2 bragte tirsdag med moren til en af pigerne, fortæller moren, at familien først blev informeret om datterens dødsfald, tre dage efter, at det var sket. Det skete, selvom myndighederne i Laos havde hendes pas og rejseforsikring.
Ifølge rejsekammeraten blev han informeret om dødsfaldene dagen inden, at forældrene fik beskeden.
- Selvfølgelig troede jeg ikke på, at det var sandt, fordi jeg troede, at forældrene ville være blevet informeret om det først af ambassaden. Intet sted i verden ville give mig den her information på den her måde, skriver han til SE og HØR.
Desværre var det sandt. De to danske piger afgik ved døden på et hospital i Vientiane om natten den 13. November. Dagen før den belgiske rejsekammerat startede med at undersøge hos myndighederne, hvad der var sket med pigerne.
Læger grinede af ham
Ud af vantro fortsatte han med at lede efter pigerne. Og det førte ham tilbage til det lokale sygehus i Vang Vieng, hvor han havde været få dage inden.
- De folk der arbejdede på Vang Vieng hospital havde ingen anelse om noget som helst. Ingen talte engelsk og de begyndte at grine af mig, da jeg forsøgte at bruge en oversættelsesapp på min telefon til at kommunikere med dem, skriver belgieren.
Men pludseligt fik han et gennembrud i sagen.
- Jeg blev sur, da de begyndte at grine, så jeg tog en bog, som jeg kunne se ligge på disken, og i den fik jeg øje på en af pigernes navne, og at hun var indlagt på militærhospitalet i Vientiane i koma, skriver han til SE og HØR.
Med det samme kontaktede belgieren en af pigernes far og overbragte beskeden om, at hans datter befandt sig på hospitalet i hovedstaden, og at belgieren ville tage afsted dagen efter for at finde hende.
Faren ringer
Men midt om natten ringede faren med en besked, der ændrede alt.
- Jeg behøvede ikke længere at lede efter dem, fordi det var blevet bekræftet, at de begge var afgået ved døden, referer belgieren beskeden fra faren til en af de danske piger.
Efterfølgende fik rejsekammeraten kontakt til en amerikansk kvinde, der boede på samme hostel som de to danske piger, og som forsøgte at redde deres liv.
Amerikaneren fortalte ham, hvordan personalet afviste at ringe efter en ambulance, mens den danske pige havde et slagtilfælde.
- (Medarbejderen red.) var så rolig og begyndte at massere hendes tæer og fødder og blev ved med at sige, at hun ikke havde brug for en ambulance, og at hun bare var i panik og skulle tage det roligt. Det kan du læse mere om her.
Otte medarbejdere på hostellet, inklusiv ejeren af Nana Backpackers Hostel er blevet anholdt i sagen om masseforgiftningen. Det oplyste politiet i Laos til SE og HØR tirsdag.
Metanol, også kendt som træsprit, er meget giftigt at drikke. Det skal ikke forveksles med ethanol, som er den alkohol, man normalt kender fra spiritus og øl.
Det britiske og australske udenrigsministerium advarer rejsende i Laos om at tage imod gratis alkohol i Laos på grund af faren for at blive forgiftet med metanol.
Det er ikke uset, at der i Sydøstasien bliver blandet metanol i alkohol for at gøre alkoholen billigere.