L.I.G.A.-trommeslager:- Jeg føler mig uvelkommen
Ihan Haydar er den energiske trommeslager i bandet L.I.G.A, og så er hun også barn af en flygtning.
Hun kom hertil i 2003, da hun og resten af familien blev familiesammenført med faderen, der var flygtet på egen hånd fra Irak. Syv gange måtte faderen flygte fra det krigshærgede land, før det lykkedes ham at slippe ud, og han havnede i Danmark.
Selvom hans kone og tre børn, heriblandt Ihan, kunne følge med og fik opholdstilladelse, blev dette ikke enden på deres kamp for at blive ”rigtige” danskere. Det skriver hun selv i et Facebook-opslag på bandet L.I.G.A’s side.
- Da jeg fyldte 18 år, vidste jeg ikke, at jeg skulle have mit eget opholdskort for at opholde mig i Danmark. Så da jeg ved et tilfælde skulle have tjekket mit pas hos politiet et par uger efter at jeg var fyldt 18, blev jeg nærmest anholdt. Jeg fik en KÆMPE skideballe - de skældte mig ud og holdt mig tilbage i flere timer. Jeg opholdte mig nemlig ulovligt på dansk grund uden en opholdstilladelse, sagde de. Men fejlen lå hos udlændingestyrelsen, da de glemte at informere mig inden jeg fyldte 18, skriver hun om sit første sammenstød med de danske myndigheder.
L.I.G.A.'s trommeslager måtte snyde sig til succes
Da hun efterfølgende ville søge permanent opholdstilladelse, men hun kunne ikke opfylde kravet om at være ”aktiv medborger”. Dette var på trods af, at hun netop havde vundet det danske Melodi Grand Prix sammen med Soluna Samay (2012, red.). Desuden gik hun i gymnasiet, talte flydende danske, gik til sport og havde tre jobs ved siden af.
Derfor måtte hun tage en medborgerskabsprøve, som tilfældigvis lå på samme dag som den afsluttende eksamen til gymnasiet. Derfor måtte hun vente et halvt år - til næste prøve blev afholdt. Efter halvandet års venten og 5.000 kroner brugt på gebyrer, fik hun dog endelig sin permanente opholdstilladelse.
Nu gjaldt det at opnå statsborgerskab, og dét har den unge trommeslager endnu ikke fået.
I sit Facebook-opslag beskriver hun, hvordan hun må slås med de danske integrationslove.
Blandt andet måtte en forfalden gæld til SKAT på 82,32 kroner betyde, at hendes sag blev udsat yderligere. Til sidst i sit indslag skriver hun, at de mange prøvelser har givet hende mindre lyst til at blive dansker.
Hun skriver også, hvordan hendes søskende har haft lignende problemer trods gode uddannelser og karrierer.
- Jeg føler mig uvelkommen og er frustreret over måden jeg bliver behandlet på. Danskerne skulle selv prøve at komme hertil.. I skulle prøve at sidde i kø ved Udlændingestyrelsen i 4 timer bare for at få et stempel i passet eller aflevere en ansøgning. I skulle prøve at blive tiltalt som et problem i hvert eneste brev fra det offentlige. I skulle prøve det og se, om I gider at finde jer i det. Det gider jeg ikke..!