Nyheder24. oktober 2023 (opd. 25. oktober 2023)

ME-samfundet holder vejret inden samråd: - Vi håber, at sygdommen bliver anerkendt

Tusindvis af ME-patienter drømmer om, at sygdommen bliver anerkendt i Danmark, så patienterne kan få den behandling, som de i virkeligheden ønsker - OBS: Samråd er angiveligt udskudt nu
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Elise er bundet til sin seng.
 Video: Gregers Overvad

SENESTE: Samrådet er onsdag ikke længere på kalenderen og angiveligt udskudt på ubestemt tid - SE og HØR undersøger lige nu baggrunden for ændringen og opdaterer, når der er nyt

Kender du mere til sagen? Så hører vi gerne fra dig. Skriv en fortrolig mail til journalisterne på saad@sh.dk

LÆS OGSÅ: Annamaria har ikke set sine venner i 2 år: - Jeg ligger i sengen 22 timer i døgnet

ME-samfundet i Danmark har sat et stort kryds i kalenderen tirsdag 31. oktober.

For her er sundhedsminister Sophie Løhde (V) kaldt i samråd for at redegøre om den behandlingsmetode, som Sundhedsstyrelsen benytter sig af til at behandle patienter med sygdommen myalgisk encephalomyelitis (ME) i Danmark.

Hvad er ME?

Myalgisk encephalomyelitis (ME) er en alvorlig, kronisk, kompleks multisystemsygdom. ME rammer nerve- immun- og hormonsystemet, men også metabolismen.

Også hjerne, mave-tarmflora og musklernes energiproduktion indgår i sygdomsbilledet. I 80 procent af tilfældene udløses ME af en alvorlig infektion eller virus.

Det skønnes, at et sted mellem 10.000 til 20.000 personer lider af ME i Danmark.

ME-patienter kan lide af smerter, svimmelhed, besvimelser, invaliderende udmattelse, hormonforstyrrelser, hjernetåge og dysfunktion i immunsystem og autonome nervesystem.

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at ME-patienter bliver behandlet med gradueret fysisk træning og kognitiv adfærdsterapi.

En nyere forskningsrapport fra NICE, Storbritanniens nationale institut for sundhedsforskning, understreger, at den danske model forværrer patienternes tilstand.

I Danmark anser Sundhedsstyrelsen ME som en funktionel lidelse, og styrelsen vil ikke anerkende ME som en selvstændig sygdom.

Derudover anbefaler Sundhedsstyrelsen, at patienter med myalgisk encephalomyelitis bliver behandlet med gradueret fysisk træning og kognitiv adfærdsterapi.

Men SE og HØR har snakket med en lang række patienter, der fortæller, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger har forværret deres tilstand.

SE og HØR har blandt andet talt med 50-årige Birgitte Langvad Hansen, der fortæller, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger har haft den modsatte effekt på hende.

Det betød blandt andet, at der gik fire måneder før hun havde kræfter og overskud til at tage et bad.

SE og HØR har også talt med 33-årige Marie Louise Ilsøe Gustavussen, der fulgte Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Det fik hende til at kaste op af udmattelse, og til sidst kunne hun ikke se ud af øjnene, fortæller hun.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om gradueret fysisk træning og kognitiv adfærdsterapi er blevet revset af sundhedspsykolog og professor Peter la Cour.

Han understreger, at patienter med ME bliver svigtet og slår fast, at gradueret genoptræning er skadeligt for patienterne.

Derfor håber man i ME Foreningen, at tirsdagens samråd med landets sundhedsminister kan bane vejen for, at Sundhedsstyrelsen opdaterer sine anbefalinger.

- Drømmen er, at ME bliver anerkendt. Drømmen er, at diagnosen bliver stillet. Drømmen er, at læger i Danmark ved, hvad ME er, fortæller Line Vind, der er formand i ME Foreningen, til SE og HØR.

Det er Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, der har kaldt sundhedsministeren i samråd.
Det er Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, der har kaldt sundhedsministeren i samråd.
 Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Lande som eksempelvis Norge, Sverige, Finland, Tyskland, England, Frankrig og USA stiller alle ME-diagnosen, og det er blandt andet derfor, at Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, har kaldt sundhedsministeren i samråd.

- Her ( i ovenstående lande, red.) kan man se, at de (patienterne, red.) simpelthen ikke har gavn af fysisk træning og kognitive tilbud - der er brug for en helt anden tilgang, har Hvelplund tidligere udtalt til SE og HØR.

Sophie Løhde har udtalt til SE og HØR, at patienter med ME og deres pårørende har krav på at få den bedst mulige behandling.

- Det er utrolig ærgerligt, for selvom der i dag desværre ikke findes en behandling, som kan helbrede ME, så har de sygdomsramte og deres pårørende krav på at blive behandlet respektfuldt og få tilbudt den bedst mulige behandling, sagde Sophie Løhde tilbage i september.

Sophie Løhde (V) fortæller, at ME-patienter har krav på den bedst mulige behandling.
Sophie Løhde (V) fortæller, at ME-patienter har krav på den bedst mulige behandling.
 Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sundhedsstyrelsen har gentagende gange slået fast over for SE og HØR, at gradueret, individuelt tilpasset fysisk træning og kognitiv adfærdsterapi er den bedst dokumenterede behandling af sygdommens symptomer.

Dog påpeger diverse eksperter, Verdenssundhedsorganisationen (WHO), samt en nyere forskningsrapport fra NICE, Storbritanniens nationale institut for sundhedsforskning, at den danske model ikke gavner patienterne.

Sponsoreret indhold