Nu er det slut: Toblerone mister retten til at pynte sig med Schweiz-mærke

Champagne kommer fra Champagne i Frankrig, fetaost fra Grækenland – og Toblerone-chokolade er fra Schweiz.
Sådan er der bare nogle produkter, der har sine oprindelsessteder, men nu er sidstnævntes muligheder for at kalde sig original ”swiss chocolate” altså snart fortid.
Det skriver flere medier, herunder Forbes.
Fra 2023 vil Toblerone – der er kendt i hele verden for sine endda alpeformede stykker mælkechokolade i en lang række – ikke længere eksklusivt blive produceret i Schweiz.
Ændrer indpakningen
Toblerone vil nemlig til næste år – på grund af voksende efterspørgsel - også producere chokolade fra en fabrik i Slovakiet, men denne slags udvidelser af biksen kommer med en pris.
– Af juridiske årsager kræver produktionsændringerne, at vi tilpasser vores emballage, så den overholder schweizisk lovgivning. Især betyder det et farvel til ordet ”Schweiz” på indpakningen, lyder det fra den amerikanske fødevaregigant Mondelez International, der ejer Toblerone-varemærket.

Bjerg og bjørn i logo
Ved at udvide produktionen til fabrikken i Slovakiet, hvor Mondelez også producerer kendte chokoladeprodukter som Milka og Suchard, vil man kunne skrue betydeligt op for kapaciteten, samt producere millioner flere Toblerone-barer.
Toblerone er skabt i 1908 på Tobler-familiens egen fabrik, og er siden blevet produceret i hovedstaden Bern.
Angiveligt skulle stifteren Theodor Tobler finde stor inspiration fra bjergtinden Matterhorn på grænsen mellem de schweiziske og italienske alper. Desuden har Toblerone-chokoladen en sortbjørn i logoet – det officielle symbol for Bern.
Der bliver årligt produceret syv milliarder Toblerone-chokolader, hvoraf 97 procent af produktionen bliver eksporteret til 120 lande.