Nyheder27. november 2024

Nye anbefalinger fra danske læger: Skal stoppe efter klokken 22

Lægeforeningen mener, at der mangler tiltag for at mindske unges brug af alkohol
Danske læger vil forbyde salg af alkohol mellem klokken 22 og 08. (Arkivfoto).
Danske læger vil forbyde salg af alkohol mellem klokken 22 og 08. (Arkivfoto).
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er brug for et opgør med den danske drukkultur, og der bør indføres et forbud mod salg af alkohol mellem klokken 22 og 08.

Det siger Camilla Ratchke, som er formand for Lægeforeningen, til Berlingske.

- Når vi blandt andet ønsker et stop for salg til alle i aften- og nattetimerne, er det også for at forhindre, at en igangværende rus udvikler sig til en endnu større rus, som potentielt kan føre til ulykker og voldsepisoder, siger hun.

Lægeforeningen repræsenterer alle landets læger.

Ifølge Lægeforeningen er samværet både blandt børn, unge og voksne "for ofte centreret om en fuldskabskultur". Og det er kammet over, siger hun til avisen.

Foreningen indsendte den 12. november ni forslag til Folketingets Sundhedsudvalg. Forslagene skal "inspirere til konkrete politiske tiltag, der kan skabe en sundere alkoholkultur i Danmark", lyder det i bilaget til udvalget.

Blandt forslagene er også at gemme spiritus væk i butikkerne, indføre minimumpriser og stoppe markedsføringen af alkohol.

Tre af forslagene omfatter en indsats for at skabe alkoholfrie fællesskaber i grundskolen og på ungdomsuddannelser.

Lægeforeningen henviser til tal fra Sundhedsstyrelsen, som viser, at Danmark er et af de lande i Europa, hvor unge drikker mest.

Blandt anbefalingerne er også, at grænsen for salg af alle typer alkohol hæves til 18 år.

Som begrundelse for dette forslag henviser Lægeforeningen til, at antallet af 15-årige, der købte alkohol i butikker, næsten blev halveret, da aldersgrænsen for salg af alkohol i 2004 blev hævet fra 15 til 16 år.

Sidste år blev der indgået en politisk aftale om forebyggelse af blandt andet børn og unges indtagelse af alkohol. Der indføres med aftalen styrket kontrol og hårdere straffe ved ulovligt salg til børn og unge.

Fra 1. oktober i år skal man bruge MitID, pas, kørekort eller anden gyldig legitimation, hvis man køber alkohol, nikotinposer eller e-cigaretter på internettet.

Socialdemokratiets forebyggelsesordfører, Matilde Powers, fortæller til Berlingske, at hun ikke vurderer, at der kommer yderligere tiltag mod børn og unges alkoholforbrug under denne regering.

Sponsoreret indhold