Nyheder9 timer siden

Pave Frans begravet: Nu venter en af de største opgaver for den katolske kirke

Efter pave Frans’ død står den katolske kirke over for et historisk valg – verden holder vejret, mens forberedelserne til konklavet går i gang
Den sorte røg ventes flere gange at rejse sig over bygningen.
Den sorte røg ventes flere gange at rejse sig over bygningen, hvor et af verdens mest traditionsrige og hemmelige valghandlinger foregår. I hvert fald indtil den ny pave har fået sit solide flertal bag sig. For så bliver røgen hvid, som et signal til de troende om, at han er fundet.
 Foto: Max Rossi/Reuters/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Kronprinspar deltager i farvel til paven

I dag tog millioner af katolikker afsked med pave Frans, der døde på 2. påskedag.

Vatikanet bekræftede dødsfaldet mandag, og siden da har sørgende pilgrimme strømmet til Peterskirken. Og med dagens begravelse afsluttes ikke blot et kapitel i kirkens historie – den markerer også begyndelsen på en ny og intens proces, hvor verdens kardinaler skal finde den næste mand til Sankt Peters stol.

For når denne sorgens dag er omme, begynder forberedelserne til det, der i katolsk tradition er både helligt og hemmeligt: konklavet.

Det foregår i Det Sixtinske Kapel – et navn mange kender for sine fresker, men som nu bliver scenen for en af verdens mest symbolske afstemninger.

Her kan alle se pavens lig

Konklavet, som betyder “lukket rum”, samler kardinaler fra hele kloden. Kun de under 80 år har stemmeret, og aktuelt er det 136 ud af 252 kardinaler, der får adgang til stemmeurnerne.

Reglerne er klare: konklavet må begyndte tidligst 14 dage og senest 20 dage efter pavens død, så alle kardinaler har mulighed for at rejse til Rom. Indtil da bliver spekulationer og magtbalancer nærlæst i alverdens medier og kirkelige kredse.

Stemmesedlerne, med påskriften "Eligo in Summum Pontificem" – "Jeg vælger som øverste pave" – lægges i et stort guldbæger, og afstemningerne fortsætter to gange dagligt, indtil en kandidat opnår det nødvendige flertal: to tredjedele plus én.

Hvis ingen får det, stiger sort røg fra kapellets skorsten. Når valget endelig er faldet, blander kemikalierne sig anderledes, og hvid røg varsler: "Habemus Papam" – "vi har en pave".

Selvom pave Frans’ begravelse i dag fylder billedet, lurer det politiske og teologiske spil med andre ord lige bag kulisserne.

Det er nemlig ikke blot en åndelig leder, der skal findes. Det er en mand, som skal føre en 2000 år gammel institution gennem moderne tid, interne spændinger og global ulighed.

Nu begynder pavens sidste rejse

Spørgsmålet er, hvem det bliver? Og om verden vil få en pave, der viderefører Frans’ mere progressive linje – eller en, der drejer kirken tilbage mod sine konservative rødder?

For nu retter katolikkerne blikket mod skorstenen i Det Sixtinske Kapel. Det er dér, fremtiden bliver annonceret. Med røg.

Sponsoreret indhold