Nyheder11. oktober 2022

Peter Hummelgaard fældet: Narrer vælgerne groft

Den socialdemokratiske minister har fået andre kandidater til at stille op, selvom de ikke ville vælges - deres formål var i stedet i hemmelighed at føre valgkamp for ham
Ifølge Politiken kan Peter Hummelgaard ikke se noget problem i sit valgtrick. Så længe vælgerne stemmer på en socialdemokrat, er de ikke blevet snydt, mener han.
Ifølge Politiken kan Peter Hummelgaard ikke se noget problem i sit valgtrick. Så længe vælgerne stemmer på en socialdemokrat, er de ikke blevet snydt, mener han.
 Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har benyttet sig af såkaldte skyggekandidater under folketingsvalgene i 2015 og 2019.

Det erkender ministeren mandag i Politiken mandag.

Det sker, efter Frihedsbrevet mandag afslørede hans udspekulerede valgtrick. Og nu erkender ministeren altså i et andet medie at have gjort brug af andre valgkredse end sin egen til at føre valgkamp.

Det er sket på en måde, hvor vælgerne troede, at andre kandidater stillede op.

Problemet er bare, at disse kandidater slet ikke var interesseret i at blive valgt. De gjorde det alene for at hjælpe Peter Hummelgaard, uden at offentligheden vidste det.

Fordelen for Peter Hummelgaard er, at han på den måde har fået kandidater under to valg til at føre valgkamp for ham i andre kredse end hans egen.

I 2019 fik han således hjælp i Bispebjerg-kredsen, selvom han er stillet op i Tårnby-kredsen.

Det skete, da Lone Larsen officielt stillede op for partiet. Men hun ville ikke vælges ind. Hendes kreds førte i stedet valgkamp for Peter Hummelgaard.

– Sidste gang var det Peter Hummelgaard, jeg stillede op for.

– Idéen var, at han brugte hele vores område til plakater og alting, forklarede Lone Larsen til Frihedsbrevet mandag.

Metoden er ikke ulovlig, men Socialdemokratiets hovedbestyrelse har op til Folketingsvalget i år valgt at understrege, at alle kandidater for partiet skal føre deres egen valgkamp.

Peter Hummelgaards metode vækker harme hos flere af hans partifæller, herunder Mette Reissmann (S) og Lars Aslan Rasmussen (S).

Det kan skade demokratiet, mener Mette Reissmann, der var folkevalgt for Socialdemokratiet i perioden, hvor Peter Hummelgaard brugte skyggekandidater.

Når Politiken spørger, hvorfor Peter Hummelgaard ikke bare fører valgkamp for sig selv, forsvarer ministeren sig med, at det samme er sket i mange andre kredse i hele Danmark.

- Der sidder en kreds, som har en begrænset vælgerdemografisk mulighed for at få en kandidat valgt.

- Derfor træffer de en beslutning om, at de gerne vil kanalisere deres arbejde over til en anden kreds i storkredsen, siger han.

Bispebjerg-kredsen afviser over for Politiken, at der i dag findes skyggekandidater i kredsen.

Sponsoreret indhold