Nyheder10. september 2015

'Krigen': Pilou måtte ikke tage til Afghanistan for konen

Den nye film om krigen i Afghanistan har været et stort arbejde - men den kunne desværre ikke filmes i Afghanistan
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/pilou_asbaek_kaspar_wenstrup.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

I en skov i Nordsjælland løber den danske skuespiller Pilou Asbæk rundt mellem træer og visne blade. Sammen med et par trænede soldater øver han sig i, hvordan kroppen reagerer, når man pludselig er i ildkamp og kuglerne flyver om en.

Pilou Asbæk har aldrig selv været i militæret, men da han sagde ja til at portrættere kompagnichefen Claus Michael Pedersen i Tobias Lindholms "Krigen", brugte han måneder på at forberede sig på rollen.

- Jeg havde brug for at få tre måneders forberedelsestid sammen med soldaterne. Vi gennemspillede alle situationerne ude i skoven. Jeg har været på bootcamps rundt om i hele Danmark, og jeg har været på patruljer og terrænøvelser med andre delinger for at få så mange forskellige input som muligt, fortæller Pilou Asbæk.

Også Tobias Lindholm kom på en omfangsrig opgave forud for filmen.

- Tobias har lavet fire års research for at gøre filmen så ægte som muligt. Men vi har bevidst ikke sat årstal på historien, for vi er ikke ude på at få nogen til at føle, at vi lukrerer på deres historie. Der har vi følt et kæmpe ansvar, fortæller Pilou Asbæk.

I filmen er han kompagnichef for en deling danske soldater i Afghanistan, og da han for at redde sine mænd i ildkamp må tage en fatal beslutning, får det eftervirkninger, han aldrig havde troet.

Han bliver nemlig anklaget for en krigsforbrydelse, og det får konsekvenser ikke bare for ham, men også for hans kone og tre børn, der også kæmper for at få hverdagen til at fungere i de svære omstændigheder.

- Det handler både om den usagte krig i hjemmet, krigen i sindet og krigen i retssalen efterfølgende. Det er jo ikke kun kampen i Afghanistan, den handler om, det er også den indre krig, siger Pilou Asbæk, der har haft mange samtaler med soldater og kompagnichefer for at forstå, hvad der sker med mennesker i krig.

- Krig forandrer folk. Jeg vil vove og påstå, at der ikke findes et menneske, der har været i krig, der ikke er anderledes, når vedkommende kommer hjem. Og man skal huske, at en soldat, der bliver sendt i krig, jo også er nogens søn eller datter, ven og fætter eller kusine. Der er så mange mennesker, der bliver berørt, siger han.

[node:aller-related-content]

I "Krigen" har instruktør Tobias Lindholm valgt at lade rigtige soldater, der selv har været udsendt i krig, spille rollerne som Pilou Asbæks mænd.

- Det er overvældende, at de her soldater har valgt at stå på mål for denne her film. Det her er deres hverdag, liv og historie, og de har allerede givet så meget til samfundet i og med, at de har været i Afghanistan for at kæmpe for demokrati og forsvare de civile, siger Pilou Asbæk.

Filmen er optaget i Spanien, Jordan og Tyrkiet, selvom Pilou Asbæk gerne havde filmet i Afghanistan for at gøre scenerne så autentiske som muligt.

- De eneste grunde til, at vi ikke gjorde det i Afghanistan er, at min kone aldrig havde tilladt det og at forsikringen ikke ville dække det, siger han.

"Krigen" har premiere torsdag den 10. september.

Sponsoreret indhold