Politisk kommentator efter Vermund-exit: – Det bliver svært for partiet at overleve
Nye Borgerliges dage på Christiansborg er talte, efter Pernille Vermund tirsdag meddelte, at hun træder tilbage som formand for Nye Borgerlige.
Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.
– Det bliver svært for partiet at overleve, siger han til SE og HØR.
Han ser en klar årsag til, at Pernille Vermund er færdig med politik efter den igangværende valgperiode.
– Jeg tror, hun gør det, fordi hun er kørt træt af politik. Allerede da hun blev valgt (i 2019, red.), så hun det ikke som, at hun skulle blive på Borgen resten af sit liv, fortæller Hans Engell.
Skuffende valg
Pernille Vermund kom ellers stormende ind på Christiansborg, da Nye Borgerlige i 2019 fik fire mandater, første gang de stillede op til folketingsvalg i 2019.
Fire år efter gik det noget bedre mandatmæssigt, men ikke efter forventningerne. Her fik Nye Borgerlige kun seks mandater, hvor de ellers længe lå godt i meningsmålingerne.
Kort efter mistede partiet Mette Thiesen, og senere forsvandt muligheden for indflydelse, da Venstre som bekendt gik i regering med Socialdemokratiet og Moderaterne. Og det, tror Hans Engell, har haft en påvirkning på Pernille Vermunds exit.
– Nye Borgerlige kommer ikke til at spille en rolle i dansk politik de næste par år. Deres stemmer får ingen indflydelse på noget, forklarer han.
Ny formand skal være skarp
Planen er, at der skal findes en ny formand til partiets næste årsmøde den 28. oktober i år eller ved et ekstraordinært årsmøde. Hans Engell spår dog, at det bliver svært at finde en afløser, der er ligeså populær som Pernille Vermund.
– De skal være skarpe med hensyn til at finde afløseren, for Vermund er jo Nye Borgerlige, det er hende, der giver partiet energi. Hun er knivskarp på en talerstol, og hun har karisma.
Den politiske kommentator peger på en mand som Lars Boje Mathiesen til at overtage formandsposten.
Hvad Pernille Vermund skal efter hun træder tilbage, ved Hans Engell ikke, men han tvivler ikke på, at hun nok skal finde på noget at lave.
– Det ville være forkert at ansætte hende i et job, hvor man ikke bruger hendes synlighed og gennemslagskraft, men Dansk Flygtningehjælp ringer dog næppe til hende, griner han afslutningsvis.