Præsident Trump om Grønland: Danmark skal nok indordne sig
Danmark skal nok indordne sig, hvad angår et muligt salg af Grønland.
Sådan lød det fra Donald Trump i Det Ovale Værelse, da han mandag aften lokal tid indtog Det Hvide Hus som USA's præsident nummer 47.
- Grønland er et fantastisk sted, og vi har brug for det for at sikre international sikkerhed. Jeg er sikker på, at Danmark nok skal indordne sig, siger Trump, da han bliver spurgt ind til emnet af en journalist.
Trump har den seneste tid luftet idéen om, at USA skal overtage kontrollen med Grønland.
I sin indtrædelsestale lidt tidligere mandag nævnte han ikke Grønland på et eneste tidspunkt. Men det gjorde han altså senere i Det Hvide Hus, da han blev spurgt ind til emnet, mens han underskrev præsidentielle dekreter.
Han havde forinden varslet, at han ville underskrive op til 100 dekreter i løbet af sin første dag som præsident.
Donald Trump forklarede videre, at interessen for Grønland drejer sig om international sikkerhed, hvor Danmark ikke kan løfte opgaven.
- Grønland er nødvendigt. Ikke for os, men for international sikkerhed. Man har russiske skibe over det hele, man har kinesiske skibe over det hele - krigsskibe. Og de kan ikke opretholde den, siger han.
Donald Trump udtalte for nylig, at han ikke ville afvise brug af militær tvang for at få kontrol over Grønland, som han tilbage i 2019 ville købe, da han var præsident for første gang.
De seneste udtalelser er siden blevet dysset noget ned af USA's nye vicepræsident, J.D. Vance.
Formanden for Grønlands regering, Múte B. Egede, har flere gange afvist, at Grønland skulle være til salg.
I 2019 fik Donald Trump også en klar afvisning fra Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), der kaldte idéen om at købe Grønland "absurd". Det fik Trump til at aflyse et ellers planlagt statsbesøg i Danmark.
Denne gang går Mette Frederiksen mere på diplomatiske listefødder i sit ordvalg. Hun har holdt sig til, at "Grønland er grønlændernes".
Mette Frederiksen havde i sidste uge en 45 minutter lang telefonsamtale med Donald Trump, som blandt andet handlede om hans ambitioner om at få kontrol over Grønland.
Her trak han ikke sine trusler tilbage om at påføre straftold på danske varer, hvis ikke Danmark makker ret i forhold til hans ambitioner.
Den politiske spilleplade har ændret sig markant siden 2019, ikke mindst med Ruslands invasion af Ukraine for tre år siden, der har bragt krig ind i Europa.
Samtidig er Arktis-regionen - og dermed Grønland - blevet et meget mere centralt område sikkerhedsmæssigt, hvor Rusland, USA og Kina opruster.