Refns succes hjælper unge talenter frem
For tredje gang på kun fem år er det lykkedes Nicolas Winding Refn at opnå æren af at have en film med i hovedkonkurrencen ved den prestigefyldte festival i Cannes.
Her har også Thomas Vinterberg og Lars von Trier slået deres folder de senere år.
Men selv om vi kan være stolte af de tre instruktører, der har kæmpet om Guldpalmen for Danmark, så skal vi også sikre, at vi i fremtiden har danske filmmagere, der kan tage kampen op, lyder det fra Det Danske Filminstitut.
- Det er klart, at vi har et øje på, at vi har haft mere end en håndfuld film i hovedprogrammet fordelt på tre stærke navne de seneste otte år, siger Henrik Bo Nielsen, direktør i Det Danske Filminstitut.
- Men vi har bestemt også øje på det vækstlag, der om fem og femten år skal sikre os danske navne i hovedkonkurrencen, siger han.
Men når det regner på præsten, drypper det på degnen. Og den opmærksomhed, der i år tilfalder Nicolas Winding Refn, der dyster i konkurrencen med filmen "The Neon Demon", kommer også andre til gode.
- Refn er med til at dreje projektørerne hen på DK-skiltet, og det er jo en sindssyg vigtig funktion, forklarer han.
- Det er også med til at gøre, at de danske filmmagere, som ikke skal konkurrere, men som er her for at få deres næste projekt finansieret, de bliver mødt af, at "de der danskere, de kan noget".
- Dem, der trækker mest opmærksomhed, er jo med til at trække den ned over alle andre, siger direktøren.
Selv om det er Refns Guldpalme-bud, der står for det stærkeste danske islæt i Cannes i år, er han ikke den eneste med rødder i Danmark, der har fundet plads i årets program.
Filmen "Wolf and Sheep", der er instrueret af afghanske Shahrbanoo Sadat og bliver vist i sidekonkurrencen Directors Fortnight, har danske Katja Aldomeit som producer.
Og Mikkel Jersin, der har stået bag blandt andet "Steppeulven", er udnævnt til "producer on the move" - altså en producer, festivalen ser en lys fremtid i.
- Vi får vist, at der altså også er noget, der rører sig i Danmark i den næste generation, siger Henrik Bo Nielsen.
[node:aller-related-content]
Og det er vigtigt. Derfor bliver der også brugt kræfter på at sikre, at de danske filmtalenter får netværket og mødt de rigtige mennesker, mens de er i Cannes.
- Vi er meget optaget af at få skubbet det unge talent fremad, siger Henrik Bo Nielsen.
For hvis Danmark også skal have film med i hovedkonkurrencen om ti år, skal vi nemlig i gang nu.
- Jang (Nicolas Winding Refn, red.) skal forhåbentlig lave film de næste 20-30 år endnu, Vinterberg skal lave flere, og vi håber, der også stadig er flere film i von Trier. Så der er også en vis tid til at udvikle dem, der skal komme efter.
- Derfor skal vi holde øje med, om vi også får nogle danske filmfolk med i de mindre sideprogrammer, og at vi kan se, at der ligger en hovedkonkurrence i dem en dag. Det er jo det, vi vil, siger han.
Priserne ved dette års festival uddeles søndag.