Nyheder19 timer siden

Sam Nujoma er død: Blev 95 år

Sam Nujoma blev betragtet som det sydafrikanske land Namibias stifter. Han er død i en alder af 95 år
Sam Nujoma er gået bort. 
Sam Nujoma er gået bort.
 Foto: Pius Utomi Ekpei/AFP/Ritzau Scanpix

Aktivisten Sam Nujoma, der var det sydafrikanske land Namibias første demokratisk valgte præsident, er død i en alder af 95 år.

Det skriver den nuværende namibiske præsident, Nangolo Mbumba, på det sociale medie Facebook.

Nujoma havde været indlagt på hospitalet de sidste tre uger på grund af en sygdom, som han "ikke kunne komme sig over", lød det.

- Det er derfor med den dybeste sorg og bedrøvelse, at jeg her til morgen den 9. februar 2025 meddeler det namibiske folk, vores afrikanske brødre og søstre i hele verden, at vores ærede frihedskæmper og revolutionære leder er gået bort.

- Vores grundlægger levede et langt og vigtigt liv, hvori han på enestående vis tjente befolkningen af sit elskede land, lyder det.

Nujoma voksede op som den ældste i en søskendeflok på ti og var barn af fattige bønder.

I sit første job fejede han jernbanerne i 1949, mens han gik til undervisning om aftenen. Her blev han interesseret i politik.

Sammen med andre sorte arbejdere i hovedstaden, Windhoek, gjorde han modstand mod en ordre fra regeringen om at flytte til en ny bydel i slutningen af 1950'erne.

I 1960 blev han leder af Swapo, der kæmpede for namibiansk selvstændighed og befrielse fra nabolandet Sydafrika. Det er i dag et politisk parti.

I 1966 indledte han en militær kamp mod Sydafrikas apartheidregering.

Det tyndtbefolkede Namibia var ifølge BBC i over 100 år underlagt først Tyskland fra slutningen af 1800-tallet og siden Sydafrika i 1915, indtil det opnåede selvstændighed i 1990.

Herefter blev Nujoma valgt som præsident, hvilket han var i tre perioder indtil 2005, hvor Namibias grundlov ikke længere tillod ham at blive genvalgt.

Samme år vedtog landets parlament formelt, at Nujoma er "den namibiske nations grundlægger".

Nujoma har ifølge nyhedsbureauet Reuters også været underlagt kritik internt i landet og internationalt.

Blandt kritikpunkterne er, at han ikke tillod kritisk mediedækning, hans negative udtalelser om homoseksualitet samt en forfatningsændring, som han gennemførte i 1998. Denne gav ham mulighed for at stille op til en tredje præsidentperiode.

Der bor 2,6 millioner mennesker i Namibia.

Sponsoreret indhold