Nyheder22. januar 2024

Seks luksusboliger, 275 biler og bugnende bundlinje: Så rig er Torben Østergaard-Nielsen

Torben Østergaard-Nielsen er landets sjetterigeste mand og god for lige knap 42 milliarder kroner. Lige nu er han også den mest udskældte. Men hvem er den sky mangemilliardær? SE og HØR tegner et portræt
Torben Østergaard-Nielsen med døtrene Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Rechnitzer, som er ligeså forretningsmindede som deres far. De er sammen med ham hovedaktionær i selskabet Nordic Waste, der arbejder med at rense forurenet jord for at k
Torben Østergaard-Nielsen med døtrene Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Rechnitzer, som er ligeså forretningsmindede som deres far. De er sammen med ham hovedaktionær i selskabet Nordic Waste, der arbejder med at rense forurenet jord for at kunne genbruge det.
 Foto: Pressefoto, USTD

Han er en af de helt store.

Men 69-årige Torben Østergaard-Nielsen er også en yderst privat spiller på den danske erhvervsscene.

Han gemmer sig lige nu fra store dele af offentligheden oven på håndteringen af Nordic Waste-skandalen, og selv om han ikke har for vane at pludre til pressen, så er der tavst som sjældent før i disse dage.

Det er denne Østergaard-Nielsens virksomhed, Nordic Waste, der gennem de seneste uger har haft et hyr med at håndtere og behandle 1500 tons forurenet jord, som efter historisk regnvejr truer med at udgøre en regulær miljøkatastrofe ved Ølst, syd for Randers.

Nordic Waste blev fredag erklæret konkurs, men tag ikke fejl – Torben Østergaard-Nielsen og hans to døtre, Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Rechnitzer, mangler ikke noget.

Tværtimod kan de lune sig ved en næsten Andeby-agtig stor formue, som de færreste danskere kan sætte sig ind i at have adgang til.

https://imgix.seoghoer.dk/2024-01-22/the-owner-family-2_2020.jpg
Familien Østergaard-Nielsen har biler og boliger, som ingen andre.
 Foto: Pressefoto, USTD

275 luksusmodeller

Hvis vi fortsætter i det tegneserieagtige univers, så kan man sige, at Torben Østergaard-Nielsens beholdning af skatte – hans ”pengetank” – står et sted i nærheden af E20-motorvejen i Middelfart, hvor han selv kommer fra.

I stedet for som Joachim von And at kunne tage hovedspring i guldmønter, kan den fynske rigmand gå og sparke dæk i sit helt eget private motormekka, Selected Car Group, som muligvis er Europas fineste bilsamling.

Selected Car Collection, som for fire år tilbage opkøbte endnu syv grunde, så pladsen ikke blev for trang, udbyder også mødelokaler for virksomhedsledere, der er færdige med de mere lavloftede af slagsen, og besøger man hjemmesiden kan man hurtigt - benzin i blodet eller ej – miste pusten.

Samlingen af luksusbiler af mærkerne Mercedes, Porsche, Ferrari, Jaguar og Lamborghini lyder på vanvittige 275 styks.

Lige nu er det bunkevis af jord, der har gjort Torben Østergaard-Nielsen til Danmarks mest forhadte mand.

Men lige netop den mere tilforladelige form for jord har Nordic Waste-milliardæren en hel del af.

Historisk perle på toppen af Skagen

Hans samling af luksuriøse boliger udgør hele seks styks – og dertil kommer to sommerboliger ved Blåvand, som han ejer halvdelen af.

Det skriver Ekstra Bladet, som i kølvandet på jordskredsskandalen oplister hans mange værdifulde boliger.

I alt løber milliardærens danske boliger op i en værdi af knap 69 millioner kroner udregnet efter købssummen. Nogle af dem har han dog haft i over 20 år, hvorfor man må gå ud fra, at de er steget gevaldigt i værdi.

I 2020 købte han eksempelvis det prægtigste af de mange fornemme boliger – det såkaldte ”Hollænderhus” i Skagen.

Det var samme år det dyreste køb i Nordjylland.

Sommerhuset på toppen af rigmandsresidensen kostede han 17 millioner kroner, og huset har navn efter det hollandske par, som var de første ejere af det gule og sorte hus, efter det blev opført under første verdenskrig.

Parret spionerede for tyskerne under krigen – blandt andet ved at holde øje med skibstrafikken for derefter at rapportere videre til Berlin.

Torben Østergaard-Nielsen har også en bolig på Gl. Strandvej i Fyns dyreste by – Middelfart – hvor han selv er vokset op.

Dette hvide parcelhus med udsigt over Lillebælt erhvervede han sig for fem millioner kroner den 1. januar 2020, og også denne bolig må man forvente er steget i pris.

Interview med USTC ejerleder Torben Østergaard Nielsen onsdag den 26. oktober 2022 i domicilet i de restaurerede turbinehaller i Middelfart.. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix)
Torben Østergaard-Nielsen er god for 41,9 milliarder kroner. Nu møder han massiv kritik for ikke at ville tage regningen og ansvaret for oprydningen efter Nordic Waste-skandalen, som kan resultere i en miljøkatastrofe
 Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix)

USTC- og Nordic Waste-stifteren har desuden en landejendom yderligere i Middelfart, ligesom han også kan smutte til hovedstaden for at bo en spytklat fra Amalienborg, hvis han lyster. Her har han en lejlighed, som han i 2015 slap 15,5 millioner kroner for.

Svimlende olieformue

Men hvordan har den fynske mangemilliardær tjent sine skejser?

Jo, det har han i første omgang på at handle med brændstof til skibe og fly rundt om i verden – det er det, som man kalder for bunkerolie – gennem selskaberne Dan Bunkering og Bunker Holding Group.

Det er disse handler, der i første omgang har sikret Torben Østergaard-Nielsen en sjetteplads på listen over de rigeste danskere i 2023 ifølge Økonomisk Ugebrev.

Men der skal også være plads til at lege lidt for en del af pengebeholdningen.

Og det gjorde Østergaard-Nielsen, da han i 2017 forsøgte at skyde penge i Jensens Bøfhus’ restauranter sammen med en række andre fynske mangemillionærer.

For godt fire år tilbage var der også ballade omkring Torben Østergaard-Nielsens skikkelse.

På baggrund af retsdokumenter kunne DR afsløre, at rigmandens selskaber havde solgt flybrændstof til Rusland som led i magtspillet om Syrien, selvom det altså var i strid med EU's sanktioner.

Efterfølgende blev flere af Torben Østergaard-Nielsens selskaber i 2021 idømt bøder for sammenlagt 34 millioner ved retten i Odense.

Intet godt at sige

Statsminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Magnus Heunicke (S) besøger sammen med borgmester Torben Hansen (S) og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt besøger Nordic Waste ved Ølst, Randers mandag den 22. januar 2024. Et stort jordskred fra jordrensningsfirmaet Nordic Waste truer området med bl.a. forurening.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Magnus Heunicke (S) besøgte mandag området omkring Randers, hvor oprydningsarbejdet efter Nordic Waste-skandalen er i fuld gang.
 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen havde ikke mange pæne ord til overs for den fynske rigmand, da hun mandag formiddag besøgte de berørte områder efter skandalen med den forurenede jord.

- Jeg kan ikke finde på noget som helst godt at sige om det. Man kan sagtens betale for den her regning, hvis man vil, sagde hun til TV 2.

- Selvfølgelig er det ikke rimeligt, hvis det er børnene i Randers eller de gamle, der skal betale den her regning. Men målet må jo være, at den, der forurener, også betaler, og her må man konstatere, at der også er en betalingsevne, fortsatte statsministeren.

Sponsoreret indhold