SF stiger i popularitet efter store bededags-drama
Mens SVM-regeringen døjer med dårlige meningsmålinger, har især ét parti profiteret af dette. SF er siden folketingsvalget 1. november sidste år steget gevaldigt i agtelsen hos vælgerne.
Det viser målinger fra mange analyseinstitutter i den seneste tid. I målingen mandag i denne uge fra Voxmeter stod SF således til at hente 14,4 procent af stemmerne, en fremgang på 6,1 procentpoint siden valget.
Valgforsker Rune Stubager, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, vurderer, at ikke mindst debatten om afskaffelsen af store bededag har været medvirkende til at gøre SF til Folketingets næststørste parti i meningsmålingerne.
– Aktuelt er jeg ikke i tvivl om, at en betydelig del af SF's fremgang er hentet hos Socialdemokratiet, og at det er bededagsdiskussionen, der er drivkraften i den vandring, siger han.
Rune Stubager understreger, at det kræver egentlige analyser af vælgervandringer for at kunne konkludere endegyldigt, hvor SF henter den øgede tilslutning.
– Men jeg har svært ved at se, hvad det ellers skulle være.
– Tilbagegangen for Socialdemokratiet satte først ind, efter at SVM-regeringen blev dannet. Efter jul, da bededagsdebatten satte ind, så kom faldet, siger han.
Viser tænder
SVM-regeringen blev dannet midt i december sidste år. I Voxmeters meningsmåling fra 23. december stod Socialdemokratiet til at få 27,6 procent af stemmerne, hvilket var stort set identisk med partiets resultat ved folketingsvalget.
I mandagens måling stod Socialdemokratiet til at få opbakning fra 24,0 procent af vælgerne, 3,5 procentpoint mindre end ved valget.
SF var allerede i december begyndt at gå lidt frem i målingerne, men slet ikke så meget som i dag.
Flere politiske kommentatorer har påpeget, at SF, som før valget var støtteparti for den daværende S-regering, har vist tænder som oppositionsparti.
Blandt andet har SF-formand Pia Olsen Dyhr sagt, at SVM-regeringen er "magtfuldkommen".
Det står dog ikke mejslet i granit, at SF per automatik går frem i målingerne, hvis Socialdemokratiet går tilbage. Det siger Anna Midtgaard Christensen, der er analysedirektør hos Voxmeter.
– Vi har også haft perioder, hvor de følges ad, og hvor begge partier for eksempel er gået tilbage, siger hun.
Hun fremhæver dog perioden fra 2006 til 2008, hvor SF under daværende formand Villy Søvndal snuppede vælgere fra Socialdemokratiet, der dengang havde Helle Thorning-Schmidt som formand.
– Den er meget klar fra 2006 til 2008, hvor SF havde en stor fremgang. Dér var der en tilsvarende tilbagegang for Socialdemokratiet, siger Anna Midtgaard Christensen.
I marts 2008 havde Voxmeter en måling, hvor SF stod til at få 20,8 procent af stemmerne, mens Socialdemokratiet var helt nede på 21,0 procent.
Få måneder senere var der imidlertid igen en klar forskel i Socialdemokratiets favør.
Ikke valg i nærmeste fremtid
Ifølge Rune Stubager kan SF håbe på, at den massive folkelige modstand mod at afskaffe store bededag kan være med til at fastholde SF på en høj tilslutning hos vælgerne.
– De kan håbe, at de vælgere, de nu har fået fat i, bliver så forbitrede over, at bededagen bliver afskaffet, at de holder fast og bliver hos SF, siger han.
Det er dog langtfra sikkert, siger han. Det handler nemlig også om, hvilken dagsorden der er gældende på et givent tidspunkt.
Samtidig kan det være, at det næste folketingsvalg først bliver afholdt i efteråret 2026.
– Dér er det ikke givet, at denne effekt af bededagsdiskussionen holder.
– Der er jo lang tid til næste valg. Hvis målingerne bliver ved med at se ud, som de gør nu, for regeringspartierne, så er der jo ikke udsigt til et tidligt valg, siger han.