Signe har ikke været til undervisning i halvandet år – hendes hund må ikke komme ind i lokalerne
Ude foran Københavns Universitet på Amager står 21-årige Signe Veggerby med sin hund Mocha.
Det er med en vis skepsis, at hun skal til at gå igennem døren til det universitet, hun har været tilmeldt på siden sommeren 2021, hvor hun siden da har læst teologi.
Når den 21-årige studerende går langs gangene på Det Teologiske Fakultet, er der intet problem for hende og hendes hund, men så snart hun vil ind i et af undervisningslokalerne, opstår der problemer. Problemer, der har gjort, at Signe ikke har været til undervisning siden oktober 2021.
Signes brune labrador er nemlig ikke en hvilken som helst hund. Det er en såkaldt servicehund, som den 21-årige studerende ikke kan være foruden.
For hun lider nemlig af autisme og angst og bliver derfor nødt til at have Mocha med sig hele tiden, også når hun skal til forelæsning.
– Jeg bliver overstimuleret, hvis der er for mange indtryk, og så får jeg et panikanfald og svært ved at fokusere og kommunikere, hvis der er flere mennesker til forelæsningerne, fortæller hun til SE og HØR.
Og når faren er ude for Signe Veggerby, kommer Mocha hende til undsætning.
– Han er god til deep presure therapy, hvor han lægger sig oven på mig og får mig til at slappe af, og så kan han guide mig ud af lokalet, hvis det er ved at blive for meget for mig, siger hun.
Da Signe begyndte på sin uddannelse, havde hun undersøgt, om det var tilladt at have Mocha med til undervisning, og det fik hun grønt lys til af Københavns Universitet. Men en måned efter får hun at vide, at Mocha ikke længere er velkommen.
Det skyldes, at der er andre hensyn for Københavns Universitet at tage. Det viser sig nemlig, at der er en allergiker på Signes hold, og en anden der får panikanfald af at være i nærheden af hunden.
Signe og Mocha prøvede i starten med alternative løsninger, som var godkendt af universitetet, såsom at Mocha var uden for lokalet, mens der var undervisning, men det fungerede ikke for hende, og hun måtte droppe at tage til forelæsninger.
Her startede så en længere proces for den 21-årige studerende for at få lov til at have Mocha med til undervisningen. Hun klagede nemlig til rektor, hvor hun fik afslag, herefter klagede hun til Ligebehandlingsnævnet, som var enige med Københavns Universitets vurdering.
Det har nu betydet, at Signe ikke har været til undervisning siden oktober 2021 og er bagud med flere fag og eksaminer.
– Det er megasvært. Jeg føler ikke, jeg aner, hvad jeg læser, og jeg kan ikke følge med. Jeg ved ikke, hvem jeg læser med, og jeg har ingen læsegruppe.
SE og HØR har været i kontakt med Københavns Universitet, som ikke vil udtale sig om den konkrete sag. Universitetet fortæller, at uddannede servicehunde som udgangspunkt er tilladte, men at der kan være andre hensyn at tage.
Signe står lige nu i, hvad hun selv kalder “en opgivende og stressende situation”. Hun har overvejet at flytte til Aarhus og studere teologi på byens universitet.
Her vægter man behovet for servicehunde højere end eventuelle allergikere.
“Hensyn til øvrige studerende, der er utrygge ved hundens tilstedeværelse som følge af allergi eller angst for hunde, vil veje mindre end ligestillingshensynet”, står der blandt andet i Aarhus Universitets retningslinjer.
Signe har dog sine betænkeligheder ved at flytte til Jylland.
– Jeg tør faktisk ikke. Min familie, venner, psykolog og psykiater er i København. Så det er hele mit sikkerhedsnet, jeg forlader, hvis jeg flytter.
Indtil videre er Signe stadig tilmeldt teologi og læser, hvad hun kan hjemmefra, men hun går med overvejelser om at sygemelde sig. Derudover har hun taget sin sag videre til ombudsmanden, som endnu ikke er kommet med en afgørelse.