Skraldet hober sig op i København - og nu kommer rotterne
I flere dage har københavnske skraldemænd strejket, hvilket betyder, at der ikke afhentes skrald.
Og der kan opstå et stort problem, når det kommer til rotter. Det siger Peter Weile, der er selvstændig skadedyrskonsulent og tidligere rottekonsulent i Miljøstyrelsen.
- Jo mere affald der er, jo større er risikoen for, at det trækker flere rotter til, og de vil gemme sig inde i affaldet, sidde i ly, spise og måske ovenikøbet begynde at bygge redder og formere sig. Og så har vi et problem, siger han.
Strejken, der startede mandag, bunder i en konflikt mellem skraldemændene og deres kommende arbejdsgiver, Amager Ressourcecenter (ARC).
Affaldsindsamlingen i Københavnsområdet har i nogle år været udliciteret til private aktører. Københavns Kommune er dog i færd med at overtage opgaven, har TV 2 Kosmopol beskrevet.
Derfor skal skraldemændene snart arbejde for ARC, der er offentligt ejet.
Rotteproblemet bliver større, jo længere tid der går.
- Men hver gang man stiller spiseligt affald ud, er rotterne der med det samme, siger Peter Weile.
Ulækre billeder: Skraldet hober sig op
Ifølge skadedyrskonsulenten betyder varmere temperaturer, at rotterne vil begynde at formere sig.
- Sætter de gang i deres formeringsevne, og er der en overflod af mad, så bliver det på et tidspunkt voldsomt, siger han.
- En rotte er drægtig i 22 dage, og så får den 8 til 12 unger, og lige pludselig bliver det til mange. Så det er ikke noget, der skal fortsætte i ugevis. Så bliver det et stort problem.
Strejken fortsætter, på trods af at Arbejdsretten torsdag pålagde de strejkende skraldemænd en bod på næsten 1,2 millioner kroner for den overenskomststridige strejke.
En bod er en form for bøde. Den vil stige med 50 kroner i timen for ufaglærte skraldemænd og 56 kroner for faglærte. Det har Fagbladet 3F tidligere beskrevet.
En af skraldemændene, Michael Johansen fra selskabet City Container, oplyste fredag til TV 2 Kosmopol, at skraldemændene mødes igen mandag morgen.