Nyheder13. juli 2023

Slår fast: Slut med gratis fryns til lokalpolitikere

Det er slut med gratis billetter til politikerne i Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune har besluttet, at lokalpolitikere ikke længere kan tage imod gratis billetter til fodboldkampe, håndboldkampe og ishockeykampe.
Esbjerg Kommune har besluttet, at lokalpolitikere ikke længere kan tage imod gratis billetter til fodboldkampe, håndboldkampe og ishockeykampe.
 Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Esbjerg Kommune har besluttet, at lokalpolitikere ikke længere kan tage imod gratis billetter til fodboldkampe, håndboldkampe og ishockeykampe.

Det fremgår af en ny juridisk vurdering, som kommunens chefjurist har foretaget.

Vurderingen har P1 Morgen fået aktindsigt i.

Ifølge vurderingen er ordningen om, at politikere kan få gratis billetter til fri afbenyttelse "ikke i overensstemmelse med de forvaltningsretlige principper, der gælder for offentligt ansattes modtagelse af gaver og andre fordele".

Det gælder også for byrådsmedlemmer, lyder det fra chefjuristen.

Dermed gør Esbjerg Kommune op med en ordning, hvor lokalpolitikere i mere end 25 år har fået tilbudt et facilitetskort fra Sport og Event Park. De driver idrætsfaciliteterne i Esbjerg.

Beslutningen kommer, efter at Folketingets Ombudsmand i midten af juni meddelte, at politikere i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune ikke må tage imod årskort til Tivoli.

Ifølge ombudsmanden må der ikke kunne stilles spørgsmålstegn ved, om det offentlige handler sagligt og upartisk.

Udviklingen i Esbjerg Kommune er da også "en helt naturlig konsekvens" af ombudsmandens vurdering af Tivoli-ordningen. Det siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) til DR.

- Jeg tror, at det har overrasket alle, at ordninger a la det her ikke er lovligt. Det er jo ikke noget, nogen har gjort for at give særlige goder.

- Jeg tror helt generelt, at tilbuddet er blevet givet for at give byrådsmedlemmer mulighed for at se de aktiviteter, der ydes kommunalt bidrag til, siger han.

Kortet, som kommunalpolitikerne har kunnet få, har givet adgang til Svømmestadion Danmark samt gratis billetter til kampe i regi af Esbjerg fB, Team Esbjerg, Ribe Esbjerg HH og Esbjerg Energy.

Ifølge Sport og Event Park er der trukket i alt 18 billetter fra politikere og topembedsmænds facilitetskort til Svømmestadion Danmark over to år.

Det er ikke registreret, hvor mange billetter der er givet til fodbold-, håndbold- og ishockeykampe.

Historien fra Esbjerg er en af flere, hvor kommunalpolitikere har fået billetter til teater og festivaler, som kan være i strid med reglerne.

Kommunernes Landsforening (KL) ønsker ikke at kommentere. For det er ikke KL, "der fastlægger, hvad der er gældende ret", skriver KL i en mail til Ritzau. Det er derimod oftest ombudsmanden.

I KL har man senest i 2019 udarbejdet et notat om modtagelse af gaver for politikere.

Her fremgår det, at politikere "som det klare udgangspunkt" ikke må "modtage gaver fra borgere eller virksomheder, hvis gaven har sammenhæng med den pågældendes hverv som politiker".

Til gengæld kan politikere som udgangspunkt deltage i arrangementer med videre, hvor "politikernes deltagelse tjener et repræsentativt formål", lyder det.

Sponsoreret indhold