Statens Serum Institut advarer imod sygdomme fra eksotiske myg
Myg og flåter, der kan trække potentielt farlige eksotiske virus som Vestnilvirus, Chikungunya eller Krim-Congo febervirus hertil landet, er i gang med at trække op mod Danmark som følge af klimaforandringerne.
Med virus kan følge potentielt farlige sygdomme som diarré, gigtsygdomme eller hjernehindebetændelse, som myndighederne dog slet ikke er klar til at beskytte befolkningen imod, lyder advarslen fra Uffe Vest Schneider, virologisk speciallæge hos SSI, skriver Ingeniøren.
»Vi har for det første intet samlet overblik over, hvor de forskellige myg og flåter lever og yngler i Danmark, da vi historisk ikke har haft sygdommene,« siger han til Ingeniøren.
»Derfor har vi heller ikke udviklet et testapparat, der hurtigt kan sige noget om, hvorvidt en syg patient er blevet smittet af en mikroorganisme fra en flåt, fra en myg eller noget helt tredje.«
Faktisk er de virus første allerede ankommet. I sidste uge blev den afrikanske usutu-virus påvist i døde, danske fugle for første gang. Vestnilvirus har et stykke tid rumsteret lige syd for grænsen.
De nye sygdomme kræver hjælp til hospitalerne med hurtig diagnostik og råd om vacciner. Der findes eksempelvis ingen behandling, hvis man først får hjernebetændelse.
Forskningscentret Pandemix på Roskilde Universitet har særligt fokus på hjernebetændelsen TBE fra flåter, men professor Karen Angeliki Krogfelt kalder overvågningen »hulter til bulter«, fordi der ikke er sat penge af til et systematisk beredskab på finansloven.
»Overvågningen foregår, hvor der er lidt penge til det, og hvor der er folk, der synes, det er sjovt at arbejde med,« hun til Ingeniøren.