Susanne Bier: Mine film skal stille spørgsmål
Må man stjæle et spædbarn, hvis det lever i miserable omgivelser med forældre, der ikke tager sig af det?
Det er bare ét af spørgsmålene, der melder sig i Susanne Biers nye drama, "En Chance Til".
At stille sådanne spørgsmål er tæt på at være hendes varemærke. Når hun står som afsender på en film, kan man være garanteret, at der bliver prikket til moralen og etikken, hvad enten det handler om, hvorvidt man kan tillade sig at forelske sig i ham, der har gjort ens forlovede lam som i "Elsker Dig For Evigt", eller om man skal hævne sig eller vende den anden kind til som i "Hævnen".
LÆS OGSÅ: Susanne Bier skal lave TV-serie til BBC
- Jeg synes, at film har til opgave at stille spørgsmål, så man bagefter har noget, man vender og drejer og har lyst til at debattere, fortæller Susanne Bier.
- Jeg synes ikke, at en film skal besvare spørgsmål, det synes jeg faktisk er ret kedeligt, når de gør, siger instruktøren.
Hendes nyeste film handler om politimanden Andreas, der stjæler et spædbarn fra et narkomanpar, der ikke kan tage vare på det. I rollen som Andreas ses Nikolaj Coster-Waldau, mens også Ulrich Thomsen, Lykke May og Nikolaj Lie Kaas har roller i filmen, som Susanne Bier har udviklet ideen til sammen med sin faste manuskriptforfatter, Anders Thomas Jensen.
LÆS OGSÅ: Susanne Bier kaprer flere Hollywood-stjerner
- Vi er ret optagede af karaktererne, hvor andre er optagede af et plot. Så selvom der er nogle thriller-elementer i filmen, så er det stadig en karakterdrevet film, fortæller Susanne Bier om arbejdet på filmen.
At en film rammer folk, har ifølge instruktøren meget at gøre med skuespillernes evne til at brænde igennem i de roller, makkerparret skaber.
- Man gør historien troværdig ved at gøre karaktererne troværdige. Det er udgangspunktet, fortæller Susanne Bier.
Når de ting er på plads, kan man tillade sig at sætte spørgsmålstegn ved den menneskelige moral, og det er noget, både hun og Anders Thomas Jensen holder meget af.
LÆS OGSÅ: Susanne Bier bliver hædret påny
- Vi gør det også, når vi sidder og spiser aftensmad, og når vi sidder og arbejder. Det er ligesom der, hvor vi mødes kreativt. Jeg tror, jeg gør det hele tiden i det hele taget, men på film kan man sætte det mere på spidsen. Det er spændende at beskæftige sig med, siger hun og uddyber:
- ?Man er ligesom inde i en verden, og man kan beskæftige sig med den, men man ved jo godt, at det ligesom er et parallelunivers. Men det gør, at man kan tillade sig at forhøje virkeligheden på film på en anden måde, og at man kan stille nogle meget vigtige spørgsmål, siger hun.
"En Chance Til" har premiere den 15. januar.