Nyheder28. januar 2022

Tajmas video er set næsten 100.000 gange: Jeg er født i Danmark, men skal alligevel bruge en tilladelse for at opholde mig her

Tajma fik afslag på sin ansøgning om dansk statsborgerskab, fordi hun flyttede gymnasium midt i skoleåret
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/billede_3_0.png
 Foto: Kathrine Olldag

En video med 18-årige Tajma Mehic er de seneste 48 timer blevet delt vildt og bredt på de sociale medier.

På Twitter har videoen, der er lavet af politiker Kathrine Olldag (R), 96.000 visninger, mens at den på Facebook har fået over 1000 likes og flere end 800 delinger.

Det er der formentlig en god grund til.

Tajmas sag om en mislykket opholdsansøgning er nemlig af den slags, hvor de fleste ryster på hovedet over teknikaliteter.

- Jeg føler, at der mangler en individuel sagsbehandling.

- Jeg har sendt en masse supplerende oplysninger ind om min situation, og dem føler jeg slet ikke, man har set på, siger Tajma Mehic til SE og HØR

- Skoleskift blev et problem

Tajma er født og opvokset i Danmark. Hendes forældre er fra Bosnien, som de flygtede fra i 1990’erne.

Derfor er Tajma ikke dansk statsborger. I stedet er hun i landet på en midlertidig opholdstilladelse.

Desværre for Tajma er drømmen om permanent opholdstilladelse for nylig blevet afvist, men grunden kan synes skør.

- Jeg gik på handelsskolen, som jeg startede på direkte efter 9. klasse. Problemet var bare, at det er overhovedet ikke mig.

- Jeg har altid været rimelig dygtig i folkeskolen og har fået gode karakter, og så havde jeg pludselig et snit på fem. Jeg kunne simpelthen ikke finde ud af det, siger hun.

Corona og hjemmeundervisning blev dråben, der fik bægeret til at flyde over for Tajma, som kontaktede STX-gymnasiet i Horsens efter lidt mere end et halvt år på handelsskolen.

Her fik hun besked på, hun godt kunne få en plads, men at hun skulle tage 1.g om efter sommerferien. Det havde hun det fint med.

31. marts 2020 blev Tajma optaget på STX, mens at hun dagen efter frameldte sig handelsskolen, således at hun hele tiden var tilknyttet en uddannelsesinstitution.

Det er nemlig vigtigt, når man søger om permanent opholdstilladelse.

Brød helt sammen

Men ak. Til trods for at Tajma havde en plan for fremtiden, og havde gymnasiets ord for, at hun var optaget på skolen, var det ikke nok.

I november 2021, efter at hun var fyldt 18 år og var godt i gang med 2.g, fik hun afslag på sin ansøgning. Ifølge afvisningen var Tajma ikke studieaktiv i april, maj og juni 2020.

- Jeg sad på en café med en ven, da jeg fik en besked på e-Boks.

- Jeg kiggede bare på ham og var rystet. Det var han også. Vi sad trods alt på en café, så jeg prøvede virkelig at lade være med at græde foran alle.

- Da jeg så kom hjem, fortalte jeg mine forældre, jeg havde fået svar. De var glade og optimistiske, men jeg måtte jo så sige, at jeg har fået afslag. Og så begyndte jeg at græde. Jeg brød fuldstændig sammen, siger Tajma.

Har jo bare fulgt reglerne

Tårerne skulle dog hurtigt ændre sig til en trodsreaktion, og Tajma fik skrevet et modsvar.

- I min klage har jeg udtalelser fra begge uddannelser, der bekræfter, at jeg hele tiden har været tilknyttet en uddannelse.

- Hvis man skifter uddannelse i 1.g efter de tre første måneders grundforløb, så skal man gå 1.g om, og de regler har jeg jo bare fulgt, siger hun.

Tajma har endnu ikke fået svar på sin klage.

Det svære spørgsmål

Sagen har på de sociale medier vagt harme hos flere personer.

Blandt andet har den nyindmeldte socialdemokrat og skuespiller Pilou Asbæk kommenteret videoen, som han kalder grotesk.

Tajma kalder i videoen situationen for tragikomisk. På hendes opholdskort, som hun sidder med i hånden, står der jo at hendes fødested er Danmark.

Spurgt direkte, om hun føler sig dansk, tager hun en dyb indånding, før hun svarer.

- Det spørgsmål er noget af det sværeste. Jeg plejer at betegne mig selv som dansk-bosnier.

- Genetisk er jeg vel bosnier, men jeg er jo født og opvokset i Danmark. Jeg er opdraget efter en typisk dansk kultur, jeg har altid haft danske venner.

- Jeg gør alt det, alle andre gør. Tager i byen og drikker, og hvad der nu ellers er typisk dansk kultur.

- Så jeg er opdraget til at være dansker, til at opføre mig dansk og til at tænke dansk. Jeg føler mig dansk, siger Tajma til SE og HØR.

For nu har den 18-årige gymnasieelev fået sin midlertidige opholdstilladelse forlænget i fire år.

Næste gang hun kan søge om permanent opholdstilladelse gælder der andre regler, da hun ikke er 18-19 år mere.

Her skal hun have haft fuldtidsbeskæftigelse i tre et halvt ud af fire år, men det kommer ikke til at ske, da hun først er færdig med gymnasiet i 2023 og vil læse jura bagefter.

I stedet får Tajma, som reglerne er nu, formentlig først chancen for at blive dansk statsborger, når hun er omkring de 30 år.

Det siger reglerne: 

Når du er ung mellem 18 og 19 år, og du har været i uafbrudt uddannelse eller arbejde siden afslutningen af folkeskolen, kan du få permanent opholdstilladelse efter lempeligere betingelser.

Du skal opfylde en række betingelser for at få permanent opholdstilladelse som ung mellem 18 og 19 år.

Hvis du ikke har været i uafbrudt uddannelse eller arbejde siden afslutningen af folkeskolen, skal du leve op til de samme betingelser, som andre ansøgere over 19 år.

Kilde: Nyidanmark.dk

Sponsoreret indhold