Tech3 timer siden

Er Samsungs Galaxy S25 Ultra bare en S25+ med et andet navn?

Den nye serie af de bedste telefoner fra Samsung føles mere som en forsigtig opdatering end en ægte revolution
I sidste måned viste Samsung en markant tyndere model - Galaxy Edge - frem. Problemer er bare, at den kan du ikke få fingre i lige nu. Det virker ellers til at være den ægte nyhed, som S25-serien mangler en del af.
I sidste måned viste Samsung en markant tyndere model - Galaxy Edge - frem. Problemer er bare, at den kan du ikke få fingre i lige nu. Det virker ellers til at være den ægte nyhed, som S25-serien mangler en del af.
 Foto: Andrej Sokolow/AP/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Samsung vil slå Apple

Hvis man følger med i årshjulet for nye mobiltelefoner fra techgiganter som Apple og Samsung, er det ingen overraskelse, at sidstnævnte netop har "skiftet ham" på sin serie af de bedste telefoner, Galaxy S-serien.

Og helt som Apple kæmper den sydkoreanske mobilproducent med den samme udfordring: Hvordan gør man en mobiltelefon mere salgbar og spændende, når vi de seneste år har fået mere af det samme? Og telefoner, der er fire-fem år gamle, fint dækker de flestes behov, så længe batteriet er i live, og der fortsat kommer sikkerhedsopdateringer til din telefon?

Jeg kan allerede nu afsløre, at det ikke er lykkedes Samsung at knække koden med S25-serien, som helt i årets ånd er fornavnet på de tre modeller: S25 (den mindste), S25+ (mellemmodellen) og S25 Ultra (den helt store).

SE og HØR har haft fingrene i alle tre - og denne anmeldelse dækker derfor hele serien. For alene at skrive om S25 Ultra ville være et svigt af de mange læsere, som aldrig i livet kunne finde på at betale fra 11.499 kroner for en S25 Ultra (eller ditto dyreste iPhones).

Og selvom den mindste begynder ved 6999 kroner og mellemmodellen ved 8999 kroner vil en del af jer sikkert tænke, at det også er dyrt.

Det med småt

Samsung Galaxy S25-serien findes i tre varianter: Galaxy S25, S25+ og S25 Ultra.

Galaxy S25 har den mindste skærm på 6,2 tommers FHD+ Dynamic AMOLED 2X med en 120Hz opdateringshastighed, mens S25+ hæver skærmstørrelsen til 6,7 tommers QHD+. S25 Ultra går endnu længere med en stor 6,9 tommer QHD+ skærm.

Ultra-modellen er også fysisk størst og vejer 218 gram, S25+ vejer 190 gram, mens S25 er den mest kompakte og letteste med 162 gram.

S25 og S25+ har identiske kameraer med en 50MP hovedsensor, en 12MP ultra-vidvinkel og en 10MP telefoto-linse med 3x optisk zoom.

S25 Ultra skiller sig markant ud med en 200MP hovedsensor, en ekstra 50MP telefoto-linse med 5x optisk zoom samt den samme 10MP telefoto-linse med 3x optisk zoom. Det betyder, at Ultra-modellen er langt bedre til både detaljerige billeder og avanceret zoom.

Batterikapaciteten stiger med størrelsen: S25 har et 4000 mAh batteri, S25+ et større 4900 mAh batteri, og S25 Ultra topper med 5000 mAh.

Opladningshastighederne er også forskellige: S25 understøtter 25W kablet opladning (50% på ca. 30 min), mens S25+ og S25 Ultra begge kan oplades med 45W (65% på ca. 30 min).

S25 fås i varianterne 12 GB RAM + 128 GB eller 256 GB lager, mens S25+ begynder ved 12 GB RAM + 256 GB og går op til 512 GB. S25 Ultra tilbyder op til 1 TB lagerplads sammen med 12 GB RAM.

Alle modeller har Android 15 med One UI 7 og har 5G, Wi-Fi 7 og Bluetooth 5.4. De er desuden IP68-certificerede, hvilket betyder, at de i høj grad er vand- og støvafvisende.

Kilde: Samsung

Hvis du går meget op i, at din nye telefon for alvor skal skille sig ud fra sidste års model, kan du derfor stoppe med at læse nu. For uanset model føles S25-serien mere som en forsigtig opdatering end en ægte revolution.

For alle andre er det heldigvis ikke dårligt nyt, når man ved, at S24-modellerne allerede gjorde det godt: Fantastiske skærme (nu lidt større på Ultra), rigtig gode kameraer, fantastisk byggekvalitet (skal den så være til prisen!) og hurtig indmad. Men der skal altså noget af et detaljeret målfoto til for at se forskellen.

Tynd eller flad. Lille, mellem eller stor. Kald det hvad du vil - Samsungs Galaxy S25-serie smager meget af det, vi allerede kender. Bare en smule bedre. Og i morgen kan du købe hele serien i Danmark.
Tynd eller flad. Lille, mellem eller stor. Kald det hvad du vil - Samsungs Galaxy S25-serie smager meget af det, vi allerede kender. Bare en smule bedre. Og i morgen kan du købe hele serien i Danmark.
 Foto: Laure Andrillon/Reuters/Ritzau Scanpix

Jo, det er da rigtigt, at S25 Ultra har fået en mere afrundet form, som gør den behageligere at holde. Skærmen er vokset en anelse til 6,9 tommer, og telefonens skærm er mere modstandsdygtig over for ridser og fald.

Men hvis du stiller for eksempel en S24 Ultra og en S25 Ultra ved siden af hinanden, er forskellen nærmest umulig at se. Og nej, batteriet er ikke overbevisende bedre, selvom du fortsat kommer igennem en dag, før det løber tør.

Det er skuffende for dem, der forventede noget ekstraordinært. Eller mener at de betaler "topdollar" for at få en telefon, der viser hele verden, at de er med på den nyeste mode.

Det gør det heller ikke bedre, at topmodellen er blevet nedgraderet på flere områder. Væk er Bluetooth i pennen som tidligere gjorde det muligt at fjernbetjene telefonen - for eksempel for at aktivere kameraet på afstand.

Og allerede sidste år fjernede Samsung sit 10x periskopzoom og erstattede det med en mere begrænset 5x zoom. Her er intet ændret, men der er dog en ny 50 megapixel ultravidvinkel-linse, der giver større skarphed og bedre billeder i svagt lys.

Samsung siger selv, at ændringen i pennen skyldes, at meget få brugte funktionen, ligesom firmaet mener, at telefonerne ikke alene skal vurderes på specifikationer på et stykke papir.

Det er vigtigere, hvordan brugerne oplever telefonen i hverdagen. Og det er da også en rigtig god pointe.

Heldigvis for Samsung er oplevelsen (stadig) god: S25-modellerne har aldrig været hurtigere og mere effektive til at løse de mange opgaver, man kaster efter dem. 10 eller 5 gange zoom er ikke den vigtigste forskel for de fleste brugere, så længe kameraerne tager gode billeder det meste af tiden. Og det gør de i den grad.

Men det ændrer ikke på, at dem, som køber en ultramodel, forventer en ultraoplevelse, hvor der ikke fjernes ting, men leveres nyt oven på noget, som allerede var godt.

Nogle af de kunder vil derfor opleve forbedringerne i S25 Ultra som for få og små skridt.

AI uden dansk: En blandet fornøjelse

Samsungs store satsning er igen i år "Galaxy AI". Desværre er det en blandet fornøjelse.

Samsung har skrottet Bixby som primær assistent og i stedet satset på Googles Gemini AI og sin egen AI-motor (der stadig har noget Bixby i sig).

Problemet er bare, at den lovede sprogpakke til dansk mangler. Og sammen med de nogle gange upræcise og upålidelige svar eller løsninger, som AI fortsat leverer, er det umuligt for mig at klappe i takt med Samsungs egen begejstring for sine fremskridt på området.

Ifølge Samsung bruger flere, også Norden, AI i deres Galaxy-telefoner. Det er godt for dem, som gør det - og er glade for det. Min oplevelse er bare, at medmindre du meget aktivt opsøger AI i S25-serien, så kan du nemt glemme, at det findes i telefonen. Og når du bruger funktionerne, er risikoen for at blive skuffet fortsat for stor.

På papiret har Samsung i øvrigt kun lovet gratis adgang til AI-funktionerne indtil slutningen af 2025. Hvad der sker derefter, er uvist – men det lugter af en fremtidig abonnementsmodel, hvor brugerne skal betale for funktioner, de troede, de allerede havde købt. Vi får se, hvor det ender - samme risiko er der i øvrigt for iPhone-brugere.

Som jeg skrev tidligere, er der mange grunde til at rose S-serien, fordi den allerede var god.

Og ja, trods forbeholdene er der forbedringer. Men på et punkt vil jeg voldsomt overveje mit køb, før jeg smider pengene på bordet. For medmindre du for alvor er fan af og bare vil have den dyreste og største model, bør du overveje, om S25 Ultra er noget for dig.

Galaxy S25 Ultra ER en stor telefon, men knapt så stor en nyhed som prisskiltet ellers indikerer.
Galaxy S25 Ultra ER en stor telefon, men knapt så stor en nyhed som prisskiltet ellers indikerer.
 Foto: Haven Daley/AP/Ritzau Scanpix

Jeg ville vælge S25+, som til den lavere pris er topmodellen, der er værd at købe i år. Jeg er vild med telefonens lethed, displayets størrelse, designet og alle de kvaliteter, der allerede er beskrevet.

"Går du småt", kender du allerede mit svar: S25 er din model.

Galaxy S25-serien kan købes i danske butikker fra fredag morgen.

Sponsoreret indhold