Nyheder23. september 2016

Thomas Bo Larsen: Vi skal passe bedre på vores soldater

Thomas Bo Larsen har sat sig ind i tilstanden posttraumatisk stresslidelse i forbindelse med "Bedrag".
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/thomas.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Sommetider kan virkeligheden overgå både vores vildeste fantasi og de mest velskrevne filmmanuskripter. Men hvor vi i vores sikre hverdag kan ryste selv den mest voldsomme film af os på få timer, kan virkeligheden sætte dybe spor.

Thomas Bo Larsen spiller endnu en gang politibetjenten Mads Justesen i DR-serien "Bedrag", hvis anden sæson starter søndag den 25. september, og i den forbindelse har han arbejdet meget med de symptomer, der kendetegner tilstanden posttraumatisk stresslidelse.

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) kan opstå hos mennesker, efter de har befundet sig i livstruende situationer såsom ulykker, angreb, overfald, tortur, voldtægt eller krigshandlinger.

- Selv den sejeste motherfucker kan bukke under for PTSD. Det er en frygtelig sygdom, fordi du lukker dig inde i dig selv og isolerer dig fra omverden, siger Thomas Bo Larsen. Han har mødt mange danske krigsveteraner, der har været udsendt i blandt andet krigene i Bosnien og Afghanistan.

- At de ikke bliver hjulpet, det fatter jeg personligt ikke en brik af. Det er helt ekstremt. Når man sender mennesker ud et sted, hvor de skal ofre deres eget liv, så skal man eddermaneme også passe på dem, når de kommer hjem igen, siger Thomas Bo Larsen.

Den engagerede skuespiller fortæller, hvordan de veteraner, han har mødt, ikke kan sove, fordi der dukker traumatiske ting op for deres fortid, og at det gør PTSD-lidende hypersensitive og ukontrollerede.

Thomas Bo Larsen har brugt meget tid på at forstå præcis, hvilke mekanismer, der sker inde i hjernen, når den bliver påvirket af den uhyggelige lidelse.

- Dine følelser driver gæk med dig, fordi de bliver overdrevede, når du ikke får sovet. Hver gang, du sover, vågner du til et nyt mareridt, siger "Festen"-skuespilleren og fortsætter:

- PTSD går indad, det er en indre form for klaustrofobi. Fælles for de mennesker, jeg har talt med, er, at de har en kort lunte, og de er ikke til stede i nuet, fordi det hele tiden simrer inde i hovedet på dem.

Mødet med de syge veteraner gav skuespilleren forståelse for, hvordan lidelsen præger deres liv.

- Du kan ikke leve i nuet, du kan ikke se et andet menneske i øjnene uden at tro, at de vil dig det ondt, siger "Jagten"-skuespilleren og fortsætter:

- De her mennesker kan ikke finde ro i en lille lejlighed på Østerbro. De har været i Bosnien eller Afghanistan i lang tid med bomber, der faldt rundt om ørerne på dem. De er bange for, der ryger en bombe ind ad vinduet.

Det anslås, at én procent af den danske befolkning lider af PTSD, men for krigsveteraner er hyppigheden ti procent.

Sponsoreret indhold