Det har været nogle hektiske dage for klimaminister Lars Aagaard (M), som tirsdag blev reddet af et politisk flertal, onsdag var i samråd, og torsdag bliver mødt af mistillid af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget.
Dermed fortsætter den højspændte sag, for oppositionen indkalder til en mistillidsafstemning i Folketingssalen, fordi Aagaard har tilbageholdt oplysninger om forsinkelser af elnettet for Folketinget.
Han kan dog fortsætte på sin post, da der ikke er flertal i Folketinget imod ham, selv om et flertal i udvalget ønsker at kritisere ham og vil stemme om hans skæbne, hvilket er sjældent i dansk politik.
Der skal ikke gå meget galt, før flertallet tipper.
- Vi kan ikke stå og bare sige, at så må det være det. Der er simpelthen for alvorlige problemer, det er blandt andet kernen i parlamentarismen, som vi har udfordringer med her, siger Steffen Larsen (LA), som er medlem af klimaudvalget.
Selv om partierne med deres egne ord erklærer mistillid, er der ikke flertal i Folketinget imod ministeren, som dermed kan fortsætte på sin post.
Der er tradition for at uddele en næse ved kritik af ministre, men partierne bag ønsker at signalere, at kritikken er kraftigere end en næse, som er en kritik af en politikers handlinger.
Derfor vil de stemme om hans skæbne, men da der ikke er et flertal i Folketinget imod ministeren, har mistilliden ingen formelle konsekvenser lige umiddelbart.
Partierne vil fortsat møde op til forhandlinger om klimaudbygningen, men har ikke længere tillid til ministeren.
- Jeg kommer ikke til at lade være med at møde op til forhandlinger, jeg bliver indkaldt til. Jeg har øjnene på den grønne bold og den grønne omstilling.
- Det er bare rigtig svært at sidde og forhandle over for nogen, som man grundlæggende ikke har tillid til. Det synes jeg, at regeringen burde tage bestik af, siger klimaordfører Samira Nawa fra De Radikale.
Foreløbigt har regeringen reageret ved at støtte Lars Aagaard, hvilket løsgænger Jon Stephensen og tre nordatlantiske mandater også gør.
Det har vakt opsigt og kritik, da de nordatlantiske mandater har tradition for ikke at blande sig i dansk indenrigspolitik, selv om det før er sket i højspændte sager.
Det er også sjældent, at der er mistillidsafstemninger i Folketingssalen. Den seneste var i 2006, hvor den dengang konservative forbrugerminister Lars Barfoed overlevede.
Denne gang sker det, fordi oppositionen mener, at sagen er mere alvorlig end en næse. Oppositionen mener, at ministeren bør trække sig, når han bliver mødt af mistillid fra et flertal i udvalget.
- Nu udtrykte vi mistillid i går, og så har vi egentlig givet regeringen en mulighed for at reagere på det flertal, som har udtrykt mistillid. Det har man ikke gjort, og så har vi valgt at sige, at så bliver vi nødt til at tage den videre, siger energiordfører Dina Raabjerg (K).
Dansk Folkeparti undrer sig over de tre nordatlantiske mandater i form af grønlandske Aaja Chemnitz fra Inuit Ataqatigiit og de to færørere Anna Falkenberg fra Sambandspartiet og Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin.
- Vi forventer, at de nordatlantiske mandater har tænkt sig at stille op og fortælle, hvorfor de i alverden de lige pludselig støtter Lars Aagaard. For det her lugter meget, meget mærkeligt, siger energiordfører Nick Zimmermann (DF).
Hos regeringspartiet Moderaterne er gruppeformand Henrik Frandsen utilfreds med oppositionens ageren, selv om han erkender, at det "er oppositionens ret" at kræve en afstemning i Folketinget.
- Alle møder op for at stemme, og det betyder så, at ingen ministre eller folketingsmedlemmer kan være andre steder end på Christiansborg, når der skal stemmes.
- Der skal bruges meget energi på det her, siger han.