Viralt17. september 2024

Fem døde: Titan-besætnings SIDSTE ord afsløret

Den amerikanske kystvagt oplyser nu, hvad Titan-besætningens sidste ord var. Titan imploderede i juni sidste år, da ubåden var på vej ned til vraget af Titanic
Myndighederne har afsløret Titan-besætningens sidste ord, før ubåden imploderede i juni sidste år.
Myndighederne har afsløret Titan-besætningens sidste ord, før ubåden imploderede i juni sidste år.
 Foto: Oceangate/Zuma/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Efter fund af Titan-vragdele: Mulige menneskelige rester fundet

Intet tyder på, at kaptajn Stockton Rush eller de øvrige personer i Titan fornemmede, at en fatal tragedie var under opsejling 18. juni sidste år.

I hvert fald var besætningens allersidste besked til omverdenen:

– All good here.

Det er netop kommet frem under en høring i Charlestown, South Carolina. Her forsøger den amerikanske kystvagt sammen med andre aktører og eksperter at kortlægge alt op til den fatale ulykke, hvor de i alt fem personer omkom i juni sidste år.

Det skriver News.

Andre vragdele af Titan blev hentet op i slutningen af juni sidste år.
Andre vragdele af Titan blev hentet op i slutningen af juni sidste år.
 Foto: Paul Daly/AP/Ritzau Scanpix

I forbindelse med høringen er Titans sidste minutter altså blevet offentliggjort. 18. juni 2023 – kort efter ubåden satte kurs mod vraget af Titanic i det nordlige Atlanterhav – sendte mandskabet i ubåden den sidste radiobesked til støttefartøjet Polar Prince.

Her forlød det, at ”All is good”, og at mandskabet altså på det tidspunkt ikke oplevede problemer med det 6,7 meter lange fartøj.

Herefter blev radioforbindelsen mere usikker i takt med, at ubåden gik dybere. Titan sendte dog en tekstbesked 18. juni klokken 10.47, da ubåden havde nået en dybde på 3.341 meter.

Beskeden lød: ”dropped two wts”.

https://imgix.seoghoer.dk/2024-09-17/Skaermbillede-2024-09-17-kl.-09.49.34.png
I juni sidste år imploderede ubåden Titan, da den var på vej mod vraget af Titanic. Nu er det første billede så blevet delt af det forkrøblede fartøj, der ligger på havets bund.
 Foto: Privat og Ritzau Scanpix

Med andre ord havde ubåden altså smidt dens to vægte på i alt 30 kilo – formentlig for at sænke dens nedstigning og gøre ankomsten til Titanic mere glidende og let.

Seks sekunder senere opfangede Polar Prince det sidste signal fra Titan.

Allerede få minutter senere fornemmede Polar Prince-mandskabet, at der var problemer med Titan, da hele forbindelsen til ubåden var gået tabt.

De følgende dage forsøgte redningsmandskab at finde frem til ubåden. Håbet var, at de fem personer stadig var i live.

https://imgix.seoghoer.dk/2024-09-17/Skaermbillede-2024-09-17-kl.-08.54.16.png
Dette er det første billede af Titan-skroget, der ligger på den mudrede havbund på 3.775 meters dybde.
 Foto: Hearing/Court

Desuden vurderede eksperter, at Titan havde ilt nok til 96 timer.

Det betød med andre ord, at der i flere dage var håb om at finde dem i live. Men torsdag 22. juni kom den nedslående besked dog, at man havde fundet vragrester, der med 100 procents sikkerhed stammede fra ubåden.

Ubåden var ifølge eksperterne kollapset på grund af det høje tryk, som på den dybde er 350 gange højere end på overfladen. Konklusionen blev, at alle fem var omkommet øjeblikkeligt, da Titan imploderede.

Fem personer døde: Den pakistanske forretningsmand Shahzada Dawood og hans søn Suleman, den franske dykker Paul-Henri Nargeolet, den britiske milliardær Hamish Harding samt Stockton Rush, der var ejer af Titan-firmaet OceanGate Expeditions.

Ubåden og dens ombordværende skulle ned at se vraget af Titanic og havde i den forbindelse betalt i omegnen af 1,7 millioner kroner for at sikre sig en plads.

Sponsoreret indhold