Ekspert om Fie Laursens healingunivers: Ude af proportioner
Det er ikke ligefrem første gang, at Fie Laursen kaster sig ud i et nyt projekt.
CV’et tæller nemlig blandt andet allerede popstjerne, forfatter, ejendomsmægler og amatørpornostjerne. Og sidste skud på stammen er således selvudnævnt mentor.
Men det er naturligvis ikke gratis at få hjælp og blive spirituelt vejledt af frøken Laursen, der ifølge hende selv har ni års erfaring udi sin egen spirituelle rejse og således tager intet mindre end 11.000 kroner for en måneds ”mentorship”.
– Hvis du står et sted i dit liv, hvor du mangler guidance eller et fællesskab, så er HealingFie det rette for dig, lød det fra Fie Laursen i et opslag på Instagram, da hun i weekenden afslørede sit nye projekt.
Og Fie Laursen lover da også, at man kan kontakte hende alle døgnets timer og agter ydermere at ”give svar og guidance på alt”.
Alvorlige konsekvenser
Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for Fie Laursens nye healingtiltag – og særligt, fordi flere af hendes mange følgere tæller både børn og unge.
– Jeg tænker helt klart, at det godt kan få konsekvenser, fordi nogle af de personer, som influencere henvender sig til, kan være børn og unge, der mistrives i højere eller mindre grad – eller som i hvert fald søger en eller anden spejling, hjælp eller guidance, lyder det fra digital medieekspert Kathrine Elmose fra Børns Vilkår til SE og HØR.
Hun påpeger videre, at det kan være særdeles vanskeligt for mange børn og unge at skelne mellem misinformation og reel information – men også at gennemskue mulige konsekvenser.
Kathrine Elmose ser da også flere udfordringer ved influencere og Fie Laursens selvudnævnte ekspertstatus:
– Jeg kan se, at det koster 1666 kr. for en times session – det lyder til at være lidt ude af proportioner. Men det kan børn og unge ikke nødvendigvis gennemskue. Og netop, fordi prisen er høj, så tænker de måske, at de får noget for pengene, forklarer hun videre og tilføjer, at også gratis hjælp fra en influencer kan være ganske problematisk:
– Der er jo ikke mange influencere, der er professionelle psykologer eller terapeuter. Det kan godt være, at nogle af dem har oplevet svære ting, men det betyder ikke nødvendigvis, at de kan hjælpe børn og unge, der mistrives. Så jeg synes også, der er en bekymring i, hvad de fortæller deres følgere – kan det have en skadelig effekt, hvis de taler med f.eks. Fie Laursen om noget, hun ikke har tilstrækkelig viden om?
Ifølge Kathrine har vi endnu ikke set eksempler på direkte konsekvenser ved, at børn køber sig til spirituel guidance online, men hun er overbevist om, at det kan skabe både frustration og mistrivsel hos børn og unge, hvis de ikke får den hjælp, de i første omgang søgte. Og det gør sig således ikke kun gældende økonomisk, men også personligt:
– Hvis de ikke kommer frem til en løsning, kan det i stedet blive skubbet i en retning, der ikke er god for barnet. Det kan der være særlig stor risiko for, når det netop er en influencer, som ikke kender barnet personligt, og som måske ikke har viden om, hvordan man hjælper børn og unge i mistrivsel, lyder det fra Kathrine Elmose.
Hun forklarer dog, at der i det konkrete tilfælde ikke nødvendigvis er noget problematisk ved interessen for det spirituelle, men at nogle børn og unge kan være ekstra udsatte, hvis de eksempelvis ikke involverer deres forældre eller andre voksne.
Og så har Kathrine Elmose også et bud på, hvordan influencere i stedet kan bruge deres platforme på sociale medier:
– Vi ser jo eksempler på influencere, der deler ud af deres personlige erfaringer, hvis de f.eks. har oplevet mobning eller noget andet, der har været svært. Og jeg tænker, det er meget positivt, at der er nogle, der stiller sig frem og åbner op for de samtaler, forklarer hun.
Ifølge Kathrine ”bevæger det sig ud på et sidespor”, når samtalerne særligt finder sted mellem en influencer og en enkelt person eller en mindre gruppe, som måske behøver professionel hjælp:
– For det er jo ikke det, influencere i udgangspunktet kan.