Flere havde brug for psykologhjælp efter hollandske ”Forræder”-optagelser
Hvis man går og tror, at medvirken i det overraskende vanedannende tv-format ”Forræder”, som lige nu udspiller sig med et hold danske kendte på TV 2 – er fuldstændig uden psykiske konsekvenser, så bør man tro om igen.
Et andet sted i Europa har programmet nemlig hos deltagerne sat lidt flere spor, end de lige gik og troede til at starte med.
Komiker Stefano Keizers fortæller til det hollandske medie RTL Boulevard, at han kom ud på den anden side af ”De Verraders” som et forandret menneske.
Den Stefano, der entrerede slottet og spillet, var nemlig slet ikke den samme, som den Stefano, der forlod det igen.
– Spørgsmålet er, om man kan fungere på normal vis efter så intensivt et spil. Man kommer ud som en anden person, det må man tage højde for, fortæller han.
Komikeren peger især på, at det er hans ”generelle tillid til andre mennesker”, der er blevet sat på prøve.
En anden af den 18 deltagere – den 55-årige hollandske skuespillerinde Babette van Veen – fortæller endda, at holdet blev tilbudt psykologhjælp efter optagelserne.
Og det var der flere af deltagerne – både såkaldte forrædere og loyale – der havde behov for.
– Da jeg kom hjem, måtte jeg restituere i et par dage. Jeg var så høj på energien, og jeg havde hele tiden følelsen af at skulle fortsætte, være opmærksom og slet ikke kunne slappe af, sagde skuespilleren.
Havde det "virkelig forfærdeligt"
Konceptet bag og reglerne omkring ”Forræder” kan jo egentlig lyde ganske uskyldigt på papiret.
18 kendte danskere mødes for i flere sammenhængende dage at fungere som brikker i et strategispil. Mens de som hold skal forsøge at indsamle så mange sølbarrer som muligt til præmiepuljen, findes der samtidig en lille gruppe forrædere blandt dem, som skal forsøge at sabotere spillet – og slå ”de loyale” spillere ihjel én for én.
De andre spillere skal forsøge at afsløre forræderne og få dem forvist fra slottet, så de ikke til sidst lykkes med at stikke af med sølvskatten.
Også i den danske udgave af ”Forræder” har trukket tænder ud hos deltagerne.
Den 24-årige YouTuber Elias Hole, der måtte forlade Hvedholm Slot som den første af deltagerne, og som var blevet udpeget som ”Forræder” allerede fra starten, indrømmede også, at han havde undervurderet programmet.
– Jeg havde det virkelig forfærdeligt faktisk. Jeg tror, at jeg havde undervurderet, hvor hårdt det egentlig ville være, fortalte han til SE og HØR efter sit exit.
- Jeg ved ikke, hvorfor det var så svært for mig. Det var nok hele kombinationen af at skulle lyve og sørge for ikke at blive taget i det.
"De Verraders" er oprindeligt et hollandsk koncept, men i alt har 18 andre lande købt det. Også Storbritannien ("The Traitors"), Finland ("Petolliset"), Frankrig ("Les Traîtres"), Tyskland ("Die Verräter"), Sverige ("Förrädarna") og naturligvis Danmark har taget formatet til sig - for bare at nævne nogle af dem.
I fremtiden kan også israelske, polske og ungarske tv-seere nyde det spændende strategispil udspille sig på tv-skærmene.