Sport18. juli 2022

Chris Ankers bror rørt over hyldesten: Han ville være stolt

Den folkekære cykelrytters bror, Allan Bo Andresen, har svært ved at acceptere tabet – men glædes over minderne
Chris Anker Sørensen
Hele Danmarks Chris Anker Sørensen bliver i disse dage fortjent mindet og hyldet. Han døde 18. september 2021 – blot 37 år.
 Foto: Jesper Sunesen

Han var så fint et sted. Han elskede sin kone, han elskede sine børn, han elskede sit liv, fortæller Chris Anker Sørensens 11 år ældre bror Allan Bo Andresen i Ud & Se.

Da han 18. september sidste år modtog beskeden om sin lillebrors død, kunne han ikke tro det.

Allan Bo, der som dreng havde mistet sin to år ældre storebror Flemming i en lignende ulykke, gik rundt om sig selv og tænkte: “Det kan bare ikke være rigtigt!”.

Allan Bo Andresen
Chris Ankers storebror Allan Bo Andresen, 49, var selv professionel cykelrytter og kørte bl.a. flere Post Danmark Rundt. Nu fortæller han om sin folkekære brors alt for tidlige død.
 Foto: Ritzau Scanpix

– Jeg ville ikke acceptere, at han ikke var her mere.

Det var først, da han en uge senere stod i kapellet og kiggede på sin lillebror i kisten, at realiteterne gik op for ham.

– Det er, som om man ikke vil forstå det. Man vil ikke acceptere det. Sådan har jeg det den dag i dag.

Der er noget i mig, der stadig ikke vil acceptere det, fortæller han til magasinet.

Farmors favorit

DSB-magasinet tegner et portræt af Chris Anker på baggrund af interviews med familie, venner og kolleger.

Og de beretter – som de fleste allerede havde en idé om – alle om et helt særligt menneske.

Chris Anker Sørensen, Dennis Ritter og Rolf Sørensen
Hvis Chris Anker ikke var blevet cykelrytter, havde han læst historie på universitetet. Den tanke flirtede han også med, da han indstillede karrieren. Men interessen for at brede sin kærlighed til cykelsport ud til resten af Danmark vandt.
 Foto: Jesper Sunesen

Et menneske, som kom til verden 5. september 1984, og som fik solen til at skinne i en familie, der havde været omsluttet af mørke, siden de to år forinden havde mistet en bror og en søn.

– Chris blev på en måde symbolet på nyt håb og glæde i familien.

Chris Anker kom til verden den dag, hans farfar Christian Anker ville være fyldt 75.

Han blev opkaldt efter bedstefaren, som gik bort tidligere samme år.

På den måde fik han allerede dengang en særlig plads i farmorens hjerte.

Chris Anker Sørensen
Chris Anker havde fulgt med i Tour de France, siden han var lille. Hjemme på vejen vandt han over Indurain og trak i den gule førertrøje. På stuegulvet blev alle legetøjsbilerne forvandlet til cykler og følgebiler.
 Foto: Ritzau Scanpix

Og selv om Chris var hendes klare favorit, var der ingen jalousi at spore hos hans to ældre søskende Allan Bo og Brian.

– Jeg tror lidt, hun følte, at hendes mand levede videre i Chris. Det var yndlingsbarnebarnet, og der manglede ikke noget, når han var hjemme hos bedstemor Hilda.

Det kunne Brian og jeg jo udnytte, for hvis vi havde fået nej til mere snolder, kunne vi bare få Chris til at spørge. Så var der gevinst, erindrer Allan Bo.

Ringede altid hjem

Mens Allan Bo og Brian kunne skændes, så det bragede, så var aldersforskellen mellem Chris og de to storebrødre så tilpas stor, at de forgudede efternøleren og passede på ham.

Det samme gjorde deres mor.

Allan Bo gætter på, at deres mors mange bekymringer for Chris skyldtes, at han var kommet i stedet for afdøde Flemming.

Chris Anker Sørensen
Chris Anker blev betragtet som lidt af en nørd, da han begyndte i skole. Han var meget videbegærlig, og det fulgte ham gennem hele livet. Når han skulle lade op efter et cykelløb, foregik det med næsen i tykke bøger.
 Foto: Hans Bølcho

Chris havde en aftale med deres mor om, at han altid ringede hjem efter et cykelløb.

Det fulgte ham helt ind i voksenlivet, hvor det første han gjorde, hvis han var styrtet, var at ringe hjem og sige, at han var okay.

– Det har vi andre aldrig gjort, men han ringede altid. Han vidste, at det var vigtigt for hende, og derfor passede han altid ekstra godt på i trafikken.

Han kørte altid med hjelm og tog aldrig chancer, fortæller broren.

Chris Anker Sørensen
Familien betød alt for Chris. Han gik ifølge sin bror også højere op i at være et ordentligt menneske end en dygtig cykelrytter. Sammen med hustruen Michelle Moestrup fik Chris døtrene Lærke og Laura.
 Foto: Mikael Rieck

Tårer i boksen

Alligevel skete det utænkelige, da Chris Anker i efteråret satte sig i sadlen for at cykle ruten for den enkeltstart, han skulle kommentere senere samme dag.

Den folkelige cykelrytter blev ramt af en varebil og døde efterfølgende af sine kvæstelser.

På enkeltstarten, som Chris Anker skulle have kommenteret, holdt rytterne et øjebliks stilhed til ære for deres kollega.

Chris Anker Sørensen
Smuk gestus. Et 30 gange 40 meter stort portræt til ære for Chris Anker Sørensen ventede rytterne, da de lørdag krydsede Holbæk på Tourens anden etape.
 Foto: Ritzau Scanpix

Hjemme i Hammel blev der afholdt et mindeløb, og da årets Tour de France-felt krydsede Holbæk blev hele Danmarks Chris Anker hyldet med et 30 gange 40 meter stort portræt på en fodboldbane.

En gestus, der trak tårer hos de tidligere kolleger og venner i kommentatorboksen.

– Det har virkelig været rørende. Folk skriver, at de savner ham, selv om de aldrig har mødt ham. Han har rørt folk med sin åbenhed.

Der var en, som skrev, at nu mistede vi ham, som alle kunne blive enige om at elske. Det ved jeg, han ville være stolt af, lyder det fra broren.

Sponsoreret indhold