Sport8. december 2023

Joey Barton i shitstorm: sexistisk og kujonagtig

Den tidligere fodboldspiller er kommet under beskydning for sine sexistiske kommentarer om kvinder i herrefodbold
Den tidligere Burnley-spiller er simpelthen bare så træt af at høre på kvinder, når han tænder for TV'et for at nyde en herrefodboldkamp. 
Den tidligere Burnley-spiller er simpelthen bare så træt af at høre på kvinder, når han tænder for TV'et for at nyde en herrefodboldkamp.
 Foto: Scott Heppell/Scanpix Denmark

Kvinder hører ikke til i dækningen af herrefodbold. I hvert fald ikke hvis det står til til Joey Barton.

Det er det budskab, som den forhenværende Premier League-spiller har brugt det sidste døgns tid på at turnere rundt med på både X ( tidligere Twitter, red.) og i Piers Morgan-programmet "Uncensored".

Det hele begyndte med, at han skrev på X:

- Kvinder burde ikke tale med nogen form for autoritet i mændenes spil. Kom nu. Lad os være seriøse.

Han fortsatte med at sammenligne kvinder, der kommenterer herrefodbold, med, hvis han skulle agerer ekspert på "at strikke" og kalder de mænd, der støtter kvinders ekspertise, for "eunuker" - mænd der er blevet kastreret.

Svarer igen

Joey Bartons kommentarer er ikke faldet i god jord hos langt de fleste. Flere britiske mandlige og kvindelige sportsjournalister og TV-eksperter har efterfølgende kaldt Bartons tirade for både "uintelligent", "kujonagtigt" og "sexistisk".

https://imgix.seoghoer.dk/2023-12-08/23097805863547-1920x1326we.jpg
Den kendte TV-vært og fodboldreporter Laura Woods har blandet sig i debatten.
 Foto: Paul Terry/ASSOCIATED PRESS

Den kendte fodboldreporter, Laura Woods, gav i går sit besyv med på X:

- Jeg undgå normalt disse samtaler, da jeg ikke kan lide at tilføje brænde til bålet. Men det er forkert at smide unge vloggere for ulvene. Jeg startede min karriere med at vlogge, og jeg har altid haft det fint med Joey.

- Han sendte mig også en dejlig lykønskning med mit nye job på TNT (Turner Network Television red.) i juni. Gør det ham også til en eunuk?, skriver hun ironisk og foreslår, at Barton i stedet bør han rette henvendelse til TV-stationerne med sin frustration.

Den norske Viaplay-ekspert og tidligere fodboldspiller, Jan Åge Fjørtoft, er også gået til tasterne på X, hvor han roser sine kvindelige kollegaer:

- Da jeg så Bartons tweet, tænkte jeg, at det bedste var at give det INGEN ilt. Men det er desværre stadig derude. Jeg synes hans meninger er latterlige! Fodboldviden har intet at gøre med at være mand eller kvinde!! Jeg har kvindelige kollegaer på sidelinjen, som ikke kun er rigtig gode, men også meget inspirerende i forhold til arbejdsmoral og vilje til at udvikle/blive bedre. Lige som jeg prøver at gøre! Den gammeldags fodboldekspert, der vil få et job, bare fordi han (ja, mænd) var en god fodboldspiller, er ved at dø ud! Fremtiden tilhører dem, der er villige til at arbejde hårdt, som er villige til at lære af andre. Mand eller kvinde! Og hvad så! Det handler om din viden og din evne til at analysere vores spil. Taxa til Barton! 1985 vil have dig tilbage, skriver Fjørtoft.

En "woke" dagsorden

Torsdag aften deltog Barton så i et TV-interview med Piers Morgan. Morgan spurgte Barton, om han ville indrømme, at hans ordvalg var provokerende.

- Det er det, disse platforme (X, red.) bruges til. Jeg ønsker ikke at se sexisme i fodbold. Men hvis vi ikke taler om og debatterer dette ordentligt, vil det bare stige yderligere og ødelægge oplevelsen af ​​at se herrefodbold på eliteniveau.

- Uanset hvor du kigger, er der en ukvalificeret mening, der kommenterer på den sport, jeg elsker. Det ødelægger min oplevelse, og det hele er for at give næring til denne vågne dagsorden. Og hvis vi ikke passer på, vil sexisme stige. Der skal meritokrati til at sikre, at folk er kvalificeret til at udføre disse roller, svarer Barton.

Barton nåede i interviewet også at kalde Englands manager Sarina Wiegman "Sandra" og hævdede, at kvindefodbold kun har eksisteret i "30 eller 40 år", på trods af optegnelser, der viser, at den første fodboldkamp for kvinder blev spillet i 1881. Barton hævdede også, at kvindelige eksperter ofte er skyld i "faktuelt forkerte oplysninger."

Noget kunne tyde på, at Barton efter gårsdagens strabadser har besluttet sig for at holde en lille velfortjent pause fra sociale medier. Fredag har der været stille på eks-fodboldspillerens konti.

Efter alt at dømme har kritikken af Barton i hvert fald ikke rykket ved midtbanespillerens ståsted. Indtil videre må man altså konstatere, at det er en bakke, som Barton er villig til at dø på.

41-årige Joey Barton har efter sin aktive karriere forsøgt sig som træner med blandet succes. I oktober mistede han sit job som manager for League One-holdet Bristol Rovers.

Barton afsonede i 2008 en fængselsdom for overfald på en tidligere holdkammerat. Året forinden blev han anholdt mistænkt for overfald på en taxachauffør.

Han startede sin fodboldkarrieren i Manchester City og kom efterfølgende omkring klubber som Newcastle, QPR, Marseille, Rangers og Burnley.

Sponsoreret indhold