Sport11. april 2023

Karrieren har kostet landsholdsstjernen Sanne Troelsgaard dyrt: – Kunne have været mor

Sanne Troelsgaard tvunget til at vælge mellem karriere eller graviditet
Sanne Troelsgaard følte ikke, at fodboldkarrieren var forenelig med moderskab.
Sanne Troelsgaard følte ikke, at fodboldkarrieren var forenelig med moderskab.
 Foto: Ritzau Scanpix

Da slutfløjtet lød på Eleda stadion fredag eftermiddag, var det ikke blot sejren over vores svenske naboer, som Sanne Troelsgaard kunne fejre.

Det var samtidig lidt af en milepæl at runde, da hun efter 76 minutters spil kunne lade sig indskifte til sin landskamp nummer 175 – flere kampe end nogen anden aktiv spiller.

Men selv om den 34-årige midtbanespiller for længst er blevet synonym med det danske kvindelandshold, så har det bestemt ikke været uden omkostninger.

– Da jeg var 25, begyndte jeg at indse, at jeg aldrig ville kunne være fodboldspiller og mor på samme tid.

Sådan fortæller hun i et ærligt interview til FIFPRO (fodboldspillernes internationale spillerforening), hvor den danske landsholdsspiller ser tilbage på de svære valg, hun har måtte tage, for at beskytte sin karriere.

– Der var ingen støtte til gravide spillere, endnu mindre til mødre der var vendt tilbage efter en graviditet. Det virkede bare ikke som en farbar rute for mig. Jeg følte, at jeg var nødt til at træffe et valg. Og jeg valgte fodbold.

Den 1. januar 2021 trådte en ny aftale med FIFA i kraft, der blandt andet sikrer 14 ugers betalt barsel og et skærpet erstatningskrav, hvis klubben ophæver spillerens kontrakt på grund af hendes graviditet. Men aftalen kom for sent for Sanne.

– Hvis barselsordningen var kommet tidligere, og hvis flere spillere fik børn, da jeg var yngre, kunne jeg måske have været mor – måske endda til mere end ét barn.

Beslutningen om at sætte drømmen om familie i bero, blev da også yderligere sat i perspektiv, da Sannes tvillingsøster, tidligere fodboldspiller Lotte Troelsgaard, i 2019 blev gravid med datteren Mathilde, og efterfølgende valgte at stoppe karrieren.

– Et halvt år efter Lotte fik sin datter, kom hun for at se mig spille for landsholdet. Jeg tror, ​​det var i det øjeblik, det ramte hende, hvor meget hun savnede, at fodbold var en del af hendes liv. Alligevel var jeg på banen og vidste, hvor meget jeg ville have en baby, ligesom den hun holdt i armene på tribunen.

Selv om Sanne i dag ikke fortryder, hun valgte fodbolden, så er hun alligevel ked af, at både hende og Lotte var tvunget til at vælge.

– I sidste ende fortryder ingen af ​​os vores beslutning. Så meget som jeg elsker min niece, ved jeg, at jeg ikke er klar til at opgive fodbold – det er mit liv, og jeg kunne ikke undvære det. Og min søster, hvor meget hun end savner at spille, kunne aldrig forestille sig livet uden sin datter. Jeg tror, ​​vi begge beklager, at der skulle træffes en beslutning i første omgang.

Danmarks kvindelandshold møder i aften Japan i en venskabskamp, der spilles forud for sommerens VM i Australien og New Zealand, hvor Danmark er kvalificeret.

Sponsoreret indhold