Sport17. april 2023

Verdens bedste cykelryttere kan komme til København: Vil lave stort cykelløb i den danske hovedstad

Allerede fra 2025 kan et stort cykelløb blive en realitet i København og omegn. Det kræver politisk opbakning
Danskerne fik for alvor vist cykelverdenen, hvordan stemningen skal være under et stort cykelløb, da Tour de France startede i Danmark i 2022.
Danskerne fik for alvor vist cykelverdenen, hvordan stemningen skal være under et stort cykelløb, da Tour de France startede i Danmark i 2022.
 Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

København skal have et cykelløb i verdensklasse hvert år for både mænd og kvinder.

Den ambition lufter overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) sammen med kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV) og formand for Danmarks Cykle Union (DCU) Morten Anderson søndag i et indlæg på Berlingskes hjemmeside.

Sidste års Tour de France-start i Danmark har inspireret initiativtagerne til at skabe et løb, som med tiden skal blive "en nyklassiker og blandt de fineste endagsløb i cykelsporten".

– Oven på den store succes med værtskabet for de tre indledende etaper af Tour de France sidste år, hvor mere end 1.600.000 mennesker fulgte med langs ruterne, heraf alene 600.000 til enkeltstarten i København, mener vi, at tiden er inde til, at København skal have sit helt eget endagsløb i World Tour-kalenderen.

– Vi kalder foreløbigt idéen for World Tour Copenhagen, skriver parterne.

Overborgmester er fortaler for cykelløb

Københavns Kommune har ambitioner om sammen med blandt andre Danmarks Cykle Union (DCU) at få et World Tour-cykelløb i hovedstaden til at være en fast del af den internationale cykelkalender.

Sådan lyder det i et indlæg på Berlingskes hjemmeside.

– Vi kunne godt tænke os, at verdens bedste cykelryttere skal møde verdens bedste cykelby hvert år, siger overborgmester i Københavns Kommune, Sophie Hæstorp Andersen (S), til Ritzau.

Sidste års danske Tour-start har inspireret initiativtagerne til at skabe et løb, som med tiden skal blive "en nyklassiker og blandt de fineste endagsløb i cykelsporten", til byen.

En idé, som Den Internationale Cykelunion (UCI) slet ikke er afvisende over for. Tværtimod.

– Sidste års Tour-start blev alt det, vi drømte om, og mere til. Det har helt klart givet os mere blod på tanden og været med til at gøre, at UCI er begejstrede over for idéen om et World Tour-løb for både mænd og kvinder i København, siger Sophie Hæstorp Andersen.

– Vi bliver selvfølgelig nødt til at se, hvad det her kommer til at koste, men vi er en stærk partnerskabskreds, som også involverer nogle af dem, der var med til at få Tour de France til Danmark.

– Vi er ikke der endnu, hvor alle har sagt ja, men vi er der, hvor folk siger, "lad os da se på det, det her er ekstremt spændende", siger Sophie Hæstorp Andersen.

– Vi er ved at afklare, hvordan den samlede økonomi bliver. Vi har en stærk partnerkreds, der ville kunne bakke op om projektet – ikke bare med viden, men også økonomisk.

– Det er klart, at målet på længere sigt godt kan være, at det økonomisk hviler i sig selv, så vi som by ikke skal komme med et tilskud, men det er noget af det, vi er ved at se på, siger hun.

Det ligger endnu ikke fast, hvordan et eventuelt World Tour-cykelløb i København vil tage sig ud.

– Vi kan ikke gå nærmere i detaljer om ruten lige nu, fordi den først skal til at planlægges, men vi ved, at København skal være den årligt tilbagevendende finaleby, hvor rytterne så vil køre et antal omgange på en strækning, hvor de kommer forbi nogle af Københavns mest ikoniske steder, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Det oplyses ikke, hvor mange penge der skal postes i projektet, eller hvad man forventer af økonomiske gevinster den anden vej. Men folkene bag betragter det som et udstillingsvindue for byen, Danmark og den danske cykelkultur.

I dag er Fyen Rundt og Grand Prix Herning samt etapeløbet PostNord Danmark Rundt en del af Den Internationale Cykelunions (UCI) kalender for mænd, mens Tour of Scandinavia er kommet på programmet for kvinderne med flere etaper på dansk jord.

Modsat Tour of Scandinavia har ingen af mændenes løb World Tour-status.

En arbejdsgruppe med deltagelse af Københavns Kommune, DCU, Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen er blevet nedsat af kommunen. Gruppen skal undersøge mulighederne for at føre tankerne ud i livet.

Og der er ikke nødvendigvis lang tid til, at første udgave af World Tour Copenhagen kan køres i de københavnske gader.

– Prognoserne for et årligt tilbagevendende World Tour-cykelløb i København allerede fra 2025 er gode, skriver de tre afsendere af søndagens indlæg.

Planen er at indsende et officielt bud til UCI i oktober eller november, hvis der er politisk opbakning.

Sponsoreret indhold