Får stor opmærksomhed for ”Balladen om kolonihaven”: Det er gået fuldstændig amok
Bare en enkelt artikel om det nordjyske kolonihavesamfund Jørgen Berthelsens minde kan høste over 900 kommentarer.
900 kommentarer, hvor der debatteres på livet løs om hækhøjde, nabofællesskab og 90 kroner, der mangler i ølkassen.
Det er dokuserien ”Balladen om kolonihaven”, der fortælles over i alt fire afsnit, der har vundet danskernes hjerter, og med hele 499.000 seere, der så med på flow, da programmet i sidste uge havde premiere på TV 2, er der nok holdninger til det skarpt opridsede drama mellem den unge og den ældre generation i haveselskabet.
– Hvis vi sorterer de personlige angreb og ”haha”-kommentarerne fra og i stedet kigger på de seriøse, så er jeg faktisk forholdsvis glad for dem, fortæller Finn Lund Nyby, der stadig sidder som formand i bestyrelsen.
I programmet hører vi, hvordan han blev opfordret til at stille op – og endte med at vippe den tidligere formand gennem flere årtier, Inger Kløjgaard, af pinden.
Det hele handler om et generationsskifte i haveselskabet Jørgen Berthelsens minde, hvor man i ”Balladen om kolonihaven” følger de to lejre.
På den ene side står de traditionelle beboere, der sætter en dyd i ordnede prydhaver, mens der på den anden side er nye kræfter i form af yngre mennesker, der på trods af reglementet hellere vil have en vild have.
– Jeg er ikke en del af de to forskellige generationer – jeg står i midten, forklarer Finn Lund Nyby, der gerne så, at de unge og nye samt de modne og erfarne var bedre til at møde hinanden.
– Jeg kan godt se argumenterne på begge sider. Men i forhold til for eksempel hækhøjde synes jeg, man bør tale sammen og finde et kompromis, så hækken ikke har to højder og ligner en trappe. Det er bare dumt ikke at snakke med hinanden.
Og lige det spørgsmål fylder ikke kun i den nordjyske kolonihave. For hele Danmark kan relatere til de dilemmaer, som ”Balladen om kolonihaven” skildrer.
Derfor er opmærksomheden stor – både i kommentarfelter og i det virkelige liv.
– Bare den ene af de artikler, der er skrevet om programmet, har fået 900 kommentarer, så det er gået fuldstændig amok, fortæller Finn Lund Nyby.
– Da vi gik ind i det, talte vi også om, at det var en mulighed for at få skabt noget opmærksomhed omkring kolonihavetanken. Så at der er debat, det synes jeg kun er godt.
Med opmærksomheden er der dog også meninger rettet direkte mod ham personligt.
– Der er nogen, der har en holdning til mig, selv om de ikke kender mig. Det kan for eksempel være, at de kan se, jeg er arrogant, på grund af den måde jeg går på. Hvis det er den eneste kontekst, så er jeg fuldstændig ligeglad med den slags kommentarer.
I stedet fokuserer formanden på programmets historiefortælling, der også er blevet bemærket andetsteds.
I Euroman skriver de, at ”Balladen om kolonihaven” bejler til titlen som årets dokumentarserie, og Finn Lund Nyby vil da heller ikke afvise idéen om endnu en sæson.
– Hvis det tilbud kommer, så er det noget, bestyrelsen som helhed skal overveje. Så kan det måske være givtigt at inddrage havelejerne også – de spiller trods alt den største rolle.