Sam risikerer 115 år bag tremmer: Største svindelsag nogensinde
LÆS OGSÅ: Fældet som en gemen svindler
Stifteren af kryptobørsen FTX, Sam Bankman-Fried, blev mandag anholdt i Bahamas, og tirsdag offentliggjorde USA tiltalerne mod kryptobaronen.
Det forventes, at Bankman-Fried bliver udleveret til de amerikanske myndigheder, så han kan komme på anklagebænken i USA.
Ifølge det amerikanske magasin Time risikerer han op til 115 års fængsel, hvis han bliver dømt skyldig i alle forhold og får udmålt den hårdeste straf.
Anklageskriftet mod Sam Bankman-Fried, manden bag kryptobørsen FTX, er blevet rullet ud, og tiltalen lyder på blandt andet svindel og ulovlig støtte til politiske kampagner.
Det oplyser anklagemyndigheden fra en føderal domstol i delstaten New York.
Anklager ved USA's distriktsdomstol i det sydlige New York Damian Williams siger, at Bankman-Fried brugte "stjålne kundemidler" til at støtte politiske kampagner i, hvad han beskriver som en af de "største svindelsager i landets historie".
Williams afviste at afsløre, om andre højtstående personer i FTX vil blive tiltalt i sagen.
Bankman-Fried har tidligere i et interview nægtet sig skyldig i at have begået svindel.
- Hr. Bankman-Fried ser nu på tiltalen med sit juridiske hold og overvejer sine juridiske muligheder herfra, siger hans advokat Mark S. Cohen i en udtalelse tirsdag.
Sam Bankman-Fried grundlagde FTX i 2019 og gjorde det til en af de største børser for kryptovalutaer.
Men FTX gennemgik tidligere på året et bemærkelsesværdigt kollaps, og siden har rygterne svirret om, at Bankman-Fried tjente stort på børsens fald.
I starten gik en aftale med en anden kryptobørs, Binance, i vasken, hvilket fik investorer til at trække penge ud af platformen med lynets hast. I løbet af 72 timer trak investorer intet mindre end cirka 43 milliarder kroner ud af platformen.
Det handler sagen om
* Bankman-Fried blev milliardær på kryptovaluta.
Sam Bankman-Fried er 30 år gammel og født og opvokset i delstaten Californien. Hans forældre var begge professorer ved det prestigefyldte universitet Stanford. Han har en bachelorgrad i fysik og matematik.
Han har tidligere tjent en formue på at udnytte prisforskellen på kryptovalutaen Bitcoin i Asien og USA. I 2017 stiftede han kryptofirmaet Alameda Resarch, og et år senere stiftede han kryptobørsen FTX.
Finansmediet Forbes anslog sidste år, at Bankman-Frieds personlige formue stod på 26,5 milliarder dollar. Det svarer til knap 187 milliarder kroner.
* Investorflugt sendte FTX i kollaps.
FTX søgte 11. november om konkursbeskyttelse i USA efter et fejlslagent forsøg på at samle penge nok til at undgå et kollaps.
Det skete, efter at investorer på platformen havde hevet penge ud for i alt seks milliarder dollar - cirka 42,3 milliarder kroner.
Manglen på likviditet kom ifølge kilder tæt på sagen, efter at Bankman-Fried flyttede 10 milliarder af FTX-kunders dollar til Alameda Research. Han har afvist, at det skete med overlæg.
* Bankman-Fried blev anholdt for bedrageri og ulovlig støtte til politikere.
Kryptobaronen blev anholdt tidligt mandag aften af politiet i Bahamas, hvor FTX er registreret. Han blev anholdt på opfordring af USA, som han forventes udleveret til.
USA mener, at Bankman-Fried med overlæg har forsøgt at bedrage FTX-investorer ved at føre deres penge videre over til Alameda Research.
De mener også, at han har brugt pengene på at støtte politiske kampagner i USA.
* Hvad sker der nu?
Det forventes, at Bankman-Fried bliver udleveret til de amerikanske myndigheder, så han kan komme på anklagebænken i USA.
Ifølge det amerikanske magasin Time risikerer han op til 115 års fængsel, hvis han bliver dømt skyldig i alle forhold og får udmålt den hårdeste straf.
Kilder: Reuters, Nikkei og Time.
FTX's nye direktør, John Ray, fortalte tirsdag medlemmer af USA's Kongres, at FTX mistede otte milliarder dollar - 56,4 milliarder kroner - af kundernes penge, og at firmaet fuldstændig koncentrerede "magten i hænderne på groft uerfarne og usofistikerede individer".
I en række interviews og offentlige optrædener har Bankman-Fried siden erkendt, at der er lavet "risikovurderingsmæssige fejl". Men han har afvist, at der skulle være tale om svindel.