Viralt27. juni 2023

Var det noget? I Kina spiser de lynstegte sten

Der er kommet skub i delingerne af videoer, hvor en sær kinesisk specialitet bliver tilberedt – menuen står på småsten stegt i blandt andet chili og hvidløg
De smager af fisk. Men dette er friske sten direkte fra flodbredden, der efterfølgende er blevet stegt i chili, hvidløg og ingefær. 
De smager af fisk. Men dette er friske sten direkte fra flodbredden, der efterfølgende er blevet stegt i chili, hvidløg og ingefær.
 Foto: YouTube

Lige her kunne man godt forestille sig det gastronomiske pitch.

– Jeg laver så god marinade, at jeg kan få folk til at spise sten.

Om det er sådan, den traditionelle ret med navnet suodiu (嗦丟) – løst oversat ”sut-og-smid-væk” – er blevet til, det når vi frem til senere.

Men lad os starte med at lade os fascinere - sammen med resten af internettet - over denne ganske specielle omgang føde, som rammende bliver kaldt for ”en af Kinas underligste madretter”, der ikke indeholder dyr vel at mærke.

På de sociale medier – herunder på det kinesiske weibo – går en video af en kok, der på et madmarked lynsteger fine glatte sten i krydderier og olie lige nu viralt. Herefter sælger han den lille portion stegte sten til lige omkring 17 danske kroner.

På en af videoerne spørger en kunde:

– Skal jeg returnere småstenene til dig, når jeg er færdig?

– Bring dem hjem som en souvenir, svarer kokken, der står over teppanyaki-grillen.

Her påpeger nogle i kommentarerne dog, at det virker lige lovlig dyrt, i og med at nogle af ingredienserne jo kan genbruges.

Og det bringer os videre til en ret så væsentlig tilføjelse:

Stenene skal, som navnet på den traditionelle ret antyder, ikke spises, men slikkes rene og derefter spyttes ud igen. Det kan virke overflødigt at sige, men man skal altså ikke tygge på stenene.

Ifølge The Guardian siges de stegte sten at stamme fra provinsen Hubei, hvor bådsmænd og fiskere for flere hundrede år siden løb tør for kød og grøntsager på deres rejse langs Yangtze-floden, og derfor måtte ty ril mineraler – altså sten.

Den specielle ret kan spores tilbage flere hundrede år i områder, hvor det var virkelig svært at opbevare mad i længere tid over især sommer og de fugtige måneder
Den specielle ret kan spores tilbage flere hundrede år i områder, hvor det var virkelig svært at opbevare mad i længere tid over især sommer og de fugtige måneder
 Foto: TikTok

Retten faldt sjovt nok i popularitet i takt med at motoriserede køretøjer og økonomisk vækst kom til Hubei-provinsen, og folk fik bedre muligheder for at indhente forsyninger.

Også den etniske minoritet Tujia-folket, der stammer fra Wuling-bjergkæden, siges at have benyttet sig af den kulinariske specialitet.

Suodiu tilberedes på samme måde som en dejlig varm suppe om vinteren. Først bruges en animalsk fedt, som stenene steges i.

Herefter tilføjes en masse krydderier og andet tilbehør såsom chili, ingefær, skalotteløg, peberfrugt og kål smides på en stegepande, og efter sigende tilberedes den bedste Suodiu direkte ved den flod, hvor stenene er fundet og renset i.

Når marinaden er suget af stenene én for én, smides de væk. Herefter er man efterladt med alt det spiselige tilbehør i retten, som så nydes lidt som en suppe.

Her vil man ifølge en vlog på YouTube kunne bemærke en tydelig og stærk fiskeagtig smag fra stenene.

Velbekomme, siger vi bare.

Sponsoreret indhold