Rosa sørger for julehyggen: Svigermors drøm
Julen er langt om længe over os, og hos Rosa Kildahl dufter det allerede af den søde højtid.
Den 62-årige humørbombe er nemlig i fuld gang med juleforberedelserne. Der er pyntet smukt op i grønne nuancer i hjemmet i Glyngøre – og i ovnen bager endnu en portion vaniljekranse.
– Det er svigermors opskrift, og de slår aldrig fejl! Vaniljekranse er mine favoritsmåkager, og dem kan man aldrig få nok af, vel? spørger Rosa efterfulgt af sin velkendte latter.
Artiklen fortsætter under billedet ...
De smukke vaniljekranse kan også bruges som en sød og spiselig servietring. (Foto: Dan Mariegaard)
Gris, gris – og så and
Det er dog langtfra kun vaniljekranse, der er på menuen til jul.
Andre småkager som finskbrød og pebernødder bliver også bagt – og traditionen tro kulminerer det hele den 24. december med massevis af lækkerier.
– Det er med at få maven trænet op i december til al den mad, kommer det med et grin fra hende.
Artiklen fortsætter under billedet ...
SE og HØRs journalist kom i kyndig mesterlære hos Rosa, der blev kendt i ”Den store bagedyst”, og nu har sin egen YouTube-kanal. (Foto: Dan Mariegaard)
Juleaften serverer Rosa både and, flæskesteg og medisterpølse i rigelige mængder. Og inden julemiddagen om aftenen har hun og familien spist julefrokost med dertilhørende sild i lange baner.
– Der er ikke noget at sige til, at jeg går i seng med ondt i maven juleaften, erkender Rosa med et smil.
– Og sådan skal det også være.
Jul i udlandet
Julen bliver dog anderledes i år for Rosa og ægtemanden Carsten, som hun blev gift med i efteråret 2017.
De sætter nemlig kursen mod udlandet juleaften.
– Vi holder juleaften i Hamborg – så det bliver stadig med masser af julelys og juletræer. Hamborg er ikke længere væk fra os end København, så det ikke tager for lang tid at komme frem.
Det bliver lidt anderledes, men stadig med en masse god mad, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Stegen skal skæres på den rigtige side – og gerne med kniven lidt på hæld imens. (Foto: Dan Mariegaard)
Egen kanal
Rosa blev allemandseje, da hun i 2017 charmerede hele Danmark i ”Den store bagedyst”.
Siden fik hun også smilet frem hos danskerne, da hun valsede rundt i ”Vild med dans”, og nu har hun kastet sig ud i et nyt eventyr med sin egen YouTube-kanal: ”Rosa uden filter”.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Hvis sovsen er for tynd, er Rosa ikke for fin til at ty til Maizenaen. I baggrunden ses Madplanen, der naturligt nok byder på julehygge i den søde december måned. (Foto: Dan Mariegaard)
Her viser hun hver uge, hvordan man laver god gammeldaws dansk mad.
Rosa er resultatet af en affære
Lige nu er det kun hende, der tryller farserede porrer, boller i karry og frikadeller frem på YouTube. På sigt håber hun dog, at andre kendte er friske på at hjælpe til i hendes køkken.
Madmission
Målgruppen for kanalen er de unge – og det er der en god grund til. Rosas mission er nemlig at lære de unge, at god dansk mad er in.
– Jeg synes, det er ærgerligt, hvis de gode gamle opskrifter bliver glemt. Så jeg vil gerne lære de unge, hvordan man let laver dansk mad, fortæller Rosa, som dog ikke kun bruger tiden på at lave god mad i sine videoer.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Et par andebryster på panden – og så er der snart julemad til maven. Imens simrer en ”snydesovs” lavet af bouillonvand med lidt svesker og æbler – til den uundværlige julesovs. (Foto: Dan Mariegaard)
– Jeg krydrer det hele med visdomsord fra mit liv, siger hun og tilføjer:
– Jeg har jo oplevet det hele: kærestesorger, at miste, og at alt ikke altid lykkes. Og det er jo gået mig godt alligevel – og dét vil jeg gerne fortælle unge i dag: at det hele nok skal gå, selv om der er svære perioder.