Sofie Linde efter dokumentar: - Det er lidt sørgeligt i dag at opdage, at vi ikke er kommet særligt langt
I "Aftenshowet" på DR (link fjernet) sendte tv-vært og afsender af en vis omdiskuteret MeToo-tale for halvandet år siden, Sofie Linde, en bøn afsted.
Efter 11 kvinders vidnesbyrd om en usund, seksualiseret kultur på TV 2 gennem 20 år, håber hun, at vi får et mere konkret sprog, når vi diskuterer krænkelser. Og at der er nogle spørgsmål, som vi passer gevaldigt på med at stille.
Mandag aften sad den 32-årige Linde i DR-programmet sammen med kommunikationsrådgiver Anna Thygesen, der selv medvirker i dokumentaren ”MeToo: Sexisme bag skærmen”.
Både for at reagere på en længeventet dokumentar, der i tre afsnit tegner et billede af en seksualiseret kultur på tv-kanalen – særligt i løbet af starten og midten af 00’erne på redaktionerne på Kvægtorvet i Odense.
Men også for at gøre status over den ”bølge”, som vi kalder #MeToo, og som mere eller mindre blev (gen)startet under Sofie Lindes tale ved Zulu Comedy Galla i sensommeren forrige år.
Mangler et sprog
Det er især de spørgsmål, der har det med at dukke op i kølvandet på overgrebsberetninger og oplevelser med sexisme, der går både Sofie Linde og Anna Thygesen på:
- Hvorfor sagde hun ikke fra? Hvorfor kommer hun først 15-20 år efter? – Og sidst måske de spørgsmål, der gør mest ondt: - Kan det være noget, hun gør for opmærksomhed? Mon hun lyver?
Fra Sofie Linde lyder det:
- Jeg synes stadig, vi kæmper for at finde et sprog. En måde at tale på, så vi ikke ender med de spørgsmål, som dem I lige har stillet. Som er inkriminerende på mange måder, synes jeg. Hvis vi skal bevge os i en konstruktiv retning, så skal vi til at være sindssygt konkrete, når vi taler om MeToo.
- Sætningen ”MeToo er godt nok, men det er også ved at blive for meget”. Okay, hvad er for meget? Hvad er det for en joke, du ikke kan fyre af? Hvor er det præcist, du er i tvivl, når du skal henvende dig til det modsatte køn?
Aldrig gratis
Både Linde og Thygesen havde før interviewet i ”Aftenshowet” set Discovery+ og Impact TV-dokumentaren, og det er særligt kvindernes historier – blandt andre Therese Philipsen og Louise Degns oplevelser som unge kvinder på TV2 – der gør indtryk.
- Det er jo ikke en debat, man kaster sig ind i gratis. Det er ikke noget, man gør for sin egen skyld. Det er noget man gør, fordi man har et ønske om at ændre noget for dem, der skal gå den sti, efter man selv har gjort det, siger Sofie Linde, der roser sine kollegaer, der står frem.
Artiklen fortsætter under billedet:
Sofie Linde satte gang i lavinen med sin tale ved Zulu Comedy Galla i 2020. Siden har debatten om krænkelser og MeToo været på dagsordenen igen. Hun mener, at alle vidnesbyrd er sunde at lytte til, fordi vi forhåbentligt gennem dem kan komme sexisme til livs. (Foto: Dan Mariegaard)
Men det er også reaktionerne fra seerne efter programmerne, der stritter på både Sofie Linde og Anna Thygesen. Og som gør dem kede af det.
- Og nævn mig én kvinde, der er blevet taget i at lyve om det her. Nævn mig ét konkret eksempel. Der er ikke nogen. Så hvorfor bliver vi ved med at holde den slags op mod de vidnesbyrd. Det forstår jeg ikke, siger hun, før hun tilføjer:
- Det er lidt sørgeligt i dag at opdage, at vi faktisk ikke er kommet særligt langt.
Samme dag som udgivelsen af dokumentaren, gik Anna Thygesen ud og satte navn på den mandlige chef, som hun fortæller om i udsendelserne.
Indtil mandag har identiteten været holdt tilbage, men til Ekstra Bladet fortalte Anna Thygesen, at det var Michael Dyrby – der er nuværende chefredaktør på B.T. – der overskred hendes grænser.