"Squid Game" ramt af rygter om plagiat: Instruktøren afviser alt
Den sydkoreanske tv-serie ”Squid Game”, der fik premiere på Netflix i forrige måned, er godt på vej til tops som en af de – hvis ikke dén – mest bingede og populære serier i streaminggigantens historie.
Men den slags succes kommer naturligvis sjældent uden en lille smule malurt i bægeret.
For nu begynder brugere på de sociale medier pludselig at komme i tanke om, hvorfor den dystre - men dog farverige - historie om dødspillene virker så bekendt.
Svaret skulle ifølge flere af dem være: Fordi det er lavet før.
Scener fra den japanske film ”As The Gods Will” fra 2014 bærer da også flere ligheder med dem i ”Squid Game”, når man sætter dem p ved siden af hinanden, som flere på Twitter har gjort. Og det har fået Hwang Don-hyuk, Netflix-hittets 50-årige skaber og instruktør, til at forsvare sig med den klassiske vending: ”Jeg kom først.”
Det skriver flere medier, herunder NME.
Plottet i ”Squid Game” har fanget seere overalt i verden med sin særprægede og overraskende underholdende blanding af blodige massakrescener og nostalgiske og naive spil fra skolegården.
En gruppe på omkring hundrede gældsramte personer bliver inviteret ind i et hårrejsende univers, hvor de skal gennem i alt fem spil, hvor konsekvenserne af de mindste fejltrin er dødelige. Og hvor gruppen af deltagere, der alle drømmer om den enorme pengepremiere på den anden side, bliver mindre og mindre.
I seriens første afsnit skal de udsættes for klassikeren rødt lys STOP, og det mindre umiskendeligt om en udfordring i filmen ”As The Gods Will”.
Ligner meget
Under et pressemøde fortalte Hwang:
- Det er sandt, at det første spil ligner meget, men derefter kan de ikke sammenlignes. Jeg arbejdede på ”Squid Game” i 2008 og 2009, og på det tidspunkt havde jeg allerede besluttet mig for at have ”rødt lys STOP”-legen med.
Han forklarer videre, at ”As Gods Will” – den japanske film – blev skrevet i 2010’erne, og der var de første linjer bag ”Squid Game” altså for længst tegnet.
- Jeg bryder mig ikke om at tage komplet ejerskab over historien. Men hvis jeg alligevel skal sige det, så mener jeg, at jeg gjorde det først, lyder det.
Artiklen fortsætter under billedet:
(Foto: Netflix)
Den sydkoreanske instruktør har modtaget massiv hyldest på de sociale medier.
Ikke mindst på grund af hans tilsyneladende vanvittige ”grimme ælling”-historie, om hvordan han nærmest helt ligesom sine egne seriekarakterer måtte kæmpe sig til både anerkendelse og penge, mens han gik rundt med idéen om ”Squid Game” i ti år.
På et tidspunkt, mens han udarbejdede manuskriptet, måtte han sælge sin laptop, fordi han manglede kontanter.
Og i dag er han så manden bag den mest sete serie i Netflix-historien, med et førsteplads i 90 lande.