Kongelige4. november 2024

Dronning Margrethe melder ud: Hun syntes, han var rædsom!

En bog om det danske kongehus’ omgang med nazistiske topfolk har skabt debat. Dronning Margrethe kommenterer for første gang sagen i et stort interview med Kristeligt Dagblad
Dronning Margrethe har i et interview med avisen Kristeligt Dagblad udtalt sig om sine forældres forhold til de tyske nazister i 1930'erne. (Arkivfoto). 
Dronning Margrethe har i et interview med avisen Kristeligt Dagblad udtalt sig om sine forældres forhold til de tyske nazister i 1930'erne. (Arkivfoto).
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Han var OGSÅ med på Marys rejse

Det vakte stor debat, da Peter Kramers bog ”Ridser i lakken – Kongehusets forbindelser til Hitlers Tyskland” blev udgivet i september.

I den påstår journalisten, at kongehuset og kong Christian den Tiende i 1930’erne var mere venligt stemt over for Adolf Hitler og Nazityskland end tidligere beskrevet.

For første gang kommenterer dronning Margrethe nu bogen offentligt og den debat, som den har affødt.

- Jeg synes nok, at man har gjort det meget sensationelt – og jeg er ikke særlig sikker på, at det er særlig sensationelt, siger hun i et stort interview med Kristeligt Dagblad.

Indholdet i Peter Kramers bog blev først problematiseret af seniorforsker og arkivar på Rigsarkivet Steen Andersen. I en anmeldelse i Kristeligt Dagblad kaldte han bogen ”smudslitteratur” og kvitterede med én stjerne. Han mener, at forfatterens antydning af, at kongehuset skulle have haft sympati for nazi-styret, ikke kan underbygges af det tilgængelige historiske kildemateriale.

Margrethes forældre, det daværende kronprinspar Frederik og Ingrid, besøgte rigtigt nok Berlin og gæstede en jagtudstilling i 1937. Her udstillede Danmark 94 jagttrofæer. Hendes farfar, kong Christian den Tiende, var protektor for jagtkomitéen, mens kronprins Frederik var formand for præsidiet. Den tyske feltmarskal Hermann Göring, Hitlers højre hånd, stod i spidsen for det tyske jægerforbund og var udstillingens kransekagefigur.

- Mine forældre var til en teaterforestilling og en middag med Göring. Der var billeder af det i bladene. Min mor syntes, at Göring var ganske rædselsfuld. Ja; hun syntes virkelig, at han var rædsom. Hun satte ikke den mindste pris på ham.

I samme periode rejste dronning Margrethes tyskfødte farmor, dronning Alexandrine, og kronprins Frederik flere gange til Bayreuth i det sydlige Tyskland for at deltage i operafestspil, hvor komponisten Richard Wagners operaer blev opført.

Men ifølge dronning Margrethe havde hendes far ikke et venskabeligt forhold til rigskansler Adolf Hitler.

- Min far var meget glad for Wagner, og sammen med min mor var han privat i Bayreuth mellem 1935 og 1939. Jeg husker ikke årstallet, men det væsentlige er, at min far var vældig glad for, at han ikke stødte på Hitler. Han sagde, at heldigvis var Hitler der ikke lige den aften. Og mine forældres holdning overraskede mig ikke spor. Min mor kom jo med sin halvt engelske baggrund, så der var ingen tvivl om, hvor hun stod. Og min far lige så, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Selvom Peter Kramers bog er blevet kritiseret af flere historikere, mener blandt andre tidligere udenrigsminister og kulturminister Per Stig Møller (K), at den tidligere konges forhold til de nazistiske topfolk bør undersøges nærmere.

Seniorforsker Steen Andersen har dog påpeget, at alle kan søge adgang til dele af arkivmaterialet om Christian den Tiende på Rigsarkivet, som har oplyst til Kristeligt Dagblad, at der siden 2009 er blevet givet 29 tilladelser og tre afslag.

Sponsoreret indhold