Hollandske kronprinsesse Amalia frasiger sig apanage
Over hele Europa raser apanage-debatten: For er det i orden, at hundredvis af millioner af skatteydernes penge skal gå til at finansiere royale familier?
Herhjemme er prins Joachims apanage jævnligt oppe at vende i folkedebatten, ligesom grevinde Alexandra frasagde sig sine årpenge, da prins Felix sidste år fyldte 18 år.
Tilbage i 2016 meldte kongehuset også ud, at det kun kommer til at være prins Christian, Danmarks kommende konge, der vil modtage apanage, og således må hans brødre, søstre og fætre finde andre måder at ernære sig på.
Artiklen fortsætter under billedet
Det er Amalia yderst til højre på billedet. Foto: MEGA
Også i Holland raser apanage-debatten, og det har landets kronprinsesse Amalia, der fylder 18 år til december, nu taget konsekvensen af: I et håndskrevet brev sendt til den hollandske premierminister Mark Rutte frasiger prinsessse Amalia sig sin apanage på 1,6 mio. euro, svarende til knap 12 mio. kr. - i hvert fald for en stund.
- Den 7. december 2021 fylder jeg 18 år, og vil – ifølge loven – modtage apanage, skriver den unge kronprinsesse i brevet, som er offentliggjort i det hollandske medie NOS.
- Jeg finder det ubehageligt så længe, at jeg ikke laver noget til gengæld for pengene, og mens andre studerende har det meget sværere, især i denne periode med coronavirus, fortsætter kronprinsessen, der selv lige er blevet student.
Det er første gang, et medlem af den hollandske kongefamilie har frasagt sig sin apanage.
Ifølge The Guardian viste en undersøgelse fra 2012, at netop det hollandske kongehus var et af de dyreste af sin slags i Europa.
I 2012 kostede det hollandske kongehus skatteyderne 292 mio. kr., hvilket overgår det britiske og er fire gange så meget som det spanske.
I 2012 modtog det danske kongehus 96,6 mio. kr. i apanage og årpenge.