Margrethe: Begraves ikke alene
Prins Henrik valgte at blive brændt og få sin aske nedsat ved Fredensborg Slot og spredt ud over dansk farvand, men dronningen kommer ikke til at mangle selskab, når hun engang bliver stedt til hvile i Roskilde Domkirke.
Skt. Birgittes Kapel, hvor vores snart 78-årige monarks glassarkofag er ved at blive klargjort, er nemlig fyldt med de jordiske rester fra tidligere generationer i kongefamilien. Kapellet er i dag lukket fuldstændig af for offentligheden.
Kun udvalgte håndværkere har adgang til rummet, hvor stenhuggere den seneste tid har arbejdet på at færdiggøre gulvet.
Flere meter høje hvide trævægge og aflåste døre til kapellet forhindrer støvskyerne i at brede sig, og domkirkens besøgende i at se sarkofagen.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Skt. Birgittes Kapel er dækket til med flere meter høje vægge og hvidt lærred, der skal forhindre støvet i at brede sig, når håndværkerne forsøger at få gulv og sarkofagsokkel på plads. (Foto: Anders Sundling)
Fransk islætKapellets gulv laves af fransk sandsten i tre sandbeige nuancer – sandstenene er hentet til Danmark fra et stenbrud syd for Lyon.
Det er planen, at det 3,3 meter lange og tonstunge glasfutteral, som indvendigt er prydet med sandblæste tredimensionelle silhuetter af prins Henrik og dronning Margrethe, ankommer til Roskilde Domkirke inden for de nærmeste dage.
Herefter skal det monteres på tre søjler lavet af færøsk basalt, bornholmsk granit og grønlandsk marmor og prydet med elefanthoveder af sølv.
Det hele placeres på en sokkel af sandsten.
Omkring den 16. april – dronningens 78-års fødselsdag – er sarkofagprojektet efter planen klar til at blive præsenteret for regenten.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Prins Henrik og dronning Margrethe på besøg i Roskilde Domkirke, da det stadig var planen, at Henrik skulle stedes til hvile med sin hustru gennem mere end 50 år. (Foto: All Over Press)
Adgang forbudtDer bliver dog ingen officiel indvielse eller præsentation af glassarkofagen, mens Margrethe er i live, men dronningen får selvfølgelig selv lejlighed til at se det færdige værk sammen med kunstneren bag, Bjørn Nørgaard.
Når granit, basalt, marmor, glas, sandsten, sølvelefanter og forgyldt blypynt er forenet, bliver det samlede monument gemt væk.
Der bliver simpelthen bygget en stor trækasse omkring sarkofagen, så ingen – ikke engang medarbejderne i Roskilde Domkirke – får den at se.
Henrik og Margrethes gravplads til 29 mill. VAR klar, men…
Margrethe og Benedikte: Sammen i sorgen
Kunstprofessor Bjørn Nørgaard ønsker på nuværende tidspunkt ikke at fortælle om tilblivelsen af monumentet og tankerne bag, og alle andre i hans omgangskreds har fået mundkurv på.
Ifølge udkastet til den seneste finanslov har staten bevilliget 31,4 millioner kr. til projektet. De første skitser til sarkofagen, som i aerodynamik kan måle sig med den vildeste formel 1-racer, blev tegnet for over 15 år siden.
Efterfølgende er håndværkere og arkæologer blevet fagligt udfordret i arbejdet med at skabe et mindesmærke for dronningen og prins Henrik.
I kapellet har 20 kvadratmeter gulv været brudt op, så Nationalmuseets medarbejdere kunne fjerne og registrere knogler og andre minder fra fortidens grave.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Sådan ser gravmælet ud – dette er en minikopi. Originalen bliver først afsløret, når dronning Dronning Margrethe dør. (Foto: Dan Mariegaard)
Biskop ofret
Det gik blandt andet ud over biskop Oluf Mortensen Baden, som lod Skt. Birgittes Kapel opføre inden sin død i 1485.
– Vi fandt mindst 40 grave, da jeg i sommeren 2013 sammen med to-tre andre arkæologer gravede ud i Skt. Birgittes Kapel. Det skyldes, at der formentlig har været kirkegård på stedet, inden kapellet blev bygget, fortæller Henriette Rensbro fra Nationalmuseet.
Ved ydervæggen i kapellet er der også en krypt med tre af Christian 4.s børn, som døde, mens han stadig var i live. Den er bevaret, og knoglerne fra de 40 grave er efter menighedsrådets ønske genbegravet i et særligt rum i kapellet.
Arkæolog Henriette Rensbro mener, at det ville være uden betydning for gravearbejdet, om der skulle gøres plads til prins Henrik eller ej.
Sådan bliver dronningens første fødselsdag uden Henrik
– Jorden inde i kirken var meget tør, så vi var nødt til at fjerne det hele. Ellers var det skredet sammen under gravearbejdet, afslører hun.
Der blev fjernet og siet 20 kubikmeter jord, da arkæologerne i løbet af 12 uger i 2013 i dele af kapellet arbejdede sig omkring to meter ned i undergrunden.
Sarkofagens design bliver ikke ændret, selv om prins Henrik få måneder inden sin død gjorde det klart, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af dronningen. En gennemsigtig glasmodel af prins Henrik ved siden af sin kone, begge i vandret positur, vil til evig tid – eller i hvert fald de næste tusind år – kunne ses i Skt. Birgittes Kapel.
Men først når dronning Margrethe stiller stiletterne.
Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.