Kongelige16. februar 2018

Kongehuset: Sådan bliver prins Henriks bisættelse

Kongehuset har netop offentliggjort en række nye detaljer om prins Henriks bisættelse
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/publiceret_-_cf006672_d17-2606_1.0.jpg
 Foto: Kongehuset/Torben Eskerod

RETTELSE: SE og HØR skrev tidligere i dag, at der kommer 200 gæster til prins Henriks bisættelse. Dette er ikke korrekt, der kommer op til 200 gæster til højtideligheden mandag kl. 13.

Kongehuset har netop afholdt pressebriefing, hvor der er blevet afsløret nye detaljer om prins Henriks bisættelse og dagene op til.

Bisættelsen finder - som tidligere annonceret - sted på tirsdag den 20. februar klokken 11 fra Christiansborg Slotskirke på Slotsholmen i København.

Tidligere på ugen meddelte kongehuset, at bisættelsen efter prins Henriks eget ønske bliver en "mindre ceremoni med nærmeste familie" samt ganske få andre, der stod prinsgemalen nær.

Ligeledes kom det frem, hvordan prins Henriks aske skal placeres: Halvdelen skal således spredes i danske farvande, mens den anden halvdel af asken skal placeres i en urne i Fredensborgs Slotshave.

Det er prinsens eget ønske, at han stedes til hvile på den måde.

Til pressebriefingen i dag kom der desuden yderligere detaljer om, hvad der kommer til at foregå de næste par dage.

I aften transporteres Henriks kiste fra Amalienborg til Christiansborg Slotskirke. Den kongelige familie vil køre bag rustvognen som i går, hvor prins Henriks kiste blev fragtet fra Fredensborg Slot til Amalienborg.

Der kommer til at være højst 25 deltagere til den kirkelige handling i aften kl. 18.15. Den kirkelig handling vil være en privat begivenhed og kun være for den kongelige familie og prins Henriks franske familie.

Operasangeren Susanne Elmark har offentliggjort på sin Facebook-side, at hun skal synge til aftenens mindehøjtidelighed.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

- Det har været en berigelse at få lov at lære dette prægtige menneske, fuld af livsglæde og kreativitet, at kende. Jeg er stolt og beæret over de mange sjove oplevelser, i privat som i offentlig sammenhæng, skriver Susanne Elmark på sin Facebook-side.

- Og det er mig en ære at synge for ham en allersidste gang, tilføjer hun.

Artiklen fortsættes under billedet.

https://imgix.seoghoer.dk/tivoliklubben-304-cpo_cis_p0_0.jpg
 Foto: Claus Poulsen

Susanne Elmark og prins Henrik i Tivoliklubben i 2016. Foto: Claus Poulsen

Mandag klokken 13 bliver der særlig adgang ved Castrum Doloris for prins Henriks venner gudbørn og særligt indbudte fra prins Henriks mange protektioner. Her vil der være op mod 200 gæster.

Der afholdes endnu en pressebriefing mandag, hvor kongehuset vil offentliggøre flere detaljer om bisættelsen tirsdag.

Prins Henrik sov stille ind tirsdag aften klokken 23.18 på Fredensborg Slot – samme dag som han blev fragtet til det nordsjællandske slot efter at have været indlagt på Rigshospitalet i en længere periode.

Prins Henrik havde sin 77-årige hustru, dronning Margrethe, samt sine to sønner, 49-årige kronprins Frederik og 48-årige prins Joachim, ved sin side, da han sov ind.

Også barnebarnet prins Felix, 15, var på Fredensborg Slot tirsdag aften, da prinsgemalen gik bort.

Kongehuset har allerede meldt ud, at der vil være hofsorg i en måned frem til og med 14. marts i forbindelse med prinsgemalens død.

I den periode vil dronningen og den kongelige familie samt hoffet ikke deltage i selskabelige eller underholdende arrangementer.

Desuden vil der bæres der mørkt tøj ved offentlig fremtræden.

I august sidste år kom det frem, at prins Henrik ikke ønskede at blive stedt til hvile i Roskilde Domkirke sammen med dronning Margrethe - dermed brød han traditionen for, at danske regentpar begraves sammen.

I den forbindelse udtalte kommunikationschef i kongehuset, Lene Balleby, følgende til BT:

- Det er ingen hemmelighed, at prinsen i mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki. Den utilfredshed har i de senere år fyldt mere og mere. For prinsen er beslutningen om ikke at lade sig begrave ved siden af dronningen den naturlige konsekvens af, at han ikke er blevet ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle – ved ikke at få den titel og funktion, som han har ønsket.

Udmeldingen fik flere til at spekulere i, om prinsen i stedet ønskede at blive begravet i sit hjemland, Frankrig. Allerede i august sidste år slog kongehuset dog fast, at prins Henrik stadig ønskede at blive begavet herhjemme, men at det præcise sted stadig på det tidspunkt endnu ikke var kommet på plads.

Sponsoreret indhold