Kongelige9. september 2018

TV-læge: Frederiks operation kan have været akut

Kronprins Frederik har i nogen tid været plaget af stærke smerter i ryggen. I sidste weekend var han så under kniven på Rigshospitalet.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kronprins_frederik_9.jpg
 (Foto: René Schütze)
https://imgix.seoghoer.dk/kronprins_frederik_og_kronprinsesse_mary_paa_ferie.jpg
 (Foto: René Schütze)

Mens 46-årige Mary så til, var Frederik tydeligvis meget plaget af rygsmerter under sommerferien i Skagen i juli. (Foto: René Schütze)

Kronprinsen så ikke synligt plaget ud under det franske statsbesøg i sidste uge og skulle i mandags have åbnet Naturens Dag i Kirke Hyllinge.

Her fik arrangørerne samme morgen at vide, at det var han ikke i stand til, så det må formodes, at rygoperationen har været en hastesag.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/macron_kronprins_frederik_og_dronning_margrethe.jpg
 (Foto: MEGA)

Kronprinsen havde et hektisk program under det franske statsbesøg i sidste uge. (Foto: MEGA)

Hasteoperation

– Det er tænkeligt, at han er blevet opereret akut, siger den 58-årige TV-læge Jerk W. Langer.

– Der kan nemlig ske det, at diskusprolapsen trykker mere på nervebanerne end tidligere. Så får man stærkere smerter end normalt, og man opererer, for at der ikke skal ske større skader på nerverne.

”Langt, langt de fleste, som bliver opereret, får det godt og slipper for smerterne”

– Man opererer kun for en diskusprolaps, hvis det er nødvendigt, gør Jerk W. Langer opmærksom på. Otte-ni ud af ti gange undgår man en operation ved at holde sig i gang og træne, og man venter typisk tre-fire måneder, før man tager stilling til, om en operation er nødvendig. Det har man også gjort i kronprins Frederiks tilfælde.

– Langt, langt de fleste, som bliver opereret, får det godt og slipper for smerterne. Nu skal kronprinsen i gang med genoptræning, og det kan godt tage et halvt år på en rygskole og med hjælp fra en fysioterapeut, men der går formentlig ikke længe, før han kan komme i gang med sine forpligtelser stille og roligt, fortæller Jerk W. Langer.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprins_frederik_og_kronprinsesse_mary_2_0.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Rygproblemer eller ej: Kronprinsen var på dansegulvet under det officielle besøg på Færøerne sidst i august. (Foto: Ritzau Scanpix)

– Det, han vil få problemer med i starten, er at sidde stille for længe ad gangen. Så skal han op for at bevæge sig. Og han vil blive træt, så han skal ned at ligge og hvile.

– Kronprins Frederik har altid været meget fysisk aktiv, og hvorvidt han kan genoptage de aktiviteter, må han tage stilling til hen ad vejen.

Kongefamiliens rygproblemer

– Om han kan stå på ski, sejle eller løbe, må tiden vise. Det afhænger af, hvor godt han kommer sig. Men jeg kender rygopererede, som har gennemført et maratonløb et-to år senere, siger Jerk W. Langer.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprins_frederik_royal_run.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

Under Royal Run i maj kunne Frederik ikke løbe, som han gerne ville, fordi han var plaget af rygsmerter. (Foto: Mikael Rieck)

Kongehuset oplyser, at Frederik blev opereret i søndags på Rigshospitalet. Operationen forløb som planlagt, og han havde det efter omstændighederne godt og blev udskrevet mandag morgen.

Kronprinsens far, prins Henrik, døjede også med ryggen og måtte opereres for en diskusprolaps for at slippe for de svære smerter. Det blev han i 1995 som 60-årig. Og så er det alment kendt, at Frederiks mor, 78-årige dronning Margrethe, lider af slidgigt i ryggen.

Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold