Krimi7. februar 2024 (opd. 7. februar 2024)

Bombe i Hanne-sagen: Derfor er forsvundet vidne så vigtigt for politiet

Kort efter drabet på Hanne With nytårsnat 1989-90 gik et vidne til politiet med afgørende information om manden, der nu er anholdt for at være hendes drabsmand
Hvor er vidnet, som forsøgte at hjælpe politiet i 1991?
 Video: Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Nægter sig skyldig

Det er et afgørende vidne, som politiet for kort tid siden har efterlyst i sagen om drabet på Hanne With nytårsnat 1989-90.

Under et pressemøde onsdag morgen og nu en pressemeddelelse løfter Københavns Politi nemlig sløret for, hvad vidnet allerede i 1991 fortalte politiet.

Nemlig at den mand, der netop er blevet anholdt og sigtet for drabet 34 år senere, havde mulighed for begå drabet:

"Vidnet arbejdede dengang på Vestjyske Slagterier i Lemvig og kontaktede mandag den 7. oktober 1991 kl. 21.20 politiet, da han mistænkte en tidligere kollega for at have begået drabet på Hanne With nytårsnat 1989-90," skriver politiet om det nu forsvundne vidne.

"Ifølge vidnet havde den tidligere kollega opholdt sig i København omkring gerningstidspunktet og havde været på kursus på Slagteriskolen i Roskilde."

"Fordi vidnet betingede sig anonymitet, har Københavns Politi ikke haft mulighed for at kontakte ham – men nu, hvor dna-spor har ført til anholdelsen af en 53-årig mistænkt, står oplysningerne i vidneudsagnet ud som potentielt meget vigtige for at afdække sagen."

Poiitiet understreger, at vidnet er meget afgørende, selvom der nu er fundet dna, som matcher spor på den dræbte kvinde:

”Det er af stor betydning for den videre efterforskning af sagen, at vi igen hører fra det vidne, der kontaktede os den 7. oktober 1991. Vi går ud fra, at når han valgte at kontakte politiet, så er det fordi, han har en helt konkret viden om sagen og den mistænkte, og det er vi selvfølgelig meget interesseret i."

Politiet kan kontaktes via telefon 114.

Ny metode kan fælde drabsmænd

I Danmark er det nyt for politiet at bruge slægtskabssøgning i efterforskning af kriminalsager.

Politiet blev bedt om at bruge det af Justitsministeriet i 2022.

Det har ført til anholdelse i en 34 år gammel drabssag, oplyser Københavns Politi onsdag morgen.

Læs mere om metoden her.

* Den sigtede er fundet ved hjælp af slægtskabssøgning. DNA-spor fra den formodede gerningsmand bliver sammenlignet med eksisterende materiale i politiets DNA-register.

Men i stedet for at søge efter en matchende profil, leder man efter nære familiemedlemmer til den person, der har afgivet sin DNA.

* Som efterforskningsværktøj vil slægtskabssøgning kunne benyttes til at sætte en retning i efterforskningen.

* Slægtskabssøgning bygger på den samme analyse af DNA som i dag benyttes som kriminalteknisk bevis i straffesager.

* For en ikke-personidentificeret DNA-profil kan der foretages en søgning i det centrale profilregister med henblik på at finde personer, hvis DNA-profil allerede er registreret i politiets profilregister, og som kan have en slægtsrelation til den uidentificerede person, som har afsat sin DNA.

* Søgningen efter slægtsrelationer til den ikke-personidentificerede DNA-profil vil således skulle foretages blandt personprofiler, som allerede er registreret i politiets register.

Kilder: Politiet, Justitsministeriet

Sponsoreret indhold