Op i røven, i vagina og under forhud: Fagfolk advarer om ny trend
Kreativitet er godt. Men unge har taget kreativiteten til nye højder – og steder.
I hvert fald når det kommer til, hvor man kan placere nikotinposer, der blandt unge kaldes snus.
Egentlig er snusen tiltænkt at blive stoppet op under læberne. Men noget kunne tyde på, at en ny trend i forhold til placeringen af snus er nået til Danmark.
Nikotinposerne, der ikke indeholder tobak og derfor er lovlige i Danmark, er nemlig begyndt at finde vej til noget med eksotiske steder end under læberne.
Unge brugere og sundhedskonsulenter fortæller til DR, at nikotinposerne stikkes op i numsen og vagina og ind under forhuden.
Og de nye placeringer af poserne bekræftes af både Sundhedsstyrelsen og eksperter på området.
- Noget af det kan godt være en del af en festkultur. De unge er risikovillige og skal måske også udfordre hinanden. Men det er bestemt også fordi, at nogen gerne vil skjule, at de er blevet afhængige og ikke ønsker, at deres forældre skal opdage det, fortæller sundhedskonsulent Rikke Højland til DR.
Kan ikke anbefales
Nikotinposerne skader munden og tandkødet, og det samme vil ske med kønsdelenes slimhinder, hvis man forsøger sig med nikotinposerne i de ædlere dele.
Mand med gul polo gramsede på unge piger: Nu er han på spil igen
DR har været i kontakt med en ung mand, der har forsøgt sig med den alternative placering af poserne.
- Det stak sgu lidt. Og dagen efter kunne man godt se, at der var en firkantet prik rundt omkring, fortæller 19-årige Oliver Ahrenshøj til DR.
Og han er i dag klar i mælet, når det kommer til, om hvorvidt han vil anbefale andre at gøre det samme.
- Jeg ville nok råde folk til at lade være med at gøre det. Hvis man er ædru, er jeg sikker på, at det ville gøre pisseondt. Jeg gør det ikke igen, siger han.
Afhængigheden bekymrer
Statens Institut for Folkesundhed har også hørt om eksempler på den alternative placering af poserne.
Men selvom de gennem undersøgelser har kunne bekræfte, at der er sket en stigning i antallet af unger, der bruger nikotin- og snuslignende produkter, har de alligevel ikke tal på, hvor mange der placerer dem – lad os sige – anderledes.
- Jeg har hørt ganske få rygter om det før. Det, vi indsamler, er typisk data fra spørgeskemaundersøgelser. Vi har ikke engang fantasi til at stille den slags spørgsmål i undersøgelserne, fortæller Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed ligeledes til DR.
Da der ikke er konkrete tal på dette, bekymrer Statens Institut for Folkesundhed sig mere om de generelle sundhedsproblemer, og hvad eksperimenterne kan betyde for unges afhængighed fremadrettet.
Nikotinposer uden tobak er lovlige i Danmark og kan erhverves i diverse kiosker. Mens snus, der indeholder pulveriseret tobak, er ulovligt herhjemme. Kun i Norge og Sverige er snus lovligt, da det anses som en del af deres kulturarv.