Find din lyst på ti minutter
Hun har mange jern i ilden, sexolog og parterapeut Amanda Lagoni.
Kurser i parforhold, vandrehold for kvinder, klienter i klinikken på Nørrebro i København, to forskellige sexpodcasts samt forfatter til to bøger om sex og kærlighed.
Boost dit forhold med lækkert lingeri
Senest er Lagoni lige udkommet med bogen Lidt om lyst. En enkel og håndfast indføring i lyst (og mangel på samme).
En gør-det-selv-manual for alle, men især par, der har brug for lidt hjælp til at navigere gennem forskellige lystniveauer, gennem pres og afvisninger, gennem forspil og quickies og alt det andet, der er afhængig af eller påvirker lysten i det længerevarende forhold.
Vi tog en snak med Amanda Lagoni, der også har givet os lov til at bringe et lille uddrag fra Lidt om lyst.
Det er lyst
Lagoni begynder med at definere lysten:
- Lyst er, når noget opleves rart, godt og lækkert. Vi har masser af lyst. Mange har dog svært ved at finde kontakt til lysten eller oplever, at deres lyst ikke matcher deres partners, enten i tempo, hyppighed eller præference.
- Vi stiller høje krav til oplevelsen af lysten, og mange har urealistisk høje forventninger til, hvordan lyst skal opleves. Vi forveksler lyst med begæret fra forelskelsen, og det er en alt for høj og urealistisk målestok, siger Amanda Lagoni.
Derfor virker ‘Skal vi knalde?’ så sjældent
Mere lyst
Terapeuten påpeger, at de fleste har masser af lyst:
- Særligt hvis vi rent faktisk tillader lysten at være det, den er - oplevelsen af at noget er rart og godt - og tillader den at vokse her fra, fra rart, til lækker, liderlig, til…, siger Lagoni, der henviser til, at næsten 70 procent af samtalerne i hendes klinik også handler om lyst.
Frækt forår: Spar 40 procent på dit sexlegetøj
Hun påpeger, at det er vanskeligt for mænd og kvinder:
- Mange oplever sig udfordret på grund af for meget lyst, for lidt lyst, forkert lyst eller manglende lyst. Vi har mere end nogensinde brug for at tale om sanselighed, krop og lyst - og bevæge os fra hoved, forventninger og pres, til krop, sanselighed og nydelse, fremhæver Lagoni.
Bliv en meget bedre kæreste - allerede i aften
Mænd og kvinder
Sexologen mener, at mænd og kvinder går til lysten på forskellige måder, hvilket også behandles i Lidt om lyst:
- Jeg vil gerne være med til at udbrede forståelse for, at lysten og vejen derhen er forskellig for alle, og at lysten - især sexlysten - har forskellige forudsætninger for at trives.
- Vi har forskellig tænding og forskelligt tempo. Det er noget, som mange glemmer - eller simpelthen ikke ved. Nysgerrighed, tydelighed, forskellighed og sanselighed er vigtige elementer, som vi har godt af at blive mindet om og gå på opdagelse i, siger Amanda Lagoni.
Læs mere om lidt om lyst her
Find vej til lysten på ti minutter
Her er et uddrag for Lidt om Lyst. Det er fra kapitlet om forspil, hvor Lagoni blandt andet påpeger, at forspil er så meget andet om mere end de kærtegn, der leder op til penetration:
Du kan - bogstavelig talt - tage hånd om lysten ved at lære din krop at kende og finde ud af, hvad der vækker din liderlighed. Er det en fantasi? En særlig berøring? Er det forkælelse? Måske er det en klitorisvibrator? Hvad end der virker - for dig.
Det er ikke mandens ansvar at tænde kvinden - og desuden heller ikke omvendt. At vente på, at en anden kommer og tænder os, er ikke holdbart. Det er for stort et ansvar at bære for vores partner. Vi skal grundlæggende have lyst til at nyde – og det starter hos os selv.
Fjernbetjent sexlegetøj til det legesyge par
Dermed er ikke sagt, at sex ikke kan starte langsomt, og at der ikke kan være en masse kælen og nydelse inden selve penetreringen. Det kan der bestemt. Men det er en god idé at være erotisk indstillet – at være klar til at have sex – fra starten af. Ellers kan forspillet let blive en ørkenvandring.
Sådan skal du tale med kæresten om sex
Find vej til lysten på ti minutter
I Lidt om lyst finder vi denne lille guide til lyst:
Du vil gerne have sex - du har lyst til at have lyst, men er der ikke helt. Giv dig selv ti minutter inden jeres sexdate, eller inden du tager initiativ, eller bed om ti minutter, hvis din partner har taget initiativ, og du gerne vil, men mærker, at du ikke helt er der fysisk.
Begynd med at skabe kontakt til din krop. Mærk din krops basale behov.
Spørg dig selv:
• Hvordan har jeg det i kroppen?
• Er jeg kold eller varm?
• Har jeg brug for at spise, at gå på toilettet, er jeg tørstig?
• Er mit tøj behageligt?
• Kan jeg gøre noget for at føle mig bedre tilpas i min krop?
• Skab dernæst kontakt til det erotiske – din sanselighed. Tag stilling til, hvordan du bedst vækker dine sanser. Med musik? Med et bad? Med en lækker snack? Et glas vin? Forkæl dig selv.
• Stimulér dig selv fysisk. Rør ved dig selv, tænd dig selv. Tænk eventuelt på sidst, du havde lækker sex, og genkald dig følelsen i din krop. Når du mærker, at du som kvinde er våd, eller du som mand er hård og liderlig, så del din lyst og liderlighed med din partner.