Nyheder3. juli 2024

Roskilde Festival melder ud efter kritik: Vi fordømmer Hamas

Trods stor kritik meddeler Roskilde Festival nu, at de ikke selv mener, at de tager politisk stilling, når det kommer til krigen mellem Israel og Hamas
Roskilde Festival mener ikke, at de tager stilling til konflikten mellem Israel og Palæstina.
Roskilde Festival mener ikke, at de tager stilling til konflikten mellem Israel og Palæstina.
 Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Roskilde Festival har været i vælten de seneste dage grundet flere arrangementer, som kritiske røster mener, udviser støtte og sympati med den palæstinenserne.

Samtidig er der ikke nogen arrangementer på årets program, som har til formål at mindes de israelske ofre. Og det har fået flere politikere ud af busken og kritisere netop det valg for at være polariserende og "ensidig" ageren.

Blandt andet har Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, kaldt det for "skammeligt", at festivalen mindes de palæstinensiske ofre men ikke de israelske.

Derudover har DF-profilen Mikkel Bjørn kaldt det for "ualmindelig dårlig dømmekraft", ligesom han også har udtalt til SE og HØR, at det ligger implicit i arrangementerne, at de "markerer de palæstinensiske ofre".

Tager IKKE stilling

Men nu går Roskilde Festival altså i rette med påstanden om, at der skulle være tale om, at arrangementerne skulle mindes nogle ofre.

I hvert fald skriver de i et mailsvar til SE og HØR, at arrangementerne ikke er et udtryk for hverken 'mindekoncerter' eller 'politisk stillingtagen':

Inger Støjberg er en af de politikere, der er utilfreds med Roskilde Festivals programsætning i år.
Inger Støjberg er en af de politikere, der er utilfreds med Roskilde Festivals programsætning i år.
 Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

"De arrangementer på årets festival, der foregår i skyggen af situationen i Gaza, har til hensigt at sætte perspektiv på en humanitær krise i en region, hvor mange civile er hårdt ramt af en voldsom konflikt. Det er en humanitær tilgang, som handler om civilbefolkningerne og om at skabe håb for fred. Det håb relaterer sig i allerhøjeste grad også til Israels befolkning, står der i mailen fra festivalens vicedirektør Christine Bilde, som fortsætter:

"Arrangementerne er ikke mindekoncerter eller udtryk for politisk stillingtagen, hvor deltagerne skal afkræves bestemte meninger om komplekse politiske og historiske forhold, men et forsøg på at samle unge mennesker om fredelige aktiviteter som foredrag, debat, dans, musik og mad for at skabe forståelse på tværs af kulturelle grænser."

Fordømmer Hamas

Derudover skriver Christine Bilde også, at festivalen naturligvis 'fordømmer enhver form for vold mod civile':

"Vi er meget bevidste om, at krigen og den humanitære krise i Gaza vækker stærke og forskelligartede følelser, også hos nogle politikere."

"Roskilde Festival fordømmer enhver form for vold mod civile. Det gælder også Hamas’ brutale og umenneskelige drab og kidnapninger den 7. oktober og det frygtelige spor af smerte og tab, som angrebet stadig trækker for mange israelere og jøder."

Afslutningsvist skriver festivalens vicedirektør, at det ikke er kotyme, at festivalen afholder mindehøjtideligheder for nogen ulykker, udover den tragiske begivenhed, der fandt plads ved Roskilde Festival i 2000, hvor ni mennesker døde under en Pearl Jam koncert.

Sponsoreret indhold