Alt om Ubådssagen: Et år efter drabet på Kim Wall
Torsdag 10. august 2017 sejler raketmageren Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall ud fra Refshaleøen i København i førstnævntes hjemmebyggede ubåd, UC3 Nautilus.
Planen er, at den 30-årige journalist skal skrive en artikel om Peter Madsen til mediet Wired.
Men historien, der skulle have handlet om det danske rumkapløb mellem Raket Madsens Rumlaboratorium og konkurrenterne Copenhagen Suborbitals, ender helt anderledes.
"Jeg er forresten stadig i live, men vi går ned nu. Jeg elsker dig. Han har også medbragt kaffe og kager", skriver Kim Wall i en sms til sin kæreste klokken 20.16. Det er det sidste nogen hører fra hende.
Klokken 20.29 er der registreret aktivitet fra Kims telefon, men derefter forsvinder signalet.
Klokken 23.05 sender Peter Madsen en sms til sin kone:
”Jeg er lidt på eventyr med Nautilus. Har det godt. Sejler i havblik med månelys. Dykker ikke. Knus og kram til misserne”. På det tidspunkt er Kim Wall død.
10. august 2017 var begyndelse på tusindvis af ubesvarede spørgsmål. Nogle af dem får vi nok aldrig svar på, men de har været omdrejningspunktet i nok en af Danmarks historiens mest spektakulære sager.
Anholdt med det samme
Peter Madsen, Kim Wall og ubåden bliver efterlyst og hele beredskabet bliver sat i gang med at lede efter dem, efter Kim Walls kæreste meldte hende savnet omkring klokken 2 om natten.
Først om formiddagen 11. august er der kontakt til Peter Madsen, der i første omgang fortæller, at han er på vej mod Refshaleøen.
Ganske kort tid efter bliver han samlet op af en båd, og ubåden synker. Kim Wall er ikke med, og Peter Madsen påstår med det samme, at han satte hende af på Refshaleøen aftenen før.
En journalist spørger Peter Madsen, om han er okay, da han sejler ind i Dragør. Han siger, at det er han, men han har nogle ting, der skal ordnes.
- Jeg har det fint. Jeg er lidt ked af det, sagde Peter Madsen 11. august i Dragør og hentydede til, at ubåden var sunken.
Politiet anholder ham på stedet klokken 11.35 og sigter ham for drabet på Kim Wall.
Der blev blandt andet fundet spor efter blod ved Peter Madsens næsebor, da han kommer i land.
Dagen efter bliver han fremstillet i grundlovsforhør, og derefter skal der gå flere måneder med flere og flere makabre fund og indrømmelser fra Peter Madsens side.
Peter Madsen søger pennevenner fra fængslet
8. marts 2018 startede retssagen mod 47-årige Peter Madsen. Anklagemyndigheden tiltalte ham for manddrab, usømmelig omgang med lig, andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter, samt overtrædelse af søfartsloven.
På den første retsdag var Nytorv i København sort af journalister og fotografer. Omkring 20-25 journalister fik plads inde i retssalen, mens et eksternt lytterum ligeledes var proppet med ivrige reportere, der ville have alle deltaljerne med.
- Vi skal starte sagen Anklagemyndigheden mod Peter Langkjær Madsen, startede dommer Anette Burkø 8. marts 2018 på den første dag i sagen. Ved siden af hende sad de to domsmænd under de 12 retsdage, der forløb over halvanden måned.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Var det et planlagt drab?
Peter Madsen var tiltalt for at have planlagt drabet. Ikke nødvendigvis en plan om at dræbe lige netop Kim Wall, men en plan om ét drab. Det var tydeligt, at Anklagemyndigheden forsøgte at tegne et billede af, at Peter Madsen havde planlagt at dræbe en kvinde i ubåden, og at han ”fiskede” efter kvinder, som han kunne tage med derned.
Planen var egentlig, at Peter Madsen og hans ansatte skulle have været på Bornholm i weekenden 11.-13. august 2017. Få dage forinden blev turen aflyst, og flere vidner har fortalt, at det formentlig skyldtes økonomiske problemer med raketopsendelsen, som skulle have fundet sted på Bornholm.
8. august 2017 har Madsen inviteret flere kvinder uafhængigt af hinanden ud på en tur i ubåden. Heriblandt nogle helt tilfældige kvinder, som han ikke har haft et forhold til, men blot har mødt og udvekslet ganske få ord med.
En ung kvinde mødte Peter Madsen på Refshaleøen i maj 2017. De udvekslede kontaktoplysninger, da han havde inviterede den ubådsinteresserede kvinde ud på en tur.
- Men jeg hørte ikke noget fra ham før 8. august, Der sendte han mig en sms og spurgte, om jeg ville ud på ubåden, fortalte kvinden i retten.
Peter Madsens dødshangar bliver til natklub
Kim Wall kontakter Peter Madsen 10. august for at få et interview. Det har hun gjort før uden held. Men denne gang inviterede Peter Madsen hende over i hangaren, hvor han boede og havde sit værksted, med det samme. Efter en hurtig snak, gik hun tilbage til sin kæreste få hundrede meter væk. Peter Madsen skulle ifølge ham selv lige bruge noget tid på at gøre ubåden klar, inden de kunne sejle ud omkring klokken 19.
Ændrede forklaring
Kort efter, han blev anholdt, fortalte Peter Madsen, at Kim Wall var død som følge af en ulykke på ubåden. Ifølge ham havde hun fået ubådens 70 kilo tunge luge i hovedet, da de skulle kravle op på dækket.
Senere fandt politiet Kim Walls hoved i en plasticpose, og der var ikke tegn på skader i kraniet.
Derefter ændrede Peter Madsen endnu en gang sin historie og fortalte nu, at Kim Wall døde af en kulilteforgiftning nede i ubådens opholdsrum, messen.
To ubådseksperter var inde at vidne i løbet ad de 12 retsdage, og de var lodret uenige.
I første omgang havde anklager Jakob Buch-Jepsen indkaldt Ditte Dyreborg, som umiddelbart efter, ubåden blev hevet op, undersøgte den.
Anklageren spurgte hende i retten, om det gav mening for hende, hvis Kim Wall var død af en kulilteforgiftning.
- Jeg tror ikke på det, lød svaret fra ubådseksperten.
Kim Walls kæreste om Peter Madsen: Jeg ønsker, han aldrig havde eksisteret
Senere samme dag blev ingeniør fra Teknologisk Institut Kim Winther indkaldt. Han havde et helt andet syn på Peter Madsens forklaring. Han har blandt andet taget udgangspunkt i en rapport, som Peter Madsen selv har udfærdiget fra fængslet om, hvordan Kim Wall døde.
- Jeg har også prøvet at se, om jeg kommer frem til de samme tider og sådan noget. Og det gør jeg. Kommer frem til det samme, lød det fra Kim Winther i retten.
Omkring dødens indtræden
Retsmedicineren, som udfærdigede obduktionsrapporten af Kim Walls lig, var også i vidnestolen under retssagen.
Hun fortalte blandt andet, at nogle af skaderne på Kim Wall var forårsaget omkring dødens indtræden. Det kan altså både være umiddelbart inden eller umiddelbart efter.
Der blev blandt andet fundet ti stik og snit i Kim Walls underliv.
Peter Madsen påstod, at de 10 stik i Kim Walls underliv var lavet efter hendes død, for at hendes torso ikke skulle blive på overfladen.
Også i hovedet havde hun en lang række stik og snit. Peter Madsen forklarede i retten, at han havde ramt hendes hoved, da han ville få luften ud af posen, som han havde lagt hendes afskåret hoved i.
Ekstrem seksuel adfærd
Anklageren lagde også vægt på en række videoer og noveller, som blev fundet på Peter Madsens harddisk. Videoerne var såkaldt snuff-porno, som viser kvinder, der bliver dræbt på makabre måder. En del af videoerne var animerede, men der var også klip i blandt, som viste, hvad der blev vurderet at være, virkelige drab på kvinder.
Mindre end et døgn før mødet med Kim Wall har han googlet ordene ”Beheading girl agony”, som betyder ”halshugning kvinde smerte”.
Få dage før Kim Walls død havde Peter Madsen sendt en voldsom sms til en veninde, som gerne ville have, at han skulle true hende. I sms’en stod der:
”Jeg binder dig fast og gennemborer dig med et stegespyd, skrev Peter Madsen. - Så kommer hobbykniven frem, og jeg kigger på din hals... hvor er pulsåren...”
Derefter har han skrevet til veninden: "Jeg har en (mord) plan klar som en stor nydelse".
Peter Madsen anker ikke skyldsspørgsmålet
Jakob Buch-Jepsen spurgte herefter:
- Kan du se, at det virker påfaldende, at du 4. august skriver, at du skal stikke det her vidne med et stegespyd, og du omtaler en hobbykniv. Og du har den perfekte mordplan klar. Og at du så en uge senere er tiltalt for det her?
Peter Madsen svarer, at et hvert fornuftigt menneske ikke ville være dum nok til at skrive sådan noget og derefter gå ud og gøre det.
Et andet kvindeligt vidne, som har kendt Peter Madsen i længere tid, fortalte, at hun engang blev stalket af en mand og fortalte Peter Madsen om det.
- Der er en person, der har truet med at save armene og benene af min far og af min makker, fortalte kvinden.
- Hvad sagde Peter Madsen til det?, spurgte anklageren
- Han spurgte mig, hvordan han kunne blive farligere end ”min psykopat”, sagde hun og hentydede til ham, hun blev stalket af.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Drænet for energi
Anklageren forsøgte at tegne et billede af, at Peter Madsen planlagde drabet op til 10. august. Det gjorde Jakob Buch-Jepsen blandt andet ved at indkalde vidner, som kunne fortælle, hvordan raketmageren opførte sig i dagene op til.
Flere vidner har fortalt, at Peter Madsen virkede drænet for energi eller var mere irriteret, end han plejede.
"Min fornemmelse var, at der var flere ting i det. Både at to parter skulle sende op på samme tid, men det var også presset økonomisk. Det var dyrere at sende tingene derover, end vi havde regnet med", fortalte en tidligere praktikant i rumlaboratoriet, som var inde for at vidne.
En anden tidligere praktikant, som startede i april 2017 og var der frem til august, var også på laboratoriet 10. august. Han fortalte, at Peter Madsen virkede irriteret den dag.
Peter Madsen var "lidt ude på stolen", og praktikanten demonstrerede, hvordan Peter Madsen sad ude på kanten af stolen, mens et australsk kamerahold var i gang med at filme i værkstedet.
Han fornemmede, at energien var væk hos Peter Madsen, og at han var opgivende.
- Andre kunne også fornemme det.
- Jeg tænkte, at han godt kunne være udmattet fra at arbejde, men jeg har aldrig set ham sådan før, lød det.
- Han talte meget om at være alene den 9. august, og måske følte han sig lidt isoleret med alt det, der foregik. Den 10. var han så træt, som jeg aldrig har set ham før. Endda i sådan en grad at jeg og min filmmand kommenterede på det, fortalte en kvinde, der skulle lave en dokumentar om Peter Madsen og befandt sig i hangaren 10. august, kort før Peter Madsen havde kontakt med Kim Wall klokken 16.39.
Kim Wall havde netop forladt sin egen fest, da hun sejlede ud med Peter Madsen. Festen var en afskedsfest, da hun få dage senere skulle flytte til Beijing med sin danske kæreste.
- Alle mine planer var med Kim. Nu ved jeg ikke engang længere, hvorfor jeg tager en uddannelse, sagde hendes kæreste, da han vidnede i retten.
I alt 36 vidner blev kaldt i retten. Der var egentlig indkaldt 37, men Peter Madsens ekskone havde med en lægeerklæring undgået at skulle møde op i retten.
Sådan reagerede Peter Madsen på dommen
Sagen fortsætter
5. september 2018 begynder ankesagen mod Peter Madsen.
Efter domsafsigelsen 25. april i byretten i København, valgte Peter Madsen og hans forsvarer Betina Hald Engmark at anke strafudmålingen.
Peter Madsen erklærer sig altså dermed skyldig i drab – i hvert fald accepterer han byrettens afgørelse - og tager udelukkende sagen til landsretten for at anke straffens længde.
Hvilken straf Peter Madsens forsvar går efter, ved vi ikke endnu.
Det er yderst udsædvanligt, at drabsmænd bliver idømt livstid på baggrund af et enkelt drab.
I byretten argumenterede anklager og dommer med, at der i drabet på Kim Wall var tale om skærpende omstændigheder, som i sidste ende også resulterede i, at Peter Madsen blev idømt livstid.
Spørgsmålet er nu, om landsretten stadfæster dommer Anette Burkøs afgørelse, eller om straffen bliver ændret.
Det er anklager Kristian Kirk, der skal sørge for, at Peter Madsens livstidsdom bliver stadfæstet. Han overtager for Jakob Buch-Jepsen, som var anklager i byretten.
Kristian Kirk har tidligere været anklager i en række store danske sager. Blandt andre terrorsagen om den dengang 15-årige pige fra Kundby, der blev idømt otte års fængsel i landsretten, efter både anklagemyndigheden og pigen selv ankede de seks år, hun fik i byretten.
Udover terrorsagen har Kristian Kirk også været anklager i sagen, hvor Brian Sandberg og en gruppe andre rockere tilsammen fik over 100 års fængsel.
Peter Madsen har allerede i byretten fået landets hårdeste straf: fængsel på livstid. Udover forvaring er det den eneste straf, der giver mulighed for at indespærre ikke-sindssyge kriminelle på ubestemt tid.
Ankesagen kommer til at forløbe over tre retsdage. 5., 12. og 14. september.