Nyheder27. oktober 2018

Sara fra ”Den store bagedyst”: Lærer Jon at kende på en helt ny måde

Den 43-årige efterskolelærer fra Nordjylland og bagekollegaen skal arbejde sammen de kommende seks uger, hvor han skal i praktik.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sara_graesborg.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Himmerlands Ungdomsskoles mange elever kan snart glæde sig over ikke bare én, men hele to deltagere fra ”Den store bagedyst” som undervisere.

Siden 2002 har Sara Græsborg haft sin dagligdag på efterskolen i det nordjyske.

– Jeg skal have Jon i praktik, og han starter på mandag på efterskolen (i mandags, red.).

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jon_fra_den_store_bagedyst.jpg
 (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Sara Græsborg bliver kollega med Jon fra ”Den store bagedyst”, når han begynder i praktik på hendes arbejdsplads. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)

– Jeg skal være hans praktiklærer i madkunst, så han skal bo her de kommende seks uger.

– Båndet mellem os deltagere er virkelig godt.

– Jeg føler mig meget privilegeret, og de er så skønne, selv om vi er castet til at være vidt forskellige, afslører Sara, da SE og HØR møder hende i efterårsferien i hjemmet i Havbro, som ligger få hundrede meter fra skolen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/sara_graesborg_fra_den_store_bagedyst.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Sara har gemt sin hjemmelavede opskriftsbog, som hun fik, da hun var barn. – Min far og mor har tegnet opskrifterne til mig, for jeg kunne ikke læse, da jeg begyndte at bage. (Foto: Thomas Laursen)

I det lyse parcelhus bor også manden Jakob samt børnene Thomas på syv år, Naja på 11 og Emil på 13.

Efterskole-mor

Sara lægger ikke skjul på, at når hun ikke står i køkkenet og kreerer lækkert bagværk som brød og småkager, så er det jobbet som lærer, der tager meget af hendes tid.

Arbejdet minder nemlig mere om en livsstil, og det var faktisk også på Himmerlands Ungdomsskole, at hun mødte sin mand.

– Jeg underviser i matematik, engelsk og madkunst.

– Jeg er ikke uddannet i madlavning, men jeg har en passion for det.

– Efterskolelivet er et intenst og fedt arbejde, for man er meget på.

– Vi kan ikke lade være med at snakke arbejde herhjemme. Vi er en efterskolefamilie, og det skal man finde ud af at navigere rundt i, fortæller Sara.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/sara_graesborg_fra_den_store_bagedyst_2.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Familien med de fine forme, der danner basis for flotte honningkageværker. – Vi byggede altid i honningkage, da jeg var barn. Så det er gået i arv derfra. (Foto: Thomas Laursen)

Forældrenes interesse er allerede gået i arv til børnene.

– De er helt 100 på, at de skal på efterskole, når de bliver så gamle.

Samler forråd

Indtil videre har Sara brugt råvarer, som de fleste danskere nemt kan få fingrene i, når hun bager i ”Den store bagedyst”.

Og det var der en klar årsag til.

I Havbro vælter indbyggerne sig ikke i specialforretninger, hvor man kan shoppe eksotiske frugter eller mærkelige krydderier.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/dr-0272214.jpg
 Foto: Bjarne Bergius Hermansen

– Jeg har aldrig lavet butterdej, så den opgave var jeg spændt på hvornår kom. Jeg er stærk i brød og småkager. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)

– Jeg har brugt rigtig mange ting fra min have og fra min fryser, fordi jeg ikke bor tæt på en storby, hvor man kan købe vilde ingredienser.

– Jeg har heller ikke brugt mit budget – jeg har bare brugt, hvad jeg havde herhjemme, forklarer jyden.

– Jeg tog en beslutning ret tidligt om, at sådan måtte det være. Mere avanceret skulle det ikke være.

Sponsoreret indhold