Nyheder12. december 2016

Bertel Haarder om "risengrøds-interviewet" i dag

Daværende sundhedsminister Bertel Haarder kom på alles læber, da han for år tilbage gik ”amok” under et interview og rasede mod en DR-journalist. Nu fortæller politikeren, hvordan han har det med interviewet, der i folkemunde blev kendt som ”risengrøds-interviewet”
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/bertel_haarder_front.jpg
 Foto: YouTube

- Nu det fandme nok! Nu er jeg sur! Det er dig, der hersker! Du bestemmer! Jeg er Jakob Skomager, du er Kong Salomon. Du har magten, du kan svine mig til! Så spørg… Spørg for satan!

Disse ord faldt en fredag aften for seks år siden – og huskes formentlig af de fleste.

Ordene var Bertel Haarders – og de faldt, da han blev interviewet af DR-journalisten Kristian Sloth.

Under interviewet – der omhandlede fedmeoperationer og arbejdsgrupper – blev Bertel Haarder mildest talt vred, da han fik stillet et spørgsmål om en arbejdsgruppe, som han ikke var forberedt på.

Under interviewet nåede Bertel Haarder at rase med ord som ”røvhul”, ”dumme svin” og ”du behandler mig som en lort”, før at han til sidst forlod DR og interviewet i vrede.

Interviewet blev efterfølgende set af hundredtusindvis af danskere og fik stor opmærksomhed i medierne. Her seks år efter fortæller Bertel Haarder, hvad han lærte af interviewet, der i folkemunde blev kendt som ”risengrøds-interviewet”:

- Jeg lærte, at man skal holde øje med, hvornår man bliver optaget. Denne episode var ubegribelig. Både Kristian Sloth og jeg troede, at kameraet var slukket. Men det hele var jo ærlig snak, og det har ikke skadet mig som politiker. De fleste folk holdt jo med mig. Også selv om jeg brugte ord, jeg ikke skulle have brugt. Det er vigtigt at være ærlig, redelig og autentisk som politiker. Det har jeg altid fået at vide, at jeg er. Jeg pakker ikke tingene ind, siger Bertel Haarder til BT.

Kort efter ”risengrøds-interviewet” sendte Bertel Haarder selv et brev til den pågældende journalist, hvor han forklarede, at situationen var opstået, fordi han ”indtrængende var blevet opfordret til at forlade aftensmaden”, der var hans livret – risengrød. Imens forsøgte han selv at finde ting, som han kunne lære af episoden. Det fortæller han til BT:

- Det, jeg gør, når sådan noget sker, er, at jeg tvinger mig selv til at tænke på, hvordan det vil være om 14 dage. Altså om det er noget, som folk husker, eller noget, der er blevet glemt. Dernæst sørger jeg altid for at lære noget af det. Hvad kunne jeg have gjort bedre? Når man finder ud af det, så har man det meget bedre og har nemmere ved at lægge det bag sig. Det er kun en fordel, hvis man selv har været ude om det, fordi så ved man også, at man kan undgå det i fremtiden, siger Bertel Haarder til BT.

Se eller gense interviewet med Bertel Haarder herunder:

Videoen til denne artikel er efterfølgende fjernet fra YouTube

Sponsoreret indhold